Единствената държавна лаборатория за електромагнитна съвместимост е загубила своята акредитация.

...
Единствената държавна лаборатория за електромагнитна съвместимост е загубила своята акредитация.
Коментари Харесай

Важна държавна лаборатория остана без акредитация, ЕС може да си поиска дадени 2,5 млн.

Единствената държавна лаборатория за електромагнитна съгласуемост е изгубила своята акредитация. Следствие на това България е застрашена да върне 2,5 млн. лева, които Европейския съюз ни е отпуснал за оборудването ѝ. Това демонстрира инспекция на настоящото положение на Българския институт по метрология, оповестиха от ведомството.

Лабораторията организира изпитвания за електромагнитна съгласуемост на електрически и електронни уреди за потребление в жилищна, комерсиална, лекопромишлена и промишлена среда, здравна електроника, телекомуникационни уреди, средства за премерване, електрически осветителни устройства, автомобилна електроника.

Изгубването на акредитацията поражда след съзнателно безучастие от страна на предходното управление на института в лицето на ръководителя и основният шеф на основна дирекция " Мерки и измервателни уреди ", които директно дават отговор за действието на лаборатория, твърди новото управление в формалното си известие до медиите.

Съществува писмена преписка, от която е видно, че предходният ръководител е отказал да възобнови акредитацията на лабораторията.

Сертификатът на лабораторията е бил годен до 21.05.2022 година Процедурата следва да се премине пред Българската работа по акредитации (БСА). Необяснимо в целия интервал на преписка сред БИМ и БСА, дейната страна е Службата по акредитации. Неколкократно те алармират, че се изпускат периоди и какви документи следва да бъдат предоставени. Техните писма обаче отлежават с дни в деловодството, при основния шеф и в кабинета на ръководителя на БИМ.

Така на 18 юли е изпратено публично писмо, с което шефът на института декларира, че се отхвърля от процедурата за акредитация, с което единствената държавна лаборатория стопира своята активност. От тук произтичат големи загуби за бизнеса, който би трябвало да прави своите измервания в доста по-скъпи частни упълномощени лаборатории или в чужбина.

Вследствие и чиновниците на лабораторията подават заявки за овакантяване. Така са изгубени висококвалифицирани специалисти, в които страната е вложила големи средства за образованието им и повишението на профилираната им подготовка и мъчно ще бъдат върнати в държавната администрация.

Заедно с този случай има над 30 сигнала за нередности в работата на БИМ през последните месеци. Един от тях касае поръчка за милиони, за която има съществени подозрения, че е налице спор на ползи, пишат още от ведомството.

Установи се, че при съществуването на назначен заместник-председател на БИМ, които наложително следва да замества ръководителя при неговото неявяване, Снежана Спасова е възлагала функционалностите на ръководител на чиновници от института, като най-фрапиращ е казусът с издадена от нея заповед на 16 септември, с която упълномощава началника на отдел " Дължина и време " към Главна дирекция " Национален център по метрология " в БИМ, да подпише решението за засвидетелствуване на сходството на доставения вид техническо устройство за машинно гласоподаване.

В този случай, единствено навременната промяна на Снежана Спасова осуетява опорочаването на изборите за народни представители на 2 октомври, тъй като решението е щяло да бъде подписано от лице, което няма право да прави това.

БИМ продължава своята инспекция като при всяко установено нарушаване ще алармира способените органи, допълват от института.

 

Източник
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР