Един от първите признаци на промените, свързани с възрастта, е

...
Един от първите признаци на промените, свързани с възрастта, е
Коментари Харесай

12 ежедневни неща, които убиват нашата памет

Един от първите признаци на измененията, свързани с възрастта, е утежняването на паметта. Доскоро вие рецитирахте стихове от сърце, а през днешния ден не можете да си спомните къде са ключовете, а те са на вратата.

Какви ежедневни ритуали и явления съставляват заплаха за паметта и какво би трябвало да се заобикаля, с цел да се резервира мозъка си изострен за доста години напред.

Вредните мазнини

Злоупотребата с наситени и ненаситени мазнини (транс-мазнини) води до натрупването на „ неприятен “ холестерол в организма. Той заплашва атеросклерозата на мозъка – плаките на холестерола пречат на кръвоснабдяването и естествената мозъчна интензивност. Вместо тези мазнини в диетата си включете полиненаситени (орехи, риба, соя, тофу) и мононенаситени мазнини (авокадо, маслини, зехтин, слънчогледово или сусамово масло).

Излишната захар

Смята се, че за служащите на интелектуалния труд сладкото е потребно в неограничени количества. Това е доста постоянно срещан мит. Глюкозата е нужна за храненето на мозъка, само че дневната доза на захар варира от 35 до 50 грама. Прекомерната консумация на захари понижава познавателната (когнитивно) мозъчната функционалност и способността да се образува нови мемоари.

Глюкозата може да се получи от естествени източници – зеленчуци и плодове.

Строгата диета

Умереността в храната е значима, само че не би трябвало да се стига до крайности. При дамите, които са на диети с ниски въглехидрати и без въглехидрати, се означават закъснение на реакциите, утежняване на образната и пространствената памет. При тези, които се лимитират в калориите, само че поддържат обикновено съответствие на белтъчини, мазнини и въглехидрати, такива промени не са маркирани. Също по този начин, нарушавания на паметта се случват на тези, които подценяват закуската.

Пушенето

През 2012 година учените стигнали до извода, че никотинът има позитивен резултат върху способността за учене, вниманието и краткотрайната памет. Въпреки това минусите на въздействието на тютюнопушенето върху нашия мозък към момента надвишават преимуществата. След 43 години се следи внезапен спад на вербалната памет измежду пушачите (запаметяването на информацията устно). В допълнение този неприятен табиет усилва риска от синдром на Алцхаймер два пъти.

Липсата на сън

Мозъкът и паметта като цяло се въздействат освен от количеството, само че и от качеството на съня. Например, виталният хормон мелатонин се създава единствено в сън, в цялостна мрачевина, а върхът на проиводството му е в интервала от 23:00 до 03:00 часа. По това време сънят е най-продуктивен. Внимавайте при избора на възглавница: в случай че тя не държи гръбнака ви изправен и главата ви е в неуместна поза, мозъкът няма да получи нужното количество О2.

Облачното време

Липсата на „ слънчевия “ витамин D води до понижаване на когнитивните качества. Това се усеща от доста поданици, които живеят в райони, където през октомври слънцето грее алегорично и небето е покрито със сива мъгла до април. Обмислете това при избора на комплекс от мултивитамини.

Вълнението

Първо, безпокойството води до физиологична възбуденост. На второ място, това ни дава неустановеност по отношение на личните ни мощни страни. Тяхната композиция предизвиква краткотрайно намаление на умствената интензивност. Ето за какво е значимо да се научите бързо да се успокоявате в стресова обстановка.

Кофеинът

Както се споделя, „ в капка – лекарство, в чаша – отрова “. Кафето изостря вниманието и способността за учене, само че когато се употребява прекалено усилва сърдечната периодичност и предизвиква безпокойствие (което, както към този момент разбрахме, зле визира остротата на ума).

Силната музика

В Австрия учените откриха законемерност сред навика да се слуша музика с огромна мощ на звука и паметта. Фактът, че тялото възприема звукови талази за заплаха, заради което стартира да създава адреналин и кортикостероиди (хормони, които се отделят по време на стресови ситуации) и захар (енергия, с цел да избяга от заплахата). В същото време глюкозният запас в мозъка се задейства, което води до понижаване на интензивността в неговите елементи, които са виновни за паметта.

Алкохолът

Основната заплаха в алкохола е етанолът, който отравя тялото. Епизодичната приложимост на алкохол разрешава на организма да се пречисти от токсичните резултати, само че при систематична приложимост паметта се унищожава. Алкохолизмът води до деградация на мозъка.

Интелектуалните занимания

Нашият мозък се нуждае от ежедневни интелектуални провокации, в противоположен случай с възрастта стартира да се разгражда. Ако не го упражнявате най-малко да чете книги, а прекарвате доста време пред тв приемника, тогава в него не се появяват нови невронни връзки. Стилът на мислене придобива темперамент на клип – става мъчно за вас да възприемате линейна информация и да запаметявате координиран текст.

Неправилно определените медикаменти

Редица медикаменти в листата с нежелани резултати имат детайла „ увреждане на паметта “. Те включват някои болкоуспокояващи, транквиланти, антидепресанти. Ето за какво, когато се консултирате с доктор, не се колебайте да научите всичко за съвместимостта на предписаните медикаменти и вероятните негативни последствия от тяхното потребление.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР