Един по-малко обсъждан проблем, който ни причини пандемията - в

...
Един по-малко обсъждан проблем, който ни причини пандемията - в
Коментари Харесай

Все повече хора страдат от психични разстройства след COVID-19, ето какви състояния се отключват

Един по-малко обсъждан проблем, който ни аргументи пандемията - в международен мащаб депресивните положения са се нараснали 7 пъти, откогато живеем под знака на COVID-19. Същата наклонност се следи и у нас, сигнализират психолози.

Пандемия в пандемията – по този начин експертите назовават възходящия брой на положенията на тревога и меланхолия по време и след прекаран ковид. Пациентите намерено приказват за прекараната зараза, само че рядко за душевните си терзания. А казусът се задълбочава.

В Специализираната болница по кардиология във Велико Търново сега се лекуват седем души с COVID-19. Двама от пациентите са със признаци на тревога и меланхолия.

Анестезиологът доктор Владимир Николов е един от лекарите, които лекуват болните с ковид. Затова е измежду първите, които виждат отклоненията в държанието.

" Тревожност, нервност, по-изявена двигателна интензивност. Преценява своите признаци и самото си положение през това, което вижда все още. Очакванията с действителността доста постоянно при тези пациенти, които демонстрират душевен проблеми, се разминава “, разяснява доктор Николов.

Симптомите се отключват при 80% от пациентите, най-често след петия ден от престоят им в болница. Затова от началото на пандемията болните с COVID-19 в лечебното заведение са и под наблюдението на психолог.

" Всеки ден ги слушам. На първо място това е една спешна намеса, която върша, изключително за новите пациенти, тъй като самичък по себе си COVID-19 е стрес. И този стрес поражда от това, че пациентът болен с COVID-19 губи доста неща - губи работата си, губи естествения живот, губи обществените си контакти, губи физическото си здраве, губи финанси, и по този метод той губи и контрола над живота си. При пациентите с COVID-19, които са приети в болница, депресията е два пъти повече и с доста по-голяма тежест “, споделя доктор Анета Мишева, психолог в СБАЛ по кардиология – Велико Търново.

Резултатите от огромно изследване на психолози сочат, че един от петима преболедували ковид в границите на три месеца развиват тревога, меланхолия или безпокойствие.

" Дали той ще страда от бодърствуване, дали ще се оплаква от прекомерно изпотяване, от сърцетуптене, нараснало кръвно, с чести позиви за уриниране, болки в стомаха. Това към този момент е вегетативна симптоматиката, която се развива в границите на една тревога. Също по този начин има и поведенчески прояви. Тези поведенчески прояви те карат да се движиш повече. Да започваш една активност и в никакъв случай да не я свършваш ", разяснява доктор Мишева.

Сред посткорона признаците са и промени в паметта, чувствата, усещанията.

" Така наречените пост Коронавирус положения, които са извънредно разнородни и могат да обиден всеки тъкан всеки орган. Мога да каже, че четири от всеки пет пациенти - 80%, не престават да имат най-малко едно, а доста пъти и повече от едно недоволство след претърпян COVID-19. Особено внимание би трябвало да се обърне на депресивните положения, които без навременна помощ, вместо да отшумяват се задълбочават, поучават психолозите “, споделя проф. доктор Яна Симова от Български кардиологичен институт в София.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР