Eдин от водещите педиатри в САЩ е българка. Тя се

...
Eдин от водещите педиатри в САЩ е българка. Тя се
Коментари Харесай

„Топ педиатър на Америка“ е българка: Д-р Даниела Атанасова пред Петя Дикова

Eдин от водещите педиатри в Съединени американски щати е българка. Тя се споделя доктор Даниела Атанасова и получава признанието „ Топпедиатър на годината “ от реномирана интернационална асоциация. Миналата година пък е отличена и с премия за „ За повсеместен принос в педиатричната медицина “.

Тази година още веднъж е номинирана за премията Woman in Power – за дами, които имат силата да въодушевяват.

Д - р Атанасова , българка с купата топ педиатър на Америка . Какво е чувството ?

Снимка: bTV

Усещането е прелестно и удовлетворението е огромно, само че за мен въпреки всичко най-голямото задоволство остава това, което получавам от слагането на една сложна диагноза, от отзивите на пациентите. Но несъмнено, беше ми прелестно да получа и такава премия от тази интернационална организация на топ експертите от целия свят.  Усещането беше прелестно, изключително когато ни снимаха не „ Таймс скуеър “. Имаш възприятието, че си на топа на света. Всички награди, в това число и тази на интернационалната организация се базират и на пациентите, и на техните мнения. Всеки пациент, който идва от кабинета или от незабавното поделение, постоянно се запитва за това какво е било било неговото прекарване по време на прегледа. И несъмнено грамотите, само че те си остават на стената. Много по-голямо е удовлетворението, което получавам от пациентите и дечицата най към този момент. Особено когато родителите ми кажат, че идват с готовност. Обикновено офиса на лекарите и изключително педиатри са свързани с доста сълзи и болежка от ваксини, инжекции, само че при мен децата идват на драго сърце.

Кои са о бластите Ви на експертиза ?

Моята обич и тръпка е незабавно поделение, само че експертизата ми в региона на храненето, наднорменото тегло, астма и дерматология.

От какво най постоянно се оплакват дребните американчета ?

Снимка: bTV

За страдание в последните години може би няколко десетилетия болести, които бяха присъщи на възрастните, в този момент са доста постоянно срещани и при децата и едно от тях е наднорменото тегло, затлъстяването и това води до по този начин наречения метаболитен синдром, диабет, високото кръвно налягане, дислипидемията или висок холестерол. За страдание 80% от децата с тези проблеми оставят с тях и някои от тях са необратими.

Министерство на здравеопазването признава квалификацията ѝ, само че не и трудовия ѝ стаж

Миналата година доктор Атанасова събира част от дългия си опит в книга.

Кои са най - постоянно срещаните проблеми при младежите ?

За страдание 10% от младежите в Америка са с тежки депресии. Може би и поради метода на живот, забързания метод на живот. За по-малката възрастова група – от към 2 до 5-годишна възраст имаме тормоз. Имаме сега антисемитизъм, насмешка на дечицата мюсюлмани, които също идват депресирани и доста смутени от учебно заведение. Когато им се подиграват на дечицата с наднормено тегло. Това са проблемите, с които се занимаваме в тази възрастова група.

Правилно ли чух , в началото на диалога ни казахте , че незабавното поделение в Америка е разграничено . Има и незабавен психиатричен кабинет , по този начин ли ?

Снимка: bTV

Не кабинет, той е цяло голямо незабавно поделение. Почти всяка клиника всяка болница е огромна болница, има настрана незабавно лекуване за възрастни, за деца и психиатрично незабавно поделение.

Занимавате се и с естетическа дерматология . В Ню Йорк прекалява ли се по този начин , както у нас с устни , скули , брадички , носове , ботокс от млади девойки .

Не бих споделила, не доста. Имаше подобен интервал първоначално преди може би 10 години или 15, само че сега трендовете са малко по-различни.Всеки желае да наподобява по-естествен. По-скоро сега хората се концентрират към здравословния метод на хранене да изглеждаш пресен, само че тъй като спортуваш и се храниш здравословно и спиш добре. Не тъй като си набоден отвред и с доста филъри.

Дежурен доктор изясни, че физически колкото да съумяват да се оправят с пациентите

Кариерата ѝ стартира в Ню Йорк ненадейно - Идва в Щатите с тогавашния си брачен партньор - известният диригент Стефан Линев, който е учил в Йейл.

Колко езика владеете , д - р A танасова ?

Аз притежавам 5 езика, които ми оказват помощ доста и ги употребявам от време на време. Дори в един ден ми се е налагало да приказвам всички 5. Аз съм израснала в България, само че татко ми работи в Мароко като агроном и там бях в 1. и 2. клас във френско учебно заведение, след което приключи влиятелната френска гимназия в Русе. Руски, несъмнено, беше наложителен по наше време и тук го упражнявам, има доста сътрудници от Русия. Дойдох в Америка без британски, трябваше по едно и също време да уеднаквявам изпитите и да изучавам британски, след което се озовах в болничното заведение в Куинс. А там имаме повече от 89 националности и се приказват над 100 диалекта. Така че във всеки ден ми се случваше когато бях в незабавно поделение, да приказвам и да упражнявам 5-те си езика, след което научих и испански, тъй като просто нямах избор - 80% от пациентите ми тук са испанскоговорящи.

Създавате фондация на името на щерка си . Какво желаете да реализира фондацията ?

Стефани за жалост трагично умря, когато беше на 20 години и тя беше народен първенец в двайсетицата на тенисистите в Америка с доста огромни достижения. Така отиде в лицей 1-ва дивизия тенис, изключи да учи медицина, а на нейно име създадохме със сина ми фондацията „ Стефани Forever20 “, тъй като тя си остава вечно 20-годишна. Целта ни е да създадем тениса по-достъпен за всички деца, в това число и тези, които не са привилегировани, тъй като спортът, особено тук в Америка и Ню Йорк е доста безценен и е привилегия.

Какво знае синът Ви за България?

Знае за моретата и хубавите планини, знае за киселото мляко, за розовите долини, за Пловдив – най-старинният европейски град.

На вас остава ли Ви свободно време, по какъв начин минава 1 ваш ден?

Снимка: bTV

„ В момента да, в този момент към този момент аз си разтварям малки врати, с цел да имам време и за нещата, които са заниманията, които ми доставят наслаждение като ски и в този момент ще вървим да караме с приятеля ми през уикендите. Когато времето е хубаво се разтоварваме с джет ски. Обичам да спортувам, само че 3-4 дни в седмицата работя от 8 до 8 по 12 часа дневно и това не е изключително здравословно.  Разбирам го за това се пробвам да намеря хора и да назнача повече лекари в моите частна клиника.

Майка Ви, готви ли Ви Българска кухня понякога?

О, да да български кюфтета вършим кисело мляко, зареждаме през вчерашния ден имахме българска мусака да вземем за пример за вечеря. Моят наследник Дениъл е осведомен с главните храни - фасул, гювечета, купуваме лютеници и суджук и луканка и от българския магазин тук.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР