Един от най-неприятните моменти при всички преговори за заплата идва,

...
Един от най-неприятните моменти при всички преговори за заплата идва,
Коментари Харесай

Мълчанието е злато и в преговорите

Един от най-неприятните моменти при всички договаряния за заплата идва, когато ви бъде заложен въпросът: Какво възнаграждение очаквате да получите? Това е изключително неловко състояние, в случай че сте наясно с обстоятелството, че главното предписание на договарянията е, че първият проговорил нормално губи. Последното нещо, което желаете да извършите е да дадете прекомерно висока сума или прекомерно ниска сума. Първата ще понижи възможностите ви да спечелите позицията, а втората може да ви сложи в обстановка, в която не желаете да бъдете. Има ли нещо, което може да извършите в този случай, с цел да си осигурите най-благоприятен резултат? Да, задоволително е да последвате тези стъпки:

Напишете си домашното

При кандидатстване за работа има премного информация за заплатите, които получават хората в дадена специалност, роля и бранш, както и изследвания, които работодателите употребяват, с цел да открият междинното равнище на отплата за всяка работа. В множеството случаи, когато се явявате на, работодателят е наясно с това тъкмо какъв брой ще му коства активността, която желаете да извършите. Те имат достъп до същата информация, от която може да се възползвате и вие. Не правете грешката да отивате на изявление за работа неподготвени.

Разберете философията на компанията

Всяка организация има своя философия във връзка с предлаганото възнаграждение. Макар че доста компании заплащат на хората на база на междинните равнища за промишлеността, други оферират възнаграждение, което е под или над междинното. Например, преди време работех за една компания, чиято тактика беше да заплаща 50% под междинното ниво за пазара. Тя обаче оферираше великодушен бонус, който може да тласне общата отплата на чиновниците над междинната за бранша. В този случаи всичко зависеше от годишното показване на компанията и способността и да изплаща този бонус. С други думи, когато преговаряте за заплата, би трябвало да знаете каква тъкмо е философията на съответната компания.

Задайте упования

След като сте си написали домашното и сте разбрали на каква сума прави оценка пазара вашите умения и каква е философията на компанията, в която кандидатствате за работа, към този момент сте подготвени да отговорите на въпроса за вашите упования за възнаграждение.

Може да кажете нещо от рода на: „ Наясно съм, че познавате пазара в този регион по-добре от мен и че желаете да компенсирате чиновниците си със обективни заплати, с цел да ги задържите. Също по този начин разбирам, че имате избрана организационна философия по отношение на заплащането по отношение на междинното за пазара. Въз основа на моите умения и опит се надявам да получа заслужено и уместно възнаграждение “.

Замълчете

От основно значение в тази ситуация е да не дадете съответна цифра, а да оставите работодателя или мениджъра, отговарящ за назначението на нови чиновници, да направи първата стъпка. Това е моментът за размисъл и безмълвие.

Наскоро бях коуч на млад мъж, който се възползва от тази тактика. Ловец на гении го потърси за нова позиция. В актуалната си работа той печелеше по 100 хиляди $ годишно. Когато отишъл на изявлението за позицията, ловецът на гении му е обяснил, че предлага заплата от 150 хиляди $. Той обаче е последвал гореспоменатите стъпки, завършващи с безмълвие. След къс интервал на тишина, той е получил нова оферта от 175 хиляди $. На този стадий той е бил сигурен, че предлагането е заслужено, и е приел работа.

……………….

Джим Шлексър за

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР