Единствената дъщеря на Цветана Манева от брака й с Николай

...
Единствената дъщеря на Цветана Манева от брака й с Николай
Коментари Харесай

Трудно ще повярвате как си изкарва прехраната в Австрия щерката на голямата Цветана Манева

Единствената щерка на Цветана Манева от брака й с Николай Пенчев си вадела прехраната, гледайки заболели пенсионери във Виена. Надежда от дълги години живее в Австрия, а животът й в чужбина въобще не се оказал розов, както очаквала. Навремето щерката на звездата от „ Дами канят “ отпътувала за австрийската столица поради брачна половинка си Борислав Петранов, който бе назначен за шеф на Дом „ Витгенщайн “ във Виена, само че след известно време бе съден за плагиатство и упрекнат, че резили институцията, след което последва неговото уволняване. Така за прехраната на двете им деца се наложило да се грижи Надя, която по това време постоянно се сблъсква с обиди и забележки за наглите и мързеливи българи, които идват да точат обществената система на Австрия.

В сложния за фамилията интервал ръка й подали други балканци, най-много сърби и косовари, които й съдействали да си откри работа. До ден сегашен тя работела като медицински помощник, или другояче казано – обслужвала потребностите на възрастни и заболели хора, които не могат да се грижат за себе си. Макар в никакъв случай да не си била помисляла, че ще й се наложи да прави сходна работа, въпреки всичко била признателна, че със брачна половинка й и двете им пораснали деца били живи и здрави. Въпреки това в никакъв случай нямало да не помни първите сложни години от живота си в другояче лъскавата и богата Виена.

Дъщерята на Манева гледала постоянно да се прибира в България, с цел да я навестява, ужасена най-много от гибелта на своята баба, която Цветана изживяла тежко, и тъкмо тогава си дала сметка за пропуснатите мигове с околните. Надежда обаче нямала никакви планове да остава за непрекъснато в родината поради своята щерка и внучка на актрисата, която сега била ученичка. Големият й наследник Петър пък към този момент следвал висше обучение и щял скоро да бъде квалифициран правист.

Двамата внуци на артистката били доста близки с баба си и дядо си Николай – първия брачен партньор на Манева. Той бе ефирен оператор, а с него Манева живя единствено четири години. По-късно актрисата откри любовта в лицето на сътрудника си Явор Милушев.

Биография на Цветана Манева

Тя е родена на 30 януари 1944 година в фамилията на известния пловдивски трагичен актьор Георги Манев.

През 1966 година приключва актьорско майсторство във ВИТИЗ в класа на професор Моис Бениеш.

Дебютира в ролята на Еболи („ Дон Карлос “ – Фр. Шилер) (1967) в Пловдивския трагичен спектакъл, където играе до 1979 година, когато се причислява към трупата на Театър „ Сълза и смях “ (1979 – 1991) и в Драматичен спектакъл „ Н. О. Масалитинов “ в Пловдив, Драматичен спектакъл „ Невена Коканова “ Ямбол и Общински трагичен спектакъл „ Апостол Карамитев ” Димитровград (1992 – 1993) и ТР „ Сфумато “ (1993 – 1999). Играе в постановките на Театър 199: „ Спорни сцени’81 “ от Едвард Радзински, „ Смъртта и момичето “ от Ариел Дорфман, „ Монолози за вагината “ от Ева Енслър, „ …И индивидът стана жива душа “ от Дейвид Хеър, „ КОКО “ от Саня Домазет, „ Хората от Оз “ от Яна Борисова. Участва още в спектакъл „ Сфумато “ и Младежки спектакъл „ Николай Бинев “.

Член на СБФД (1974) – в УС. Първи заместник-председател на САБ (1982) и и.д. ръководител (1986 – 87).

Преподавател по актьорско майсторство в Първо частно театрално учебно заведение „ Любен Гройс “ в Нов български университет (1993 – 1995).

Член на английското Шекспирово сдружение.

Художествен шеф на театралното издание на интернационалния фестивал „ Варненско лято “.

Има голям брой функции в театъра: в пиеси на Еврипид, Шекспир, Молиер, Ибсен, Йовков, Стриндберг и други, само че е по-известна с функциите си в киното: играла е в над 50 български кино лентата.

Преди измененията през 1989 година Манева е била национална представителка в 7-мо, 8-мо национално заседание и 9-то национално събрание; била е член на Пленума на Комитета за просвета и на управителния съвет на Съюза на филмовите дейци. През 1982 година е удостоена със званието „ национална артистка “. Хабилитиран професор.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР