Един от най-влиятелните хора в световния спорт - шефът на

...
Един от най-влиятелните хора в световния спорт - шефът на
Коментари Харесай

Себастиан Коу: Джендърите убиват женския спорт

Един от най-влиятелните хора в международния спорт - шефът на леката атлетика лорд Себастиан Коу предизвести, че навлизането все по-сериозно на трансджендър спортистите в огромни надпревари слага под опасност женския спорт.

Поводът за изявлението му е колежанският плувен шампионат на Съединени американски щати, където Лиа Томас завоюва женската конкуренция на 500 ярда свободен жанр.

Същата състезателка плуваше за мъжкия тим на Пенсилвания до 2019 година Участието ѝ състезание при дамите през почивните дни провокира огромни полемики и даже протести и митинги в и към залата в Атланта.

Плувкинята, някогашен плувец, Лиа Томас сподели, че е видяла плакатите против нейното присъединяване, само че не се усеща обезпокоена от това.

Случаят в Атланта провокира лорд Коу да вземе отношение по въпроса, защото въпросът с трансджендър спортистите към този момент набира скорост в разнообразни спортове.

Мнението на Коу е подбудено от случилото се в Атланта, само че той генерализира в изявлението си за английския в. " Таймс ", защото въпросът с трансджендър спортистите към този момент не е нещо ново и в други спортове.

" Бъдещето на женския спорт е застрашено ", сподели президентът на Международната федерация по лека атлетика Себастиян Коу пред английския " Таймс ". Той е фактор в Международния олимпийски комитет и дълготраен началник на Британския олимпийски комитет.

" Ако не вземем верните решения и не сме безусловно прецизни в разпоредбите, ще има огромни разтърсвания ", предизвести Коу.

" Чиста физиология - ясно е, че тестостеронът е съществена субстанция и катализатор на едно показване в спорта. 12 - 13-годишните девойки може да надбягват или побеждават момчета, само че в тийнейджърските години всичко внезапно се трансформира и се отваря сериозна разлика в представянето на двата пола. Тук идва и разделянето, тъй като биологията не може да бъде победена и излъгана.

Естествено, обществата се отварят за трансджендър спортисти, само че въпреки всичко би трябвало да имаме и спортна логичност, когато вършим разпоредбите. Науката е значима, биологията е значима, спортните закони – също.

Говорим от години за това и не се усещам по никакъв метод некомфортно да го кажа обществено - би трябвало да сме деликатни с този проблем ", сподели лорд Коу.

Една от съперничките на Лиа Томас - унгарката Река Джорджи, която се състезаваше на шампионата в Атланта, написа намерено писмо до Националната асоциация на университетските спортисти в Съединени американски щати, до МОК и до Световната плувна федерация.

Тя желае правдивост, тъй като остана на една позиция отвън финала. Тази позиция, действително, е заета точно от бъдещата победителка, която съгласно Джорджи няма право да се състезава с другите дами.

" Чувствам се извънредно, като че ли някой ми лиши правото да се боря на финала. И то от някой, който биологически не е на мястото си в женското съревнование ", написа унгарката.

Тя показва, че схваща доводите на трансджендърката, че обича спорта и желае да се състезава, само че това е пренебрежение към останалите девойки и би трябвало да бъде променено в разпоредбите на американската и международните асоциации, счита унгарката.

" Пиша го в този момент не с цел да се окайвам, а с цел да предупредя, че ще има още такива проблеми и в бъдеще ", показва Река Джорджи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР