Един от полицаите, обвинени за насилие над протестиращи зад колоните

...
Един от полицаите, обвинени за насилие над протестиращи зад колоните
Коментари Харесай

Бюрото за защита уволни бившия полицай, повишен от Гешев, въпреки че е разследван за произвол

Един от служителите на реда, упрекнати за принуждение над протестиращи зад колоните на Министерския съвет (МС) през лятото на предходната година, е уволнен от Бюрото за отбрана на очевидци, заяви " ".

Става въпрос за някогашния шеф на бранш в отдел "Специализирани полицейски сили " към Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) Андон Андонов .

, той беше измежду четиримата дисциплинарно осъдени за побоя над протестиращи на 10 юли 2020 година и се виждаше на бруталните на Министерски съвет, показани в Народното събрание по-рано тази година.

Наказанието му обаче не беше попречило да бъде нараснал в Бюрото за отбрана на очевидци през февруари, когато този орган още беше на директното послушание на основния прокурор Иван Гешев . След връщането му към правосъдното министерство, Андонов е бил уволнен, потвърдиха пред Свободна Европа от ведомството.

Бившият служител на реда беше назначен в бюрото през февруари . След като в средата на август бяха публикувани фрагментите от полицейския побой над протестиращи, от прокуратурата изненадващо оповестиха, че са повдигнати обвинявания за полицейски произвол на четирима души.

В отговор на въпрос от Свободна Европа проверяващите потвърдиха, че измежду обвинените по случая е и Андон Андонов, уточнявайки, че той е бил отхвърлен от служба след привличането му към наказателна отговорност. Сега обаче излиза наяве, че той е бил уволнен едвам след прехвърлянето на Бюрото за отбрана към правосъдното министерство.

"Към момента на преназначаването на А.А. в Бюрото по отбрана, той е отговарял на всички законови условия за заемане на длъжността. След привличането му в качеството му на обвинен по посоченото в запитването Ви досъдебно произвеждане, служителят е отхвърлен от служба в Бюрото по отбрана ", обявиха през август от пресцентъра на държавното обвиняване.

От лятото насам прокуратурата не е съобщавала нова информация за хода на следствието против четиримата упрекнати за полицейско принуждение.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР