Един от най-разпространените митове за устойчивото развитие е, че то

...
Един от най-разпространените митове за устойчивото развитие е, че то
Коментари Харесай

Многообразие и приобщаване – това ли е новата важна тема за бизнеса

Един от най-разпространените легенди за устойчивото развиване е, че то се лимитира единствено до въздействието, което оказваме върху околната среда - до известна степен резултат от дейния диалог за климатичните промени през последните години. По-далеч от фокуса на вниманието обаче остава цялостният обсег на понятието „ стабилно развиване ". По формулировка терминът ESG е обвързван с постигането на баланс сред икономическите, екологичните и обществените аспекти на нашия живот и включва в себе си необятен набор от тематики.

Една от тях е многообразието, равенството и приобщаването - тематика, която от ден на ден се обрисува като идващия значим приоритет. Страната ни несъмнено има доста да работи в тази посока. Междувременно обаче бизнесът към този момент прави първите стъпки.

Една от фирмите у нас, която от години работи за основаването на приобщаваща среда, е Yettel. Залегнала в цялостната ѝ тактика за стабилно развиване, тематиката за многообразието и приобщаването намира изражение в разнообразни направления - от консолидираното на младите генерации и поддръжка на дългогодишните фрагменти, през по-силното показване на дамите в софтуерните функции, до включването на хората с увреждания в действителна бизнес среда.

Един от образците е програмата „ Рамо до рамо ". Стартирала още през 2015 г, тя цели да подкрепи професионалното развиване и обществената интеграция на хората с увреждания, или както в Yettel ги назовават - хора с разнообразни благоприятни условия. Чрез програмата участниците работят по съответен план в определена от тях област в границите на две години и стават пълноправна част от екипа.

„ Темата за многообразието и включването би трябвало да се преглежда както през призмата на HR практиките, по този начин и в подтекста на ESG политиките. Промяната би трябвало да се случва от вътрешната страна на открито - от чиновниците в една компания към нейните клиенти и общността. Развивайки просвета на приобщаване у своите сътрудници, им демонстрираме от какви артикули и бизнес решения се нуждае обществото, само че и от какви промени. Това от своя страна способства за метода, по който работят с клиентите, и образува държанието им на виновни жители. Така последователно построяваме едно по-толерантно общество, в което разликите не ни разединяват, а ни вършат по-силни и по-добри. Затова имаме вяра, че тази тематика ще става все по-важна и е идната, към която бизнесът би трябвало да насочи напъните си ", разяснява Михаела Калайджиева, основен шеф „ Корпоративна политика " в Yettel.



Михаела Калайджиева

В момента компанията работи и за това всички нейни канали да бъдат налични за хората със характерни потребности - от магазините до уеб страницата и мобилното ѝ приложение.

Друг значим аспект е образованието и информираността на чиновниците. През миналата година телекомът образова близо 70 души от управителните си фрагменти и своя HR екип по тематики като неосъзнатите предубеждения и ESG. През профилирани образования минават и мениджърите и екипите, които одобряват участник по програмата „ Рамо до рамо ".

Регулярно Yettel проучва и по какъв начин са показани двата пола, като следи структурата и състава на своите екипи. Именно на тази база дефинира една от областите, върху които концентрира напъните си - незадоволителното показване на дамите в софтуерните функции. За да промени това, си партнира с разнообразни софтуерни учебни заведения, с цел да доближи до повече дами, търсещи реализация в региона на технологиите.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР