Единият от кандидатите ще спечели вота, другият ще загуби, което

...
Единият от кандидатите ще спечели вота, другият ще загуби, което
Коментари Харесай

Журналистът Ангел Колев от Филаделфия за Фрог: Който от Тръмп и Байдън да спечели, победител е Америка

Единият от претендентите ще завоюва вота, другият ще загуби, което надали е национална драма. Но победител и в двата случая е Америка. Демокрацията. Това сподели особено за Фрог нюз от Филаделфия журналистът и публицист Ангел Колев.
- Как един българин във Филаделфия вижда борбата за Белия дм, която тече сега в Съединени американски щати?

- Отговорът е многопластов. За някои несъмнено е борба, за някои - процедура. Тук политиката или по-скоро нещата свързани с политиката и личностите на политиците не е тематика, да го кажа - от улицата. Както нормално, живота в Голямата страна на хората, на всеки човек се дефинира като персонална територия. И тази персонална територия е заключена сред стените на всеки дом, край камината. Никой не би пристъпил персоналната ти граница. Коментари има във Facebook, нападки, някои от които много остри, маскарене на политици, както споделяме в България. Където има напрежение, извънредно за публичната среда. С една дума никой няма да те заприказва на открито за избори, за избор, за политици, не дай си боже да те поучава кое е вярно за хората, за страната при избора на този или оня. Някои споделят, че през днешния ден разделянето на хората поради избора е по-голямо. От по кое време е по-голямо. Всичко зависи от съответната обстановка. Не е нашето потомство, нашият век, единствените които живеят в такава напрегната конюнктура. Ходим по жарава, бих споделил и освен поради пандемията. А по какъв начин е било в годините на европейските и международните войни! В годините на страшните болести - чума, холера. И разделения свят със Стената! Виждаме, че българинът отново е най-осведомен за политиката, не го споделям като укор, Нане и Вуте постоянно са разбирали от международна политика и футбол, както е приказката. Ние следим тук процесите в българското общество, някои са доста близки до тези процеси, някои, изключително младите не знаят съвсем нищо за това. Но, гласуваме на изборите за президент, за парламент, всеки съгласно благосклонностите си и персоналния избор.

- Има ли информация по какъв начин гласоподават българите в другите щати?

- Тук се гласоподава по пощата и в деня на изборите в изборните секции. Българите гласуваме както всички, наедно с всички, такава информация публично няма по какъв начин да има, по обществени и възрастови групи излизат данни, само че по етничен принцип няма. Все отново американската нация е производна от над 160 народности, изповядват се над 60 разлини религии.

- Някаква прогноза за спечелилия - политическото цунами Доналд Тръмп или Джо Байдън?

- Вчера си писах с другари от София и ме подпитваха някои завоалирано, други непосредствено. Отговорих им, зазбира се, ще го кажа и в този момент. Единият от претендентите ще завоюва вота, другият ще загуби, което надали е национална драма. Но победител и в двата случая е Америка. Демокрацията. Всички тук желаеме Америка да е мощна и обективна страна на международната карта. И по тази причина работим. Всеки работи за това. Разбира се, на първо време да обезпечи добър живот и за фамилията си, за децата си, за щата, за страната. И още, без да се акцентира, че е родолюбец. Работи. С напрежение, с отговорност, угрижен. И без звук. Не са фанфари. Просто по този начин е. Животът е наш другар.

- Кой избор на американците ще е по-добър за България?

- За България най-хубавият избор може да се направи на българските избори. Прав отговор, не е метафора. Чета мнения на социолози, философи, междинародници, политолози в разнообразни източници и диря златното сечение. Естествено е в днешно време да сме подвластни в някакъв смисъл от процесите отвън границитя на страната ни - Европа, Америка, Изтока...Но с цел да извлечем изгодата за сполучливото развиване на страната ни, на обществото ни - би трябвало да имаме умни, мъдри политици. Там някъде, под гордия Балкан е истината за Отечеството ни.

Въпросите зададе: Красен Бучков

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР