Един от най-разпространените изкуствени подсладители в света ще бъде обявен

...
Един от най-разпространените изкуствени подсладители в света ще бъде обявен
Коментари Харесай

От диетична Coca-cola до дъвки: Един от най-разпространените подсладители в света вероятно причинява рак

Един от най-разпространените изкуствени подсладители в света ще бъде разгласен за вероятен канцероген идващия месец от водещ международен здравен орган, съгласно два източника на, осведомени с процеса, противопоставяйки го на хранителната промишленост и регулаторите.

Аспартамът, употребен в артикули от диетичните газирани питиета на Coca-Cola до дъвките Extra на Mars и някои питиета Snapple, ще бъде включен през юли като " допустимо канцерогенен за хората " за първи път от Международната организация за проучване на рака (IARC), отделът за проучване на рака на Световната здравна организация (СЗО), показаха източниците.

Решението на IARC, финализирано по-рано този месец след среща на външните специалисти на групата, има за цел да оцени дали нещо е евентуална заплаха или не въз основа на всички оповестени доказателства.

Не се взема поради какъв брой от даден артикул човек може безвредно да употребява. Този съвет за обособени лица идва от обособен експертен комитет на СЗО по питателните добавки, прочут като JECFA (Съвместният експертен комитет на СЗО и Организацията по храните и земеделието по питателните добавки), дружно с решенията на националните регулатори.

Въпреки това, сходни решения на IARC в предишното за разнообразни субстанции провокираха безпокойствие измежду потребителите по отношение на тяхната приложимост, доведоха до правосъдни каузи и притиснаха производителите да пресъздадат предписания и да заменят с други възможности. Това докара до рецензии, че оценките на IARC могат да бъдат объркващи за обществеността.

JECFA, комитетът на СЗО по добавките, също преразглежда използването на аспартам тази година. Заседанието му стартира в края на юни и би трябвало да разгласи констатациите си в същия ден, в който IARC разгласява решението си - на 14 юли.
 Danone, Unilever Coca-Cola, Nestle и още компании, които френските управляващи
Danone, Unilever Coca-Cola, Nestle и още компании, които френските управляващи " помолиха " да понижат цените си

Fинансовият министър Бруно Льо Мер съобщи, че е получил заричане от компании да понижат цените на стотици артикули

От 1981 година JECFA твърди, че аспартамът е безвреден за консумация в границите на признатите дневни граници. Например възрастен с тегло 60 кг (132 паунда) би трябвало да изпие сред 12 и 36 кенчета диетична газирана вода - според от количеството аспартам в напитката - всеки ден, с цел да бъде изложен на риск. Неговото мнение беше необятно споделено от националните регулатори, в това число в Съединените щати и Европа.

Говорител на IARC сподели, че констатациите на комисиите IARC и JECFA са поверителни до юли, само че добави, че те са " допълващи се ", като заключението на IARC съставлява " първата фундаментална стъпка за схващане на канцерогенността ". Комитетът по добавките " прави оценка на риска, която дефинира вероятността за пораждане на характерен тип щета (например рак) при избрани условия и равнища на консумация. "

Промишлеността и регулаторите обаче се притесняват, че провеждането на двата процеса почти едновременно може да бъде объркващо, съгласно писма от американски и японски регулатори, прегледани от Ройтерс.
 Coca-Cola HBC купува притежателя на водка Finlandia в договорка за 220 милиона $
Собственикът на " Банкя " купува производителя на водка Finlandia в договорка за $220 милиона

Очаква се договорката да бъде финализирана през втората половина на 2023 година

" Ние общително молим и двата органа да координират напъните си при прегледа на аспартама, с цел да избегнат каквото и да е комплициране или опасения измежду обществеността ", написа Нозоми Томита, чиновник от японското министерство на опазването на здравето, труда и обществените грижи.

Писмото също приканва заключенията на двата органа да бъдат оповестени в един и същи ден, както се случва в този момент. Японската задача в Женева, където е основана СЗО, не отговори на искане за коментар.

Решенията на IARC могат да имат голямо влияние

През 2015 година неговата комисия заключи, че глифозатът е " евентуално канцерогенен ". Години по-късно, даже когато други органи като Европейския орган за сигурност на храните (EFSA) оспориха това, фирмите към момента усещаха резултата от решението. През 2021 година немската Bayer загуби третото си обжалване против правосъдни присъди на Съединени американски щати, които присъдиха компенсации на клиенти, обвинили раковите си болести в използването на нейните средства за битка с плевелите на основата на глифозат.

Решенията на IARC също са изправени пред рецензии за предизвикателство на ненужна паника за сложни за отбягване субстанции или обстановки. Преди това е сложил работата през нощта и потреблението на алено месо в класа си " евентуално причиняващи рак ", а потреблението на мобилни телефони като " допустимо причиняващи рак ", сходно на аспартама.
 Coca-cola стопира да създава Sprite в зелени бутилки, ето за какво
Coca-cola стопира да създава Sprite в зелени бутилки, ето за какво

Каква е задачата на смяната?

" IARC не е орган за сигурност на храните и техният обзор на аспартама не е обстоен от научна позиция и се основава значително на необятно дискредитирани проучвания ", сподели Франсис Хънт-Ууд, общоприет секретар на Международната асоциация на подсладителите (ISA).

Органът, чиито членове включват Mars Wrigley, поделение на Coca-Cola и Cargill, съобщи, че има " съществени опасения по отношение на прегледа на IARC, който може да подведе потребителите ".

Изпълнителният шеф на Международния съвет на асоциациите на производителите на питиета Кейт Лоатман сподели, че управляващите в публичното опазване на здравето би трябвало да бъдат " надълбоко загрижени " от " изтеклото мнение " и също по този начин предизвести, че то " може излишно да заблуди потребителите да употребяват повече захар, вместо да изберат безвредни без и с ниско наличие на захар разновидности. "

Аспартамът е обширно проучен от години. Миналата година обсервационно изследване във Франция измежду 100 000 възрастни сподели, че хората, които употребяват по-големи количества изкуствени подсладители - в това число аспартам - са изложени на малко по-висок риск от рак.
 Снимка 624421
Източник:
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР