Единадесет активисти за човешки права, включително турският ръководител на Амнести

...
Единадесет активисти за човешки права, включително турският ръководител на Амнести
Коментари Харесай

Турция съди за тероризъм 11 активисти и ръководителя на Амнести интернешънъл

Единадесет деятели за човешки права, в това число турският началник на " Амнести интернешънъл ", са упрекнати в тероризъм в почналия развой против тях, което нажежи напрежението сред Турция и европейските ѝ съдружници, оповестява " Ройтерс ".

Полицията блокира основния площад наоколо до съда в Истанбул. Група от към 50 души в отбрана на правата на индивида, задгранични консулства и групи за отбрана на правата на дамите са отвън съда с плакати " Защитници на свободни права ".

Активистите, в това число немски и шведски жител, са изправени пред присъди до 15 години затвор по обвинявания, включващи участие и помощ за " въоръжена терористична организация ".

Те бяха арестувани през юли след присъединяване в семинар по цифрова сигурност, извършен на остров край Истанбул.

 Снимка 319742
Източник:

" Това видимо е развой на бранителите на правата на индивида, които посетиха семинара на остров в Истанбул, само че в действителност турската правосъдна система и турските управляващи са подсъдимите " , разяснява Джон Далхузен, шеф на Амнести за Европа и Централна Азия отвън съда.

Сред подсъдимите са шефът на " Амнести интернешънъл " Турция Идил Есър, немският жител Питър Франк Стейдтнер и шведският жител Али Гхарави.

Осем от обвинените са държани в пандиза преди правосъдния развой. Турският ръководител на Амнести, Танер Килич, беше задържан по-рано тази година и по-късно бе прибавен към същия обвинителен акт.

Този случай утежни в допълнение връзките на Турция с Европейския съюз. Малко след арестуването, Германия съобщи, че преразглежда поръчките на Турция за закупуване на оръжие от Германия. Министър на кабинета в Берлин съпоставя държанието на Анкара с това на някогашната комунистическа Източна Германия.

Германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че 12-годишният опит на Турция да се причисли към Европейския съюз би трябвало да бъде спря н, макар че Анкара съобщи, че остава твърдо решена да продължи напъните си за присъединение.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР