Единият е Законопроект за противодействие на корупцията сред лица, заемащи

...
Единият е Законопроект за противодействие на корупцията сред лица, заемащи
Коментари Харесай

Депутатите бистрят три законопроекта за борба с корупцията frognews.bg

Единият е Законопроект за противопоставяне на корупцията измежду лица, заемащи висши обществени длъжности, който е импортиран от Министерски съвет

 

.Вторият е Законопроект за противопоставяне на корупцията, импортиран от Кирил Петков и група народни представители.

 

А третият е Законопроект за противопоставяне на корупцията, импортиран от Десислава Атанасова и група народни представители.

Законопроектът, импортиран от Министерски съвет, планува основаването на Комисия за противопоставяне на корупцията, състояща се от 5 членове. Предлага се двама от членовете да се избират от Народното събрание, един да се назначава от президента на републиката и по един да се избира от Общото заседание на съдиите от Върховен касационен съд, надлежно от Общото заседание на съдиите от Върховен административен съд.

 

Предвижда се комисията да се ръководи на ротационен принцип за една година, като ръководителят ще се дефинира посредством чоп. Разследването ще се реализира от чиновници на комисията, назначени на служба „ проверяващ контрольор “, при изискванията и по реда на Наказателно-процесуалния кодекс, като за длъжността „ проверяващ контрольор “ ще се назначават адвокати с минимум 10 години юридически стаж след извършен конкурс и инспекция за честност.

 

С плана на закон, импортиран от Кирил Петков и група народни представители, се предлага активността по противопоставяне на корупцията и определяне на спор на ползи да се раздели от активността по лишаване на нелегално добитото имущество, като се основава Комисия за противопоставяне на корупцията, а настоящата Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество се трансформира в Комисия за лишаване на нелегално имущество.

 

Със законопроекта се регламентира фигурата на „ проверяващия контрольор “ към комисията, който ще прави дейности по следствие на корупционни закононарушения по реда на Наказателно-процесуален кодекс, само че при опазване на управителната роля на прокуратурата в досъдебното произвеждане.

Законопроектът, импортиран от Десислава Атанасова и група народни представители предлага разделянето на настоящия антикорупционен орган на две самостоятелни една от друга комисии, а точно Комисия за противопоставяне на корупцията и Комисия за лишаване на нелегално добито имущество.

 

Предлага се новосъздадената Комисия за противопоставяне на корупцията да се ръководи на ротационен принцип и да се състои от ръководител и шестима членове, притежаващи високи професионални и нравствени качества, и минимум 10 години юридически стаж.

 

Правомощията на комисията включват превантивна активност посредством събиране, анализиране и инспекция на информация, както и откриване и следствие на корупционни закононарушения по реда на Наказателно-процесуален кодекс от чиновници на служба „ проверяващи инспектори “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР