Единадесет години членство в Европейския съюз, 17 доклада по механизма

...
Единадесет години членство в Европейския съюз, 17 доклада по механизма
Коментари Харесай

Бавно, славно и преди Румъния

Единадесет години участие в Европейския съюз, 17 отчета по механизма за наблюдаване и инспекция, натрапен невиждано на България и Румъния през 2007 година, като изискване за приемането им в лоното; осем държавни управления управлявали страната ни за този интервал, тонове хартия с рекомендации от Брюксел и още толкоз с манкиране от наша страна и какво да се заблуждаваме, уважаеми… греда! Ако ми простите футболната терминология.

Че инспекциите на Брюксел от дълго време се трансфораха в политически инструмент за напън, на който го държи, би трябвало да е ясно на всеки от дълго време. С наближаването на изборите за Европейски парламент следващата година, този път повече отвсякога.

Съгласете се, къде видяха у нас „ дълготраен прогрес “ в обезпечаването на самостоятелна правосъдна система, битката с корупцията и проведената престъпност от Брюксел, откакто никой естествен българин (да ме простят ненормалните), с изключение на ръководещите от политическата класа, не го вижда, ще остане мистерия за поколенията. Сериозно! И за следващ път да сме признателни на румънците, че опраха пешкира вместо нас и отнесоха огромното сочене с пръст. Да не приказваме, че злата орис май им е отредила да са едно от мажорните бойни полета на предизборни конфликти сред огромните европейски политически фамилии посред им от една страна и евроскептиците против всички, от друга преди вота в края май. И това не е просто персонално наблюдаване.

На горките власи им следва европейско председателство от 1 януари. И искрено казано, хаосът, който чакахме да провокира у нас нашето, е нищо спрямо прогнозите какво може да донесе то на Румъния. На малко повече от месец от поемането на неофициалния рул на Европейски Съюз, в една седмица оттатък Дунава получиха надали не последно предизвестие от Европейската комисия и резолюция на Европарламента, осъждаща опитите на ръководещите да реформират по собствен облик и сходство правосъдната система. Съзнавате, че след месеци на цивилен митинги и полицейско принуждение, публичната среда в родината на потомците на Влад Тепеш е меко казано напрегната. Идеалната атмосфера за едно положително дестабилизиране на политическата обстановка, тъй че да налее оптимално повече вода в мелницата на евроскептиците, които предстоящо ще са във напредък на изборите следващата година. Което някои от европейците би трябвало да са планували въпреки всичко. И евентуално част от тях залагат на това. Провал на председателство от Изток по време на предизборна акция си е напряко по поръчка. В подтекста на „ Брекзит “ и „ за какво не си останахме на 15?! “

От друга позиция българското председателство на Европейски Съюз беше едно от дребното измежду тези на новите държавите-членки от Централна и Източна Европа, по време на което не падна ръководеща партия поради бездарно ръководство. Викни ура, народе! Но, за разлика от положителните хора в Брюксел, у нас доста добре знаем, че не е заради липса на съображение, а заради недостиг на демократично мислене. Така де, не се сърдете! Осем държавни управления за 11 години звучи ли свястно за една „ постоянна “ страна. Три от които (с настоящето) на Бойко Борисов и три служебни, за същия интервал. Както и да я разбираш демокрацията, признаците на публичното заболяване са повече от забележими. Не че в Брюксел (Париж/Берлин) им дреме толкоз – до момента в който има „ конграчулейшън “ – всичко е наред. Както знаем!

Иначе огромните европейски политически фамилии се готвят за избор. Както обърна внимание първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, който показа заключенията от отчета в Страсбург, паралелно на формалното му издание в Брюксел. Най-вероятният претендент на европейските социалисти за „ шпиценкандидат “ на вота през 2019 година, разгласи че страната ни към този момент покрива 3 от 6-те индикатора, по които се изпитва към този момент 11 години. За разлика от румънците – които ту водехме напред, ту следвахме, последните 11 години участие в Европейски Съюз в общия кюп, само че в този момент ще имат нови осем критерия за покриване. Ужас! Особено когато не си напълно сигурен по какъв начин би трябвало да работи демокрацията и върховенството на закона, заложени като главно условие за страните членки.

С представянето на отчета Тимерманс публично застана в позицията на „ положителния холандец “. Да не се бърка в „ Летящия “. За незапознатите една от страните създатели на Европейски Съюз, Холандия, постоянно е била главната спънка пред приемането на страната ни в Шенген, със съответстващите привилегии. На което очевидно заложи и господин Тимерманс, който пояснява рекомендациите в отчета като триумф за нас и неуспех на румънския „ либерален “ порив.

Трябва да се натрупат точки


Тимерманс, един чужд за родната аудитория, приветлив холандски чичо, който за първи път, откогато създателят следи събитията, зае друга от шовинистката позиция, типична за политиците от страната му. Разбираемо, индивидът би трябвало да натрупа точки. На чийто тил има. Иначе от цялата тарапана стана ясно, че около въведената от нас и румънците процедура е изцяло допустимо „ мониторингът “ да се трансформира в постоянен механизъм за инспекция и на по-вехтите страни членки. А вие си мислехте единствено с четирите букви кирилица върху евро-банкнотите ще се разминете. С дебелоглав се основава казус! Пък бил той балкански и напразно!
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР