Един от приоритетите в плана е създаване на STEM среда

...
Един от приоритетите в плана е създаване на STEM среда
Коментари Харесай

Близо 2 млрд. лева за образование и наука са заложени в Националния план за възстановяване

Един от целите в проекта е основаване на STEM среда във всички учебни заведения в страната. Малко над 576 млн. лева са планувани за основаване на национална STEM система. От тях 20,8 млн. лева са разчетени за създаване и съоръжение на Национален STEM център като централно звено за образование на учители.

Основната част от средствата по това перо обаче са планувани за учебните заведения, които до момента не са финансирани по националната стратегия на Министерството на образованието и науката (МОН) за създаване на STEM среда. Нови 1980 учебни заведения в страната ще могат да изградят STEM кабинети. Сумите ще се отпускат съгласно броя на учениците и варират от 50 хиляди лева за най-малките учебни заведения с до 50 деца до 600 хиляди лева за най-големите - с над 1000 деца.
 МОН приготвя системата за последваща вълна на COVID-19 МОН приготвя системата за последваща вълна на COVID-19
" Трябва да подготвим просветителната система за последваща вълна на пандемията ". Това съобщи заместник-министър Евгения Пеева. Министерст...

За други 263 учебни заведения в страната, които към този момент са финансиране по националната стратегия на МОН, са планувани малко над 36 млн. лева за разширение на STEM средата.

Най-голямото перо за обучение в Плана се планува за модернизиране на просветителните институции за качествена среда за учене и нововъведения - близо 680 млн. лева От тях 380,4 млн. лева са за ремонт, възобновяване и съоръжение на 73 детски градини и 94 учебни заведения.

За създаване на нови 10 детски градини и 10 учебни заведения в общини, в които има дефицит тук-там, са планувани 76.5 млн. лева Планира се да се отворят към 2000 нови места в детските градини и още толкоз в учебните заведения.

Друг приоритет е програмата за ускорение на икономическото възобновяване и промяна посредством просвета и нововъведения. Тук средствата са 411 млн. лева Близо 240 млн. лева ще отидат в изследователските висши учебни заведения.
 Глад за учители в цялата страна Глад за учители в цялата страна
Hлад за учители по математика принуди шефове да подвигат заплатите за тези експерти. Проверка сподели, че стартовото заплащане...

Всички действия за обучение и научни проучвания, финансирани по Плана, са с небосвод доникъде на 2026 година, прецизират от МОН.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР