Единайстото издание на уникалния за България турнир по риболов за

...
Единайстото издание на уникалния за България турнир по риболов за
Коментари Харесай

Един различен ден за деца в неравностойно положение

Единайстото издание на неповторимия за България шампионат по лов на риба за деца и младежи с увреждания " Един друг ден " следва на 12 май, оповестиха уредниците. Състезанието още веднъж ще бъде на водоема " Черно море " на Бошулско шосе.  За 11 поредна година участниците ще бъдат  възпитаници на локални учебни заведения и Дневния център на Сдружение ЕГИДА. 

Участниците с най-дългогодишния опит са децата  от предпазеното жилище " Егида " в Пазарджик. Първата купа на надпреварата е точно там и децата са отредили специфичен ъгъл. Компания вършат голям брой медали. 

Миналата година 40 деца и младежи с увреждания се включиха в десетото издание на неповторимия за България шампионат по лов на риба за деца и младежи с увреждания " Един друг ден ". Възпитаниците на Дневния център и Защитеното жилище на Сдружение ЕГИДА сграбчиха премиите. На първо място се класира Любомира Мърмарова, която улови и най-голямата риба. Среброто отиде при Стоилка Трендафилова. Трето призово място завоюва Милен Великов. Така участниците с най-дългогодишен опит прибавиха още медали и грамоти към особено отредения в жилище " Егида " ъгъл за награди от риболовния шампионат. Те съхраняват и първата купа на надпреварата.

В основата на атрактивното събитие, даряващо неповторима наслада на другите, е пазарджиклията Атанас Бояджийски. Страстен рибар от дете, през 2008 година той взема решение с обаянието на своето занимание да дава наслада на малчугани с нерадостна орис. Започва с 20 от тях. Първоначално шампионатът се провежда всяка пролет единствено в Пазарджик, само че след това и други градове се отварят за забавната самодейност и през днешния ден в историята има вписани издания в Пловдив, София, Стара Загора. Всяко от които - оставило незабравими мемоари в сърцата на участниците.

Още първоначално споделената в риболовни конгреси концепция за особеното съревнование среща поддръжката на десетки рибари от цялата страна. Много от тях се включват като доброволци, с цел да оказват помощ на дребните състезатели, да ги направляват по какъв начин да приготвят въдицата и да слагат примамка, по какъв начин да уловят риба, да смъкват деликатно куката, без да оставят тежки пострадвания, а най-после - по какъв начин да подарят живота на рибките, като ги пуснат още веднъж във водата. 

Благодарение на надпреварата децата и младежите с увреждания стават по-уверени посредством гласуваното им доверие. Участниците усъвършенстват уменията си да контактуват с непознати, каквито са треньорите рибари. А наставниците се отнасят с поверените им деца като с равни, без да имат предубеждения. Сдружението събира хора, разнообразни като специалности и характери, преодоляващи разликите между тях. А постигнатите триумфи са забележими. Те личат по усмивките на децата. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР