Един от сериозните въпроси стоящи пред бъдещите летящи автомобили е начинът

...
Един от сериозните въпроси стоящи пред
бъдещите летящи автомобили е начинът
Коментари Харесай

В Израел представиха концепт на летящ автомобил - видео

Един от сериозните въпроси стоящи пред бъдещите летящи коли е методът по който ще се подвигат във въздуха. Дали като типичен аероплан, а което е нужна някакъв вид писта или като хеликоптер вертикално. Повечето от привържениците на концепцията залагат на второто. Отговор на този въпрос дава новата концептуална разработка с име Aska.

Тя е дело на американско-израелския стартъп NFT и се дефинира като мепесе тип eVTOL - Electric Vertical Take-Off and Landing /електрическо вертикано политане и кацане. Машината има крила, които се сгъват обратно и може да се кара по естествен път като обикновен автомобил с габаритите на характерен SUV.

Когато настъпи времето за политане, крилата се разгъват на открито и заработват 10 вентилатора вградени в тялото на машината. Те са подкрепени от още два в краищата на крилата и два в задната част. Тягата на тези 14 пропелера е достатъчна за да издигне транспортното средство във въздуха до височината планувана за летене.

Тогава перките в краищата на крилата и отзад заемат се завъртат на 90 градуса и осигуряват надлъжната двигателна сила, а тежеста на машината се поема от аеродинамичната сила създавана от профилана крилата. Когато идва време за кацане процесът се повтаря в противоположен ред.



Плановете са триместната машина да работи с самостоятелно ръководство, както на земята, по този начин и във въздуха с помоща на оригинална система за изкуствен интелект, която е в положение да рапознава движещи се и стационарни обекти на пътя и във въздуха. Нещо което няма да зарадва почитателите на Джеймс Бонд и Фантомас - тъй като крилата са с обсег от порядъка на 20 метра, няма да е възможно машината да започва от улицата или пътя, а ще би трябвало да употребява за това специална площадка.

Захранването на моторите е от акумулатор с опция за презареждане даже във въздуха при стартиране в работа помощен бордови бензинов генератор, с помоща на който се обезпечава пробег в границите на 560 км.

Естествено, сходна машина няма да е евтина и поради това от стартъпа предвиждат абонаментен сервиз, при който клиентите ще заплащат месечни суми, осигуряващи им достъп до някоя от наличните машини, когато имат потребност.

Името Aska значи на японски “летяща птица ” и работещ модел беше деммонстриран при започване на седмицата по време на ревюто EcoMotion в Тел Авив. От компанията оповестяват, че летящ прототип на машината ще започва в тествания през първото тримесечие на идната година.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР