Един от най-вълнуващите, но и най-специфичните моменти при отглеждането на

...
Един от най-вълнуващите, но и най-специфичните моменти при отглеждането на
Коментари Харесай

Съвети при размножаване на амадини

Един от най-вълнуващите, само че и най-специфичните моменти при развъждането на амадини е размножаването. Възможността да се излюпи и отгледа пиленце вкъщи е естествено предпочитание на стопанина на птичките, само че за задачата е нужно той да подкрепи домашните си любимци, защото вкъщи те нямат изискванията в дивата природа, с цел да обезпечат основаването на поколение.

За да излюпят пиленца амадините, избират затворените гнездови къщички и по този начин би трябвало да се обезпечи в клетката. Предварително отворът би трябвало да се изпили и разшири, в случай че не е задоволително необятен. Къщичката е комфортна освен за пилетата, само че и за техния собственик, защото с отварянето на преносимия похлупак на тавана може да се следи гнездото.

В природата птиците постилат сами къщичките си, само че в плен стопанинът има тази задача. За задачата му е нужно сено и мъх. Тъй като в естествената им среда, мъжките се занимават със строителството на гнездото, в клетката е добре да се сложи малко от този строителен материал за стимулиране на птицата. Подходящо място за гнездовата кутия е горната част на клетката, тъй като там птиците се усещат по-защитени. Поставянето на такава кутия ускорява инстинкта на амадините за гнездене.

Докато гнездят, амадините се нуждаят от успокоение. За задачата клетката им не трябва да се мести, не трябва да се трансформира и мястото на хранилките. Добре е самата клетка да е нависоко, надалеч от достъпа на деца и други домашни животни.

Добре е да се знае, че в случай че се почувстват застрашени, амадините стопират да мътят яйцата, а също по този начин може да изхвърлят пиленцата си отвън гнездото.

Ако стопанинът не планува отглеждане на амадините си, гнездовата кутия по-скоро ще пречи. Те няма да я употребяват като място за спане и тя е непотребна.

 Гулдов амадин Снимка: skeeze/pixabay.com

Друга значима информация за стопанина е, че в случай че отглежда зеброви амадини и сложи гнездова кутия, може да се настане битка сред мъжките птици за размножаване.

Кога да се сложи гнездова кутия на амадините?

Тези птици стават подготвени за размножаване много рано, само че е добре да стартират да се развъждат откакто навършат 6 месеца, с цел да бъдат по-зрели родители. Всяка двойка снася от 4 до 7 яйца в гнездото и ги мъти от 11 до 17 дни. Около 20 дни след излюпването дребните пиленца към този момент се демонстрират от гнездото, а родителите се грижат за тях към 2 месеца. След това цифрата на домашните амадинки се е нараснало с още някое птиче.

Вижте още и по какъв начин да храните амадини, както и разгласи и цени за амадини.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР