Единният регистър по Изборния кодекс (ЕРИК), който се поддържа от

...
Единният регистър по Изборния кодекс (ЕРИК), който се поддържа от
Коментари Харесай

Сметната палата отвори регистъра за данните за участниците във вота и даренията |

Единният указател по Изборния кодекс (ЕРИК), който се поддържа от Сметната палата, е отворен за подаване на информация от участниците в изборите за народни представители.

До 10 март 2021 година те би трябвало да изпратят информацията по член 171, алинея 2 от Изборния кодекс за включването й в ЕРИК.

Информацията е както следва:

- трите имена, ЕГН и адрес на донорите, типът, задачата, размерът или цената на направените дарения;

- название на юридическите лица и едноличните търговци, ЕИК, типът, задачата, размерът или цената на направените дарения;

- трите имена и ЕГН на претендентите и на членовете на инициативните комитети, които са дали средства, и размерът на средствата;

- декларациите за произхода на дарените средства, когато общият размер на дарението от едно физическо или юридическо лице или едноличен търговец надвиши една минимална работна заплата;

- декларациите за произхода на средствата, предоставени от претендент или член на предприемчив комитет, когато размерът на средствата надвиши една минимална работна заплата;

- наименованията на социологическите и рекламните организации, както и на организациите за връзки с обществеността, с които участникът работи.

По време на предизборната акция партиите, обединенията и инициативните комитети би трябвало да изпращат в 7-дневен период новопостъпилата информация по чл.171, алинея 2 от Изборния кодекс, за включване в ЕРИК.

Информацията следва да се дава на книжен и електронен притежател в Сметната палата.

Сметната палата е разгласила подробни инструкции, както и мостри на писма, заявки, заявления и доклади, които участниците в изборите би трябвало да подават в хода на акцията и след приключването й. Те могат да бъдат открити на интернет страницата на институцията на адрес: www.bulnao.government.bg в раздел „ Контрол - избори “, както и в ЕРИК, в раздел „ Подаване на документи към Регистъра “.

С цел да улесни участниците в изборите Сметната палата приготви и им изпрати осведомителна листовка. Брошурата бе издадена с поддръжката на Фондация „ Български институт за правни начинания “ по интернационалния план „ Ефективна битка с корупцията “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР