Един загинал при опасно пътуване с лодка до Испания от Африка

...
Най-малко един човек е загинал при опит да достигне Испания
Коментари Харесай

Най-малко един човек е загинал при опит да достигне Испания с лодка, която е напуснала Африка на юг от Сахара, съобщи испанската брегова охрана ден след като повече от дузина души, пътуващи по подобен начин, се удавиха край Сенегал.

Испанската брегова охрана спаси лодка близо до остров Гран Канария във вторник, като съобщи, че докато един човек е загинал, 84 души са били спасени.

В понеделник лодка, опитваща се да премине по атлантическия миграционен маршрут до Канарските острови в Испания, се преобърна край Сенегал и най-малко 15 души се удавиха.

Всяка година хиляди хора от африканските страни на юг от Сахара се опитват да достигнат Канарските острови в претъпкани лодки, но атлантическият маршрут се оказа смъртоносен.

През миналия месец до 39 души се удавиха, след като лодката им потъна край испанските острови.

При инцидента във вторник осем души бяха откарани в болница. Телевизионни кадри показаха как службите за спешна помощ помагат на останалите, като предлагат одеяла и поставят някои от тях в инвалидни колички и на носилки.

Лодката се е намирала на 8,5 морски мили (15,7 км) от остров Гран Канария. Пътниците са били откарани в пристанището му в Аргинегин около 5 ч. сутринта (04:00 ч. по Гринуич).

Опасен маршрут

Международната организация по миграция (МОМ) заяви, че от 2556 души, които са загубили живота си в опит да достигнат Европа през миналата година, 1126 са били по маршрута от Западна Африка и Атлантическия океан до Испания, а 260 са се опитали да достигнат Испания през Западното Средиземноморие.

"Рисковете и опасностите по западноафриканския и атлантическия маршрут остават, а през 2022 г. по този маршрут са регистрирани 45 корабокрушения, довели до смъртта или изчезването на 543 мигранти", съобщи МОМ през януари.

През юни Европейската комисия представи план за управление на миграцията по западния средиземноморски и атлантическия маршрут. Той включва справяне с контрабандата и засилване на координацията с държави извън Европейския съюз, като например Мароко.

Неправителствени организации и организации за защита на човешките права обаче критикуват блока, обвинявайки европейските държави, че си затварят очите за смъртта на бежанците.

В писмо, публикувано на Световния ден на бежанеца миналия месец, около 180 правозащитни организации заявиха, че ЕС и неговите държави-членки не са показали "никакво намерение да се поучат от последните няколко години и да сложат край на умирането в Средиземно море".

"Вместо това те засилват смъртоносните си политики на блокиране", заявиха те, позовавайки се на последното споразумение на блока за миграцията относно процедурите за предоставяне на убежище.

>Източник: БГНЕС Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР