Един от основните аргументи срещу ядрената енергетика е какво се

...
Един от основните аргументи срещу ядрената енергетика е какво се
Коментари Харесай

Цветелина Пенкова: Предстои определянето в ЕС на ядрената енергетика като зелена и устойчива

" Един от главните причини против нуклеарната енергетика е какво се случва с нуклеарните боклуци. Оказва се, че има доста нови технологии и разработки, които разрешават този боклук да бъде погубен съвсем напълно.

Това съобщи в предаването Студио Actualno депутатът от групата на Българска социалистическа партия Цветелина Пенкова. Тя разкри и функционалностите на Групата за поддръжка на нуклеарната енергетика в Европейския парламент, на която.



Предстои определянето на нуклеарната енергетика като зелена и устойчива. Това е едно предложение, което ще бъде вкарано от Европейска комисия в Европейския парламент, където ние би трябвало да го гласуваме, регистрира тя.

Пенкова изясни, че нуклеарната енергетика ще стане част от таксономията, което в европейската политика значи правила и дефиниции, които дефинират кои източници са зелени и устойчиви. Доста дълги години нуклеарната енергетика беше заклеймявана от европейските институции. Изключение вършат някои страни като Франция, които постоянно са държали на нуклеарната енергетика, регистрира тя.

Енергийната рецесия, фрапантното завишаване на цените и огромната взаимозависимост от вносни първични материали, които ние не бяхме планували като размер и поръчки в задоволителни размери на този стадий, накараха и някои от законотворците в Европа да се замислят, че няма по какъв начин да се изключи нуклеарната енергетика от енергийния микс на съюза. Именно по тази причина създадохме тази група в този момент.

В момента се създава така наречен " четвърто потомство " нуклеарни реактори, при които отпадъчното гориво се употребява наново. Вече приказваме за най-малък или съвсем никакъв отпадъчен материал. Целта на групата ни е да водим експертни диалози с представители на промишлеността, с цел да можем да представим тази информация на регулаторите, които вземат решения и те да бъдат научно обосновани. "

Повишените цени на тока - опциите за реакция на Европейски Съюз

На европейско ниво в кратковременен проект доста мъчно може да се реагира. Затова и видяхме по какъв начин доста от обособените страни да вземат ограничения, с които да оказват помощ както на бизнеса, по този начин и на потребителите и семействата. С обособени помощи, с понижаване на налозите. Беше насочен апел към всички страни да не се изключват от електропреносната мрежа задлъжнели бизнеси или хора, които не са съумели да си покрият сметките да ток, тъй като обстановката е невиждана. В дълготраен проект се разисква съставянето на една обща европейска енергийна политика. Тук не приказваме единствено за предоставяне на някакви правила и разпореждания, а за договарянето на количества и цени на доставки на първични материали, които ние вземаме от външни за Европейски Съюз страни, като да вземем за пример природния газ. Тя ще даде опция като общественост да договаряме доста по-преференциални цени и да си предвиждаме доставките в дълготраен проект.

Мерките на бъдещото ни държавно управление и парламент по казуса с тока

Освен краткосрочните ограничения по подкрепяне, ние би трябвало да решим какъв ще е нашият енергиен микс. Веднага изниква въпросът какво вършим с въглищните централи. Той стана настоящ и по отношение на Плана за възобновяване, чието условие беше да зададем периодите, в които те ще бъдат затворени. Трябва да сме наясно с какво можем да сменяем тези централи, които ни обезпечават към 40% от нашата сила. Въпреки че приказваме за интервал от 15-20 години, в които това да се случи, в този момент би трябвало да мислим за вложения в идващите планове. В момента към 20% от силата ни идва от възобновими източници, което доста малко се загатва, а е значимо. Най-логично е въглищните ни централи да бъдат сменени от нови нуклеарни мощности ", уточни Пенкова.

АЕЦ " Белене " и седми блок на АЕЦ Козлодуй


Проектът в Белене е на подобен стадий, на който може да бъде приключен в относително къси периоди от порядъка на 5-6 години. На въпрос дали той не е писмено забатачен, тя уточни, че всичко е въпрос на политическа воля. Защото всички типове изследвания и позволения са готови, площадките са подготвени, реакторите са налични и е въпрос на взимане на позволение от европейските фактори. Дали ще строим в Козлодуй или Белене е въпрос на експертна оценка. Моята позицията и тази на Българска социалистическа партия, която съставлявам, постоянно е била, че би трябвало да се довърши инвестицията в АЕЦ " Белене ", тъй като това ни дава диверсификация и на районите. Нека специалистите решат кое е стопански и обществено по-рентабилно. Хубавото е, че наподобява има консенсус в бъдещите съдружни сътрудници, че би трябвало да се влага в нуклеарна мощ.

Още от ИНТЕРВЮ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР