Единодушно НЕ казаха депутатите от бюджетната комисия на прокараната тихомълком

...
Единодушно НЕ казаха депутатите от бюджетната комисия на прокараната тихомълком
Коментари Харесай

Депутатите казаха НЕ на силово налаганата реформа при атестациите на преподавателите -

Единодушно НЕ споделиха депутатите от бюджетната комисия на прокараната тихомълком огромна промяна на разпоредбите за академично израстване на университетските преподаватели - през Закона за държавния бюджет (ЗДБ), в преходни и заключителни разпореждания, с корекция сред първото и второто му четене Народното събрание, без публично разискване, без оценка на въздействието, в прорез със закон и евентуално - и на Конституцията.

Този следобяд с 18 гласа ЗА, нито един ПРОТИВ и нито един ВЪЗДЪРЖАЛ съдебна експертиза комисията одобри  и депутати анулация на частта от параграф 17 в ЗДБ, която изисква университетите да трансформират разпоредбите си за атестиране на преподавателите в сходство с налагана им от Министерския съвет нова методика и критерии, в случай че желаят да получат част от отпуснатите спомагателни 20 млн. лв. за заплати.



Във встъпителното си ревю Митева назова настоящия текст " еманация на всичко, което не би трябвало да се случва в българското законодателство ", тъй като " през преходни и заключителни разпореждания се внасят оферти за основна промяна без публично разискване, без оценка на въздействието, в нарушаване на Закона за нормативните актове ". " Допуснали сме неточност и сме приели противоконституционен текст и опровержителен на Закона за висшето обучение " - сподели тя и прикани " като сме дали обещание да работим по нов метод, в действителност да го вършим ".

Идеолог на промяната е министърът на образованието акад. Николай Денков. Целта е завишаването на критериите и оттова - на качеството. Според него има  .

" Не сме срещу измененията в условията за растежа на фрагментите - всички сме наясно каква е обстановката, само че не трябва с един критерий да се мери на всички места. Не одобрявам репликата, че 70% от хабилитираните били несправедливо хабилитирани " - съобщи пред депутатите през днешния ден ректорът на Медицинския университет в София акад. Лъчезар Трайков. Той увери, че не се тормози от вероятно завишаване на критериите, че покрива всички, а също - че когато се е върнал в България и е почнал израстването си от основен помощник, във Франция към този момент е бил професор. " Ние сме ЗА, само че би трябвало да стане намерено ", акцентира ученият за мечтаните промени. Казвайки " ние " той визираше ръководения от него и останалите три медицински университета в България.

От МОН се съгласиха с причините на Митева, само че признанието, че има недостатъци в метода не пристигна от акад. Денков. Министърът не участва на съвещанието, а бе изпратил заместничката си проф. д.ф.н. Генка Петрова-Ташкова. Зам.-министър Ташкова съобщи, че поддържа предлагането за редакция на параграф 17 на Ива Митева и настоя, че въпреки всичко би трябвало да има промени в метода на атестиране на университетския състав и да се прави оценка самостоятелният принос на учения. " От 1991 година до момента доста държавни управления се пробваха да я проведат. Надяваме се, че е пристигнало времето за това. Ще се радваме след публично разискване да предложим такава методика ", настоя тя.

Бившият министър на образоваванието Красимир Вълчев (ГЕРБ) назова опита за промяна " злощастен ", поддържа претекстовете на Митева и добави още " пороци " в текста с още: той важи единствено за държавните висши учебни заведения, само че не и за частните, което основава неравнопоставеност; постановат се правила с дълготраен небосвод на приложени, а спомагателни пари има единствено за 2022 година

Той означи и различен значим минус - не е ясно коя политика следва МОН: да подтиква финансово качеството или дава пари " на калпак " за по-високи заплати на всички:

" Бият се два метода и две политики: да се усилят средствата според от оценката за качество или да се усилят изпреварващо минималните заплати за университетските длъжности. Тази година МОН се отхвърли от тази политика. Може да я видите в член 16, алинея 6 от Закона за бюджета. Трябва да решите дали остава методът с комплексната оценка или да се дадат средствата по този начин, че да има по-виски размери на минималните заплати на университетските длъжности ".

Цитираната алинея гласи: Средства в размер на 43 580,1 хиляди лева, разчетени в прехвърлянията по алинея 4 по бюджетите на държавните висши учебни заведения като част от дотацията за прехрана на образованието над образуваната по член 91, ал 1, т. 1 от Закона за висшето обучение, се употребяват за обезпечаване на достигнатия размер на заплата за най-ниската академична служба, избрана при изискванията на член 92, алинея 1 от Закона за висшето обучение, както и на други длъжности от университетския състав в държавните висши учебни заведения.

Според него долният предел за преподавателските заплати би трябвало да доближи 140%, а при консенсус - 150% от междинните за страната, само че " в случай че желаете да организирате тази политика, този текст би трябвало да реферира член 16, алинея 6 от ЗДБ " - акцентира финансистът и предвижда, че двете политики ще останат противостоящи си най-малко още 4, 5 години, до момента в който университетите " изчистят структурите си ".

Фактическият вносител на скандализиралия висшите учебни заведения текст в параграф 17, импортиран сред двете четения на Закона за бюджета, не е министърът - той няма право на законодателна самодейност, а депутатът Румен Гечев (БСП за България). Той е подсилен с подписите и на депутатите Настимир Ананиев (Продължаваме промяната), Любомир Каримански (Има подобен народ), Пламен Шалъфов (Продължаваме промяната), Искрен Митев (Продължаваме промяната).





Днес от " Продължаваме промяната " (в лицето на Венко Сабрутев) оповестиха, че ще поддържат законопроекта за промени в параграф 17 на Ива Митева, а от " Демократична България "   - които нямат общо със забъркването на законодателната каша - че " леко сме оплескали " и " ще си посипем главата с пепел " (Георги Ганев). Румен Гечев не си посипа главата с пепел, даже не загатна, че е вносител, само че настоя, че " министърът има право да желае смяна на критериите и разпоредбите ", тъй като " имаме всевъзможни доценти и професори " и " имаме доста съществени проблеми във висшето обучение - не може професори да си избираме журитата, т.е. мама, баща и аз да се избираме " - разказа обстановката депутатът.

Той предизвести, че със идващия бюджет, за 2023 година, би трябвало " да се опитаме да подобрим тия неща " и " размаха пръст ": " Превеждаме в този момент парите, само че мислете как условията да дават отговор на европейските стандарти ".

Депутатите се съгласиха със забелжката на Георги Ганев, че сходни промени в Закона за бюджета не би трябвало да се трансформират в процедура, а би трябвало да са безусловно изключение.

В този дух се изрече и някогашният финансов министър Кирил Ананиев, в този момент народен представител от ГЕРБ. " С огромно отегчение ще гласоподавам за приемането на това предложение. Да си обещаем, че няма да го вършим повече ", прикани той.

" Не, не би трябвало да се трансформира в процедура " - съгласи се Ива Митева, само че напомни, че " този параграф се е появил от самите народни представители, не е по вносител Министерски съвет. Трябва да можем да се надигнем и да си го отменим или изменим. По-добре, в сравнение с да чакаме Конституционният съд да го разгласи за противоконституционен ".

Почти на финала думата взе ректорът на Медицинския университет в София акад. Трайков, с цел да изрази благодарността на медицинските университети към вносителите. " Благодаря за самодейността! Четирите медицински университета изрично поддържат тази самодейност " - посочи той и подсети, че предходните правила за атестиране са признати единствено преди 4 години.

" Всеки академични човек има визия какво съставлява растежът. Всеки възнамерява за най-малко 5 година напред. Вие желаете на 4 година да вършим коренна смяна в критериите за напредък. Това ще докара до остро разтърсване в системата. Ние сме консервативна система, която не търпи внезапни промени от това естество, както бяха замислени ", предизвести той.

Днешното гласоподаване в комисията бе първо. Предстои такова в пленарна зала и второ гласоподаване в комисия и пленарна зала.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР