Един от проблемите в диалога между Сърбия и Косово е,

...
Един от проблемите в диалога между Сърбия и Косово е,
Коментари Харесай

Лайчак: Сърбия и Косово тълкуват различно подписаните споразумения

Един от проблемите в разговора сред Сърбия и Косово е, че постигнатите съглашения се четат друго от Белград и Прищина. Това съобщи специфичният делегат на Европейски Съюз по разговора сред двете балкански страни Мирослав Лайчак в предаването " Kallxo Pernime ".

„ Осем месеца работим по този документ, с цел да се обясни кой защо тъкмо дава отговор и до по кое време би трябвало да извърши поетото обвързване. Първата стъпка към този момент е осъществена и това е сръбската компания „ Електросевер “, която ще бъде лицензирана и ще стартира да работи в границите на косовското законодателство и ще доставя електрическа енергия на четири общини в северната част на Косово “, сподели Лайчак.

Споразумението съдържа доста съответни дати до юли 2024 година, само че множеството елементи би трябвало да бъдат изпълнени преди този момент.

Според косовските медии Лайчак е напуснал Прищина обнадежден, защото и на трите си срещи с високопоставени косовски водачи е чул изказвания в поддръжка на разговора и присъединяване на косовското държавно управление в него. Той удостовери, че взаимната декларация за изчезналите по време на войната в Косово лица е в развой на завършване.

Посредникът в разговора се надява на взаимна среща сред сръбския президент и косовския министър председател до края на лятото, само че акцентира, че европейската страна упорства срещата да бъде продуктивна.

Припомняйки двете срещи сред сръбския президент Александър Вучич и косовския министър председател Албин Курти през юни и юли предходната година, той съобщи, че те не са били доста градивни, заради което тогава европейският медиатор се ангажира да ускори самостоятелните срещи с тях, с цел да стигне до идната среща на високо политическо равнище.

„ Европейски Съюз не желае двамата водачи да се срещат и да се подлагат на критика. Искаме водачите да се срещнат и да се спогодят по значими за жителите на Косово и Сърбия въпроси. Затова работим по подготовката на нова среща.

Списъкът със задания на държавните управления на двете страни към момента не е изпълнен.

„ Не желая да представям този лист обществено, споделям го единствено със страните членки и когато приказваме с тях, в тази ситуация със Сърбия имаме глава 35, а за Косово имаме други механизми “, сподели той.

Създаването на Съюза на сръбските общини е обвързване, което Косово пое, удостовери той, напускайки Прищина.

Лайчак показа, че е припомнил на водачите доста добре познатия принцип в интернационалното право, съгласно който контрактуваното би трябвало да се извършва.

„ Така че това не е искане от Брюксел, а нещо, за което страните в разговора Косово и Сърбия се споразумяха и, както споделих, нашата позиция като Европейски Съюз е да се извърши контрактуваното “, сподели той.

Що се отнася до съглашението за регистрационните табели на колите, Лайчак съобщи, че има работна група, която към този момент е предложила няколко разновидността, само че двете страни към момента не могат да стигнат до взаимно задоволително решение. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР