Единадесетото издание на кинофестивала Златната липа в Стара Загора официално

...
Единадесетото издание на кинофестивала Златната липа в Стара Загора официално
Коментари Харесай

Откриха Златната липа 2024

Единадесетото издание на кинофестивала " Златната липа " в Стара Загора публично беше намерено нощес с тържествена гала в залата на Старозагорската опера, съобщи кореспондент на " Фокус " .

Преди това обаче формалните посетители на събитието и нетърпеливите фенове се събраха под нацъфтелите липи към западния вход на оперната постройка, с цел да приветстват енергичното дефиле на духовия оркестър на Стара Загора с диригент Виктор Крумов и красивите осъществявания на мажоретния състав при Центъра за работа с деца. Тук бяха и основателят и шеф на фестивала Магдалена Ралчева и специфичният посетител на събитието – огромната българска актриса Ели Скорчева. Към тях се причислиха и ръководителят на Общински съвет Стара Загора Ивета Лазарова, зам.-кметът по просвета и туризъм Милена Желева и зам.-кметът по обучение и юношески действия Надежда Чакърова, кинокритикът проф. Божидар Манов и други дългогодишни другари на фестивала. Последва фотосесия с гостите от Националния кино център и петчленното интернационално жури с ръководител доктор Геновева Димитрова.

След церемониален водосвет, отслужен от свещеници при Старозагорската света митрополия, последва стилно посрещане на феновете с чаша вино и осъществявания на пиано и цигулка на превъзходните музиканти от оркестъра на Държавна опера Стара Загора. За да се стигне и до най-важния миг – откриването на фестивала в изпълнената съвсем до краен лимит зала.

" За повторно се случва липите да са цъфнали, когато откриваме фестивала " Златната липа " и това е добър знак ", сподели при откриването Магдалена Ралчева. " Златната липа " се утвърди като запазена марка на Стара Загора и аз благодаря на всички вас, че сте толкоз вярна аудитория, която всяка година я чака с неспокойствие ", добави тя.

" Благодаря ви за всичко, което вършиме със " Златната липа " през тези 11 години ", сподели зам.-кметът Милена Желева, която сервира на Магдалена Ралчева букет от името на кмета Живко Тодоров. " Показателно е, че още през януари – февруари месец телефоните в общината стартират да звънят и хората да питат ще има ли и тази година фестивал, по кое време ще се организира, с цел да могат да възнамеряват почивките си през лятото по този начин, че да не го пропуснат. Виждам в залата познати лица, които от 11 години непроменяемо са тук. Виждам и нови лица, което значи, че събитието продължава да притегля фенове и да става все по-популярно. Община Стара Загора ще продължи да поддържа " Златната липа ". Вярвам, че имаме още доста път да извървим ", добави Милена Желева.

Магдалена Ралчева благодари на интернационалното жури, което ще прави оценка конкурсните филми, че са пропътували големи дистанции, с цел да бъдат през тези пет дни в Стара Загора и да свършат своята експертна работа. Създателят на " Златната липа " не пропусна да благодари на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, който поддържа провеждането на киносъбитието от самия му старт през 2013 година, на Министерство на културата и на Националния кино център, на европейските посолства и културни центрове, спонсори, другари и съидейници. " С тази поддръжка фестивалът се наложи като културна традиция освен в Стара Загора, освен в България, само че и в Европа ", акцентира тя.

Водещ на церемонията беше младият артист Калоян Минев, който помним от кино лентата на Маги Ралчева " XII a ". Той показа петимата членове на журито – кинокритикът Геновева Димитрова, режисьорът от Латвия Линда Олте, режисьорът от Полша Мариуш Гжегожек, актрисата и сценарист от Англия Пандора Джоунс и филмовия и образен създател от Босна и Херцетовина Санджин Малешевич.

" От през вчерашния ден пребивавам с аромата на липи в Стара Загора. Вярвам, че до финала на този фестивал ще усещаме и аромата на качествено европейски кино ", сподели в приветствието си Геновева Димитрова.

Водещият Калоян Минев прочете следните думи за актрисата Ели Скорчева, преди на огромния екран да се появи късия филм с фрагменти от нейни кино функции през годините – " Красотата ѝ е като на икона. Тя е жена, останала вярна на себе си. Една звезда, която осветява блестящо с очарованието си българското кино. Една актриса, която се завърна триумфално в него ".

На сцената излязоха Ели Скорчева, Милена Желева и Магдалена Ралчева в ръце с премията " Златна липа " за повсеместен принос в киното.

" Това е премия, както за вашия извънреден гений, по този начин и за смелостта да се завърнете към киното ", сподели Магдалена Ралчева връчвайки премията на Ели Скорчева.

Голямата българска актриса, която помним от функциите ѝ в " Търновската кралица ", " Адаптация ", " Мадам Бовари от Сливен " и доста други, не сдържа сълзите си при бурните овации на залата.

" Благодаря на публиката, че ме поддържа толкоз доста, благодаря за премията " Златна липа ", тя е доста за мен ", сподели Ели Скорчева и се поклони на продължителните аплодисменти.

По време на церемонията имаше доста забавна художествена стратегия, а незабавно измежду края ѝ стартира прожекцията на откриващия филм – италианската лента " Все още има на следващия ден " (2023), режисиран от Паола Кортелези.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР