Един от възможните начини за контрол на биткойна е, ако

Един от възможните начини за контрол на биткойна е, ако ...

Лагард: Технологията на биткойна може да се служи за контрол на криптовалутата.


Един от възможните начини за контрол на биткойна е, ако се използва блокчейн технологията в основата му. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, цитирана от британския вестник Guardian.

По думите ѝ властите по света могат да се възползват от потенциала на криптовалутите, за да ги регулират. Според нея обаче, ако това не стане, съществува опасност от появата на „потенциално ново голямо средство за пране на пари и финансиране на тероризма“.

Лагард допълни още, че същите иновации, които стоят зад дигиталните валути, могат да бъдат използвани и за регулирането им, гарантирайки, че те няма да се превърнат в „убежище за незаконна дейност или източник на финансова уязвимост“. Още по тематаИма ли пилот в самолета на международната търговия?Кристин Лагард: Никой не печели от търговските войниКарни призова за край на криптоанархията

Според нея новите технологии, включително и блокчейнът, могат да помогнат за революционаризирането на финансовите услуги, предлагайки евтини методи за разплащане за хората без банкови сметки. Тя обаче уточни, че съществуват и „рискове“, не само ползи.

„Не би било мъдро да отхвърляме криптоактивите, трябва да приветстваме техния потенциал, но също така да осъзнаем техните рискове“, посочи тя.

Лагард е поредната високопоставена фигура от финансовите среди, която предупреждава за потенциални опасности около биткойна, като в същото време се изказва положително за неговата основополагаща технология

Според директора на МВФ рисковете, които крият криптовалутите, могат да бъдат илюстрирани от техния рязък ръст и волатилността на цените им. Биткойнът, който е и най-популярното дигитално средство за разплащане, увеличи цената си с над 900% в рамките на миналата година, достигайки до 20 000 за биткойн преди Коледа. Оттогава насам обаче стойността му се срина, като по-рано днес тя беше около 9300 долара.

Tози месец гуверньорът на британската централна Марк Карни изказа сходна позиция с тази на Лагард. По думите му биткойнът трябва да бъде регулиран, но също така се изрази положително за потенциала на технологията му. Според Карни анархията не може да царува в търговията с криптовалути.

Източник: investor.bg