Единодушно, с 19 гласа подкрепа, Пленумът на Висшия съдебен съвет

...
Единодушно, с 19 гласа подкрепа, Пленумът на Висшия съдебен съвет
Коментари Харесай

ВСС откри втора процедура за предсрочно освобождаване на Гешев

Единодушно, с 19 гласа поддръжка, Пленумът на Висшия правосъден съвет одобри за постоянно и възможно второто предложение от четирима членове на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет за предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев и откри процедурата по него.

То е поради възможни дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт и, по съответно, изявление на Иван Гешев, в което той употребява израза “политически отпадък ”.
Служебният министър на правораздаването Крум Зарков разгласи, че идващото съвещание всъщност по отношение на откритата процедура би трябвало да се организира до 7 дни след приемането.

Преди да гласоподават за редовността на предлагането, членовете на Висш съдебен съвет отхвърлиха настояването на Иван Гешев за прекъсване на процедурата, като нито един член на съвета не гласоподава в поддръжка на настояването.

Предстои Висш съдебен съвет да реши дали да сплоти двете оферти в едно произвеждане.

Българска телеграфна агенция напомня, че на 25 май Пленумът на Висшия правосъден съвет откри процедура по предварително преустановяване на мандата на основния прокурор и позволи събирането на доказателства по предлагането от шестима членове на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет. То е поради вероятно позволено тежко нарушаване на служебните отговорности и е подписано от Георги Кузманов, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Светла Бошнакова, Огнян Дамянов и Гергана Мутафова.

Служебният правосъден министър има подготвеност още идващия четвъртък да насрочи съвещание на съвета за разискване всъщност на първото искане, по което в продължение на часове на предходния пленум, дебатираха правосъдните кадровици, само че единствено с цел да позволен доказателствени претенции от вносителите на предлагането и от самия Иван Гешев.

" Зад това произвеждане прозират опити за интервенция в независимостта на правосъдната власт. За мен най-вероятно зад това стои политическото въздействие на ГЕРБ. Надявам се, че това не е политическа поръчка. Това е опит за завладяване на правосъдната власт и е тоталитарен прелом, от хора, които са безпринципни, които не почитат разделянето на управляващите и Конституцията, разделянето сред администрация и политически кабинети. Независимо какви политически стихии има, държавната администрация би трябвало да работи безупречно. Те приказват и се готвят на нещо, което наподобява на „ кървави чистки “, индикация на тоталитарна принуда, може би. Хора, които да обезглавят институциите и да подчинят прокурори, съдии и следователи на нелегитимни, политически и олиргахични ползи ". съобщи той.

Според него това е най-лошият сюжет за България. " Може би желаят правосъдната система. Може и да изискат и президентството. Моделът на един някогашен министър-председател, който споделя, че може би и всички други хора желаят да имат шкафчета. Защо не изчакате да забележим какво ще стане с битката с мафията, която прокуратурата води? От 3 години има каузи, които не са се случвали в новата ни история, за какво толкоз се бърза ", попита Гешев магистратите.

Предложението е направено от Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов. То е поради възможни дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт и по съответно, изявление на Иван Гешев, в което той употребява израза “политически отпадък ”.
На 1 юни Пленумът на Висшия правосъден съвет позволи събирането на доказателства по предлагането от шестима членове на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, по отношение на член 173, алинея 3 от Закон за съдебната власт за предварително освобождение от служба на основния прокурор на Република България Иван Гешев, заради съществуване на условия по член 129, алинея 3, т. 5 от Конституцията на Република България, за тежко нарушаване на служебните отговорности.

В сходство с член 17 от Вътрешните правила за определяне на съображение за предварително освобождение от служба на ръководителя на Върховния касационен съд, на ръководителя на Върховния административен съд и на основния прокурор, Пленумът на Висш съдебен съвет позволи доказателствени претенции, направени от четирима членовете на Прокурорската гилдия, внесли предлагането, както и декларирани от Иван Гешев – основен прокурор на Република България, с негово мнение от 22.05.2023 година и в документално искане от 30.05.2023 година

Допуснати бяха чувания на Борислав Сарафов – шеф на Националната следствена работа, на Ясен Тодоров – заместник-директор на Национална следствена служба, на дежурните следователи, посетили местопроизшествието на 01.05.2023 година, касаещо избухнал гърмеж до кортежа на основния прокурор на Република България, на наблюдаващите досъдебното произвеждане прокурори, както и на израелски специалист, бил на местопроизшествието.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР