Един от въпросите, които винаги сме си задавали за живота

...
Един от въпросите, които винаги сме си задавали за живота
Коментари Харесай

Голямата нужда на космонавтите

Един от въпросите, които постоянно сме си задавали за живота на космонавтите, е по какъв начин тъкмо вървят до тоалетна при изискванията на съвсем нулева гравитация. За да даде малко повече изясненост, NASA разкри детайлности за новата галактическа тоалетна с цена 23 милиона $ , която изстреля за проби към Международната галактическа станция.

При липса на гравитация, галактическите тоалетни употребяват въздушен поток , с цел да изтеглят урината и изпражненията надалеч от тялото и в подобаващите съдове. А новият модел, който носи името Universal Waste Management System (UWMS) се отличава с автоматизираното пускане на въздушния поток при покачване на капака на тоалетната.

По експлицитното предпочитание на астронавтите, новата галактическа тоалетна има и по-ергономичен дизайн . Седалката на UWMS може да ни наподобява неловко дребна и заострена, само че е съвършена за изискванията на съвсем нулева гравитация. И най-важното - обезпечава съвършен физически контакт, с цел да е несъмнено, че всичко отива там, където му е мястото.

NASA's new $23 million space toilet is headed to the ISS - CNET
— Tapase Technical (@TapaseTechnical)
Новата тоалетна е направена от титаний и е с 65% по-малка и с 40% по-лека структура от сегашната на галактическата станция. Подобреният дизайн, като се изключи че е по-удобен и за дамите на борда, изисква по-малко време за разчистване и поддръжка. Новата тоалетна е направена и с доста по-издръжливи на разяждане елементи, което усилва времето й на употреба. Все отново, 23 милиона не са малко...

NASA launches new $23 million microgravity toilet to international space station via
— Glypho Magazine (@glypho_mag)
Интересна функционалност на UWMS, която обаче не е нова за галактическите тоалетни, е преработването на урина за повторна приложимост като вода . Да, от време на време астронавтите даже пият от тази вода, когато задачата е по-дълга и обезпечаването на ресурси от Земята е комплицирано. Днешното кафе е и утрешното кафе, майтапят се в галактическата станция.
 NASA, aстероидът 2020 QG, който мина рекордно покрай Земята, и какво знаем за него
Астероидът, който мина рекордно покрай Земята

Защо това тормози учените

Регенеративната система за поддържане на живота е от значително значение за успеваемостта на дълги задачи до Луната и Марс, каквито се възнамеряват през идващите години. Целта на НАСА е да доближи 98% степен на преработване преди първата публична задача до Червената планета.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР