Един от слоганите на Конкурса за чиста журналистика през годините

...
Един от слоганите на Конкурса за чиста журналистика през годините
Коментари Харесай

Иван Брайков: Един от слоганите на Конкурса за чиста журналистика е, че истината е безпристрастна

Един от слоганите на Конкурса за чиста публицистика през годините беше, че истината е безпристрастна. Тя в действителност е такава и в действителност състезанието търси тези създатели в България, които работят обективно и правдиво. Това сподели оперативният шеф на Dir.bg Иван Брайков в предаването " Денят на фокус “ на " Фокус “.

По думите му ползата към състезанието тази година е рекорден – участниците са близо 200. Срокът за подаване на авторски материали беше до 21 април и състезанието към този момент е затворен за присъединяване. Жури от изтъкнати експерти в сферата ще прави оценка кандидатурите. Сред тях са журналистът и продуцент Евгения Атанасова и програмният шеф на Радио " Фокус “ Ива Дойчинова. Категориите на състезанието са обичайно шест – общество, стопанска система и бизнес, същински истории, спорт, просвета и изкуство и технология и нововъведенията. " Критериите, по които журито прави оценка подадените материали, са пет на брой. Сред тях най-важните са информативната стойност на материала, публичната му значителност, меродавност, също по този начин креативен метод и журналистическо майсторство. Сред обичайните награди са тези за видео- и фоторепортаж, а от предходната година и за по този начин известните подкасти “, съобщи Иван Брайков.

Всяка година журито излъчва специфични награди отвън главните шест категории. " По традиция ще връчим премия " Майстор на словото “. Вероятно ще излъчим премия за горещите събития по света – войната в Украйна, земетресението в Турция. Заедно с журито взехме решение да връчим и специфична премия, наречена " Зелено перо “, за публицистика, виновна към природата “, добави уредникът на състезанието.

Победителите в категориите печелят и парична премия от 1000 лв..

Церемонията по връчване на премиите ще се състои на 30 май. " Датата е специфична за нас, тъй като церемонията ще бъде разширена с една конференция, отдадена на трансформациите в цифровата публицистика и 25-та годишнина на Dir.bg.

Журналистът и продуцент Евгения Атанасова означи, че в Конкурса за чиста публицистика в последните няколко години се е налагала по една преобладаваща тематика – КОВИД пандемията, войната в Украйна. " Много е забавно това придвижване сред тематиките, дали страстта ще надделее или някое следствие “, разяснява тя.

По думите й уредниците на състезанието са съумели да съберат жури от разнообразни експерти в областта на публицистиката с разнообразни ползи и с разнообразни показа за публицистика. " Успяваме да се срещнем някъде и в последна сметка да се обединим към това кое е най-стойностно и най-хубаво. Не е елементарен развой, тъй като в действителност би трябвало да изберем най-хубавото от най-хубавото. Но спечелилите си проличават “, съобщи Атанасова.

Според нея чистата публицистика е блян, към който би трябвало да се стремят всички публицисти, и за този блян би трябвало да се работи.

По думите й границата сред политкоректността и цензурата е доста тънка. " Първата цедилка би трябвало да е истината, втората цедилка – езикът, методът, по който се споделят нещата. Истината е истина и моралът е морал към сегашния миг. Ако сега ти направиш компромис с истината и с морала си, към този момент си минал прага “, съобщи Евгения Атанасова.

Харитина АГОПЯН
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР