Единната информационна система на съдилищата затрудни изключително много работата на

...
Единната информационна система на съдилищата затрудни изключително много работата на
Коментари Харесай

И пловдивските адвокати с остра позиция срещу единната информационна система

Единната осведомителна система на съдилищата затрудни извънредно доста работата на съдилищата и юристите и на процедура резултатът от нейното внедряване е противопоставен на прокламираните при създаването ѝ цели – усъвършенстване на работата, повишение на бързината и качеството на обслужване на жителите, улеснен достъп до социална информация, пишат пловдивските юристи.
В системата на правораздаването настъпи безпорядък, подбуден от желанието на съдиите и правосъдните чиновници да се опитат с неимоверни старания и разход на време, да компенсират пропуските при създаването на ЕИСС, се споделя още в позицията.

В тази връзка, се причисляваме изцяло към към този момент изразените мнения от наши сътрудници магистрати, че споделяме общата полезност за заслужено правораздаване в България и ефикасна отбрана на правата на жителите и юридическите лица и молим към въвеждане на пълноценно и съобразено с всички модерни механически и правни трендове електронно правораздаване като остро се противопоставяме на опитите същото да се компрометира в задатък, посредством внедряване на една непълноценна, осакатена и мудна за работа система, безапелационни са юристите.

Вижте цялята позиция на Адвокатски съвет - Пловдив

" Уважаеми членове на Висш съдебен съвет,
Уважаеми сътрудници,
Уважаеми съграждани,

Осъзнаващи значимостта на функционалностите на адвокатурата, чийто рамки са сложени с нормата на член 134, ал.1 от Конституцията на Република България и функционалностите на правосъдната власт, написани в член 117, ал.1 от Конституцията на Република България, и разтревожени от многочислените проблеми, подбудени при внедряването на Единната осведомителна система на съдилищата (ЕИСС), ние, членовете на Адвокатски съвет Пловдив, не можем да останем безучастни, когато е заплашен съществено процесът на правосъдие и се визира осезаемо правото на отбрана на българските жители и юридически лица.
Въведената на 21.08.2020 година ЕИСС затрудни извънредно доста работата на съдилищата и юристите и на процедура резултатът от нейното внедряване е противопоставен на прокламираните при създаването ѝ цели – усъвършенстване на работата, повишение на бързината и качеството на обслужване на жителите, улеснен достъп до социална информация. В системата на правораздаването настъпи безпорядък, подбуден от желанието на съдиите и правосъдните чиновници да се опитат с неимоверни старания и разход на време, да компенсират пропуските при създаването на ЕИСС. Вече отчетливо се вижда, че тези старания, от една страна, са обречени на неуспех, а от друга -пречат на сътрудниците да упражняват същинската си активност по правосъдие и от това, в последна сметка, са пострадали страните по висящите правосъдни разногласия. Затрудненият достъп до делата, забавеното обслужване и постановяване на правосъдни актове, като се изключи че пречат и на сътрудниците юристи да упражняват функционалностите си, накърняват правото на отбрана на жителите и юридическите лица, които получават забавено и некачествено обслужване, а в последна сметка и правосъдие, като все още, на процедура нямат достъп до нужната за упражняването на правото им на отбрана информация, като се вземат поради и рестриктивните мерки, наложени по отношение на разпространилата се пандемия от Коронавирус -19. Така създадената и въведена система ни отдалечава, а не ни доближава до задачата да се вкара пълноценно електронно правораздаване. При създаването на системата, по необясними за нас аргументи, не е изследван и съгласуван опитът при използването и внедряването на разнообразни системи за продан на информация сред Адвокатските препоръки и съдилищата, какъвто сполучлив образец има и в Пловдивския правосъден регион.
В тази връзка, се причисляваме изцяло към към този момент изразените мнения от наши сътрудници магистрати, че споделяме общата полезност за заслужено правораздаване в България и ефикасна отбрана на правата на жителите и юридическите лица и молим към въвеждане на пълноценно и съобразено с всички модерни механически и правни трендове електронно правораздаване като остро се противопоставяме на опитите същото да се компрометира в задатък, посредством внедряване на една непълноценна, осакатена и мудна за работа система. Използването на ЕИСС в този ѝ тип, неизбежно ще докара до блокиране на правораздавателния развой и надлежно до нанасяне на непоправими репутационни вреди за правосъдната власт и спомагателен недостиг на доверие в същата. Безспорно, в страната би трябвало час по-скоро да се вкара електронно правораздаване, само че посредством една високо ефикасна, професионално издържана и транспарантна система, съобразена с всички модерни условия и трендове, а не посредством система, която неизбежно ще настрои жителите и обществото против електронното правосъдие.
Ето за какво, като поддържаме справедливите претенции и позиции, декларирани от магистратите от Пловдивския апелативен регион, както и от съдии от София и от цялата страна, призоваваме Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет да вземе незабавни ограничения за прекратяване на работата на ЕИСС до цялостното премахване на пропуските, позволени при нейното създаване, в това число и усъвършенстване на функционалностите и опциите на системата.
Апелираме към Висшия адвокатски съвет, както и към всички Адвокатски препоръки и сътрудници в страната, да изразят своята позиция по поставения въпрос, което ще обезпечи реализиране на общата ни цел по въвеждане на модерно, дейно и транспарантно електронно правораздаване в страната, а по този метод ще спомогне за възвръщане и одобряване на доверието на обществото в правораздавателната ни система!

16.09.2020г.
гр. Пловдив

Адвокатски съвет - Пловдив "

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР