Един от омразните символи на тоталитарния режим - Дом паметника

...
Един от омразните символи на тоталитарния режим - Дом паметника
Коментари Харесай

Предизборно Бузлуджа отваря врати с пари на културното министерство, за къщата на Талев - няма средства

Един от омразните знаци на тоталитарния режим - Дом паметника на Българска комунистическа партия на Бузлуджа, прочут като чинията на Бузлуджа, ще отвори за гости за пръв път от над 30 години насам. За това оповестиха от фондация „ Проект Бузлуджа ”, чиято цел е опазването на паметника. През последните 30 години монументът беше опустошен и разграбен.

Възстановяването му стана допустимо, откакто предишния септември тихомълком актуалният културен министър Велислав Минеков разгласи чинията за народен монумент на културата. А в края на юни някогашният културен министър Наско Атанасов отпусна дни преди рухването на кабинета, близо 400 000 лв. целево за паметника, без обществото да зная за това и по какъв начин ще се показа монументът. Скандално е, че за капището на комунизма бяха открити пари, а за стотици други скъпи национални монументи страната нехае. Пресен образец за това е безразличието на властта към ориста на къщата на огромния публицист Димитър Талев в Прилеп, която чака повече от 15 години да бъде изплатена от българската страна.

В последните няколко години фондацията, носеща името на паметника, работи по запазването на мозайките и превръщането му в наличен за туристи обект.

Още през ноември 2021 година дейностите по запазване на мозайките завършиха и в този момент идва ред на действителното отваряне на вратите. Само преди няколко дни „ чинията ” бе оцветена от светлини и арт мопинг, което събра доста фенове на модерното изкуство в Балкана, напомня кореспондент на БГНЕС. Интересен факт е, че мозайките в монумента съставляват най-голямото мозаечно пано в Европа, ситуирани на повърхност от 1000 кв. метра.

От фондация „ Проект Бузлуджа ” разбираме, че скоро посетителите на постройката ще могат да научат за нейната история още във фоайето, както и за настоящите действия по опазването ѝ и бъдещия ѝ капацитет посредством видео прожекции.

Билети за обиколка с екскурзовод ще се закупуват от инфо павилион. Турът се организира по построени за задачата обезопасени посетителски пътеки. В главната зала се намира нормализираната куполна мозайка. Опасните парчета от покрива са отстранени и посетителите могат да обиколят залата, да седнат на трибуните и да научат повече за историята на мястото от екскурзовода. Стенните мозайки се намират зад зелените платна на краткотрайния предпазен заслон, който ги пази от дъжд и сняг. Посетителите ще могат да видят част от тях.

Обиколка на всички мозайки ще бъде предлагана в профилирани турове. На финала посетителите ще се насладят на изключителната естествена гледка, разгръщаща се от центъра на България. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР