Един от основните герои в скандалната прокурорско-криминална сага Осемте джуджета

...
Един от основните герои в скандалната прокурорско-криминална сага Осемте джуджета
Коментари Харесай

Герой от Осемте джуджета разказа как е превърнат в инвалид

Един от главните герои в скандалната прокурорско-криминална сага " Осемте джуджета " - Явор Златанов, описа по какъв начин е бил трансфорат в неработоспособен, откакто е хвърлен в ареста от профилираните прокуратура и съд. Явор Златанов е съучастник с татко си Илия Златанов в асансьорните фабрики " Изамет ", само че двамата се скарват за собствеността на предприятието. Бащата към този момент описа по какъв начин е потърсил за подпомагане някогашния началник на столичното разследване Петьо Петров-Пепи Еврото в известния столичен ресторант " Осемте джуджета ". Сега неговият наследник добавя какво се е случило с него след подхванатите от спецпрокуратурата дейности.

Първата част от изявлението на Явор Златанов бе излъчена в понеделник, а създатели са журналистът Николай Стайков и някогашният прокурор Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд.

Явор Златанов изяснява, че против него и фамилията му е имало към 50 закани. Той от самото начало приказва, че е нападнат от проведена незаконна група, формирана от татко му Илия Златанов и някогашния следовател Петьо Петров с прякор Пепи Еврото.

По думите на Явор Златанов цялата история стартира през 2017 година, когато татко му Илия е споделил, че желае да се пенсионира и да му продаде дяловете си във компанията. Няколко месеца по-късно Илия се бил отказал и е почнал разногласието за собствеността. Тогава бащата е потърсил съдействието на Петьо Петров, споделя синът, който добавя, че до последно не е вярвал, че нещо може да му се случи. На 17 юли 2019 година в дома му нахлуват служители на реда с качулки и го арестуват. Това е денят след изписването на жена му от родилния дом с новороденото им дете.

" Като задържан ме заведоха в една от банките, където имах сейф, взеха ми златните монети с поемни лица ги описаха ", стартира описа на Явор Златанов. Той изяснява, че задачата е била да му се вземат всичките полезности и да бъде заставен да трансферира дяловете си от фабриката на човек, посочен от Пепи Еврото.

Инвалидизацията

В ареста Явор Златанов получил мощни болки в бъбреците, бил пратен на проучвания в огромна частна болница в София. Там му разкрили камъни в бъбреците и подхванали разбиването им, само че вдигнал температура и направил сепсис.

" Случайно или не, са ме заразили с няколко бактерии, една от тях стартира да ми яде бъбреците. Не получавах никакво лекуване, тъй като тази температура си продължаваше ", сподели Явор Златанов. Той добавя, че през това време татко му се опитвал да превземе фабриката с охранители. Арестувана е и майката на Явор Златанов. От нея са взети 550 000 евро.

" После се разбра, че са ги откраднали прокурорите ", споделя Явор Златанов. Той изкарва няколко седмици в частната болница със сепсис.

След една от ограниченията за неотклонение в съда, той е върнат в болничното заведение, само че получава гърчове. Урологът в частната болница е споделил, че са го заплашили, че ще го арестуват, в случай че изпише Явор Златанов.

На идващия ден е върнат в ареста, където завеждащата лекарка изрично отхвърля да го настани. Водят го в Министерство на вътрешните работи болница. Там прекарва една седмица преди да го пратят в болница " Лозенец ". Едва там стартират да го лекуват в действителност, твърди Явор Златанов. Проблемът е, че е прекомерно късно. Единият бъбрек му е отхвърлен, тъй като е изцяло повреден, а другият му бъбрек работи на 20%.

" Съсипали са ми бъбреците, с цел да си трансферира дяловете на ОПГ-то на Илия и Пепи Еврото ", споделя Явор Златанов.

Гаджето ми е прокурор

Той споделя, че щерка му Бела - от първия брак с водещата Радост Драганова - му разказала, че майка ѝ й споделила: " Искам да знаеш, че моето гадже е най-големият прокурор в България и скоро няма да пуснат татко ти. " Златанов твърди, че приятелят на някогашната му брачна половинка е някогашният основен прокурор Сотир Цацаров.

Златанов споделя още, че с изключение на, че изгубил фабриката, му били отнети и материалите за произвеждане на асансьори. Той опитал да вземе заем, с цел да стартира ново произвеждане, само че заради наложените от спецпрокуратурата запори му било отказано. Продал свои парцели и съумял да оборудва нова фабрика. След това се опитал да си вземе материалите посредством изпълнителен лист, публикуван от съда. Отишъл във фабриката с частния правосъден реализатор и две патрулки с служители на реда. Охраната им споделила да изчакат. През това време се появили два буса. с жандармеристи и им декларирали да си потеглят, тъй като другояче щели да арестуват всички.

" Такова нещо не съм виждал. Не знаех, че профилирани полицейски сили могат да се употребяват като частна полиция от Пепи Еврото ", съобщи той.

Докато Гешев е основен, ще правиш каквото ти кажем

След излизането му от ареста Златанов имал среща в клуб на столичната ул. " Сан Стефано ". Бил поканен там с обяснението, че ще му са даде оферта за фирмените дялове.

На срещата пристигнала жена, за която Златанов твърди, че е юрист Десислава Коцева. По думите му тя се държала мутренски.

" Каза ми,че бебето ми ще остане без татко, че нейните началници ще ме вкарат в пандиза и няма в никакъв случай да изляза от там. Аз не знам на кого казваш Пепи Еврото, само че господин Петров е доста авторитетна персона. И в идващите седем години, до момента в който Иван Гешев е основен прокурор, вие ще вършиме тъкмо това, което ви кажем, тъй като в случай че не го вършиме, ти ще седиш в пандиза, до момента в който не изчезнеш ", описа той.

Бе представена и друга фраза, която съгласно него била казана от адвокатката: " Свободата, Санчо, е като колбаса, не е за всеки ".

И татко, и наследник

Макар да са съперници във връзка с фирмените дялове и татко, и наследник Златанови настояват, че са потърпевши от някогашния следовател Петров. В по-ранните епизоди на сагата " Осемте джуджета " Златанов-старши разказваше по какъв начин след обещанието на Петров, че всичко ще бъде наред, против него също почнал напън за прекачване на дяловете. Последвали закани, че синът му ще почине в болница. Златанов твърди, че хората към Петров му лишили над 30 кг злато, които били конфискувани от прокуратурата като материално доказателство. След това той подписал протокол за връщането им, само че скъпият метал бил взет от брачната половинка на Петров.

Историята на Илия Златанов

Илия Златанов е в чужбина от 2020 година. В първата част от абсурда " Осемте джуджета " той твърди, че е бил заплашван и изнудван от някогашния следовател Петьо Петров, прочут като Еврото и хората към него. По думите на Златанов тези хора се употребили с протекцията на висши прокурори.

Бизнесменът споделя, че е потърсил помощ от Петров, тъй като бил в спор със сина си. Бившият следовател заречен да му помогне, само че по-късно почнал напън за прекачване на фирмени дялове и закани. Илия Златанов разгласи, че благодарение на прокуратурата дамата на Петров – Любена Петрова – му е лишила към 35 кг злато.

Проблемите за Явор Златанов стартират, откакто на 3 юли 2019 година Илия Златанов подава сигнал за изнудване и още на идващия ден е разпитан. На 19 юли Специализираната прокуратура оповестява, че са повдигнати 6 обвинявания за изнудване, неизгодни покупко-продажби, заграбване и пране на пари. Явор Златанов и майка му към този момент са задържани.

От трезорите на брачната половинка на Златанов и децата му са конфискувани 565 000 евро и 35 кг злато за 4 милиона евро. Ден преди изземването, в офиса на предложени юристи Илия Златанов подписва запис на заповед за близо 2.86 милиона лв. в интерес на Любена Петрова, брачна половинка на Петьо Еврото. Падежът на заповедта е 30 ноември. Петрова бе уредник на " гражданските акции " в поддръжка на основния прокурор Сотир Цацаров през 2016 година. След това се дами за Еврото.

Бизнесменът споделя, че е подписал съглашение с Петров, че през август 2019 година ще му върнат парите в Швейцария, а половината ще останат за юриста, само че Еврото не подписва съглашението. После му показали юрист Десислава Коцева, която щяла да съставлява неговите ползи. Тя е известна като уредник на част от срещите от абсурда " Яневагейт " сред тогавашната шефка на Софийския градски съд Владимира Янева и арбитър Румяна Ченалова.

През септември 2019 година Илия Златанов го викат, че са намерили документите за златото и му оферират да разделят 50 на 50. После следва мъртвило, а Коцева изяснява на предприемача, че в този момент са заети с избора на Иван Гешев за основен прокурор, те организирали манифестации в негова поддръжка. " И в този момент Гешев като стане основен прокурор, всичко ще си пристигна на мястото ", споделят на Златанов.

През декември го вика Петьо Петров и желае да му припише всичко на него, само че не му споделя какво считат да вършат. " Но сподели: Пеевски мислеше да развива бизнеса две години и половина, и по-късно, в случай че ти коства, споделя, два и половина милиона оценката, той ще ти даде два милиона и осемстотин хиляди ", споделя Златанов.

Пеевски желал да взе участие в подмяната на старите асансьори в страната, тъй като се очаквало от Европейски Съюз към 4 милиарда евро. " После ми сподели (Еврото), че от компанията " К Корекшън ", на която активите са трансферирани фиктивно, е продадена на негов съучастник – Кристиян Христов (27 г) ", споделя Златанов.

Към януари 2020 година Илия Златанов към този момент не е допускан до неговата база на " Гара Искър ". Викал е полиция, само че никой не идвал. " Роден брат на министър Маринов (вътрешния министър) е еднообразен служител на реда и персонален водач на Еврото ", изяснява Златанов.

На 15 януари Еврото му споделя, че го вижда за финален път и в случай че не му трансферира всичко, ще го вкара в пандиза, а пък синът му е там и няма да излезе.

" На 20 март в съм в Дупница в предприятието, обажда ми се (адвокат) Коцева и ми споделя незабавно да потеглям към Джуджетата. Качват ме на втория етаж – там са четирима души Петров, жена му и Коцева и още една адвокатка. Казаха, че тя пази ползите на сина ми. Отивате в 3 часа в Правителствена болница, синът ти трети ден от ареста не е закаран на хемодиализа, получава пристъпи, отивайте там и подписвайте. Знаеш какво би трябвало да направиш. Иначе ти в пандиза, а той ще почине ", описа преди време Илия Златанов.

Казано му е: " Ние с Черепа се оправихме, вие ще изчезнете като песъчинки в пустинята ".

Историята бе разказана от " Антикорупционния фонд " предходната година. Пред тях Златанов изясни, че Петров правел срещите си в ресторант " Осемте джуджета " на ул. " Шандор Петьофи " в столицата. Ресторантът бе защитаван от няколко екипа на " Делта гард ", а охранителната компания е поставена след това да охранява и двата асансьорни завода..

Петьо Еврото и компания напуснаха " базата " си в " Осемте джуджета ", откакто АКФ пусна следствието си предишното лято, а протестиращи против държавното управление и основния прокурор започнаха да вършат акции пред заведението.

Интересна детайлност е, че на ъгъла на улиците " Шандор Петьофи " и " Цар Асен ", където се намира кръчмата, близо две години е стояла и патрулна кола полицията, само че някогашният вътрешен министър Младен Маринов (ГЕРБ) отхвърли да разяснява това. След разкритията му прокуратурата разгласи, че ревизира случая, само че по-късно не е давана никаква информация.

Миналото лято юристите на Златанов се пробваха да влязат и в другото дружество в Дупница. Местната полиция им отхвърли подпомагане и те не бяха позволени. Малко по-късно охранителите сами си потеглиха и от там.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР