Един от най-неприятните дни в седмицата е понеделник. Малко след

...
Един от най-неприятните дни в седмицата е понеделник. Малко след
Коментари Харесай

Черният понеделник – когато компютрите и паниката отнеха 1 трилион долара

Един от най-неприятните дни в седмицата е понеделник. Малко след почивката и свободното време, мнозина се завръщат назад на работната позиция. Някои дни минават под радара, без да се случи нищо съответно, като всеки различен работен ден, но има други, които в никакъв случай не се не помнят, променяйки по пътя си въздействието в целия свят. 19 октомври 1987 година е тъкмо такава дата. За Уолстрийт е получил името „ Черният понеделник “ и в границите на 24 часа ще се разпростре тъкмо като финансова чума по целия свят, като Австралия назовава това проклинание „ Черният вторник “ – часовата разлика се отразява при всички в един или различен миг.

Какво толкоз съдбовно се случва на тази дата? Стоковата борса се срутва с към 20% в границите на един ден и всичко стартира от една компания, с цел да удари всички пазари. Последният толкоз яростен удар може да бъде регистриран през 1929 година със старта на Голямата меланхолия. По това време показателят на Доу Джоунс е пада единствено с 12%, само че години по-късно е несъмнено, че историята ще се повтори, а вредите ще бъдат още по-свирепи. Черният понеделник регистрира спад с към 22%, до момента в който S&P 500 показателят е ударен с към 20.4%.

В такива моменти постоянно за образец се дават двата типа пазари – мечи пазар и биков пазар – от бик. Най-елементарният образец е, че мечката удря надолу с лапа – тогава се следят спадове, до момента в който бикът подвига своите рога високи, т.е. нагоре. В такива моменти, когато рецесията удари и всички регистрират загубите, едвам тогава някои се замислят дали това е можело да бъде избегнато. Около 5 дни преди Черният понеделник, някои вложители виждат, че показателят на Доу  пада с 4%, на идващият ден спадът е още 2.5%. Впрочем Джордан Белфорд стартира своя първи работен ден в на стоковата борса в Ню Йорк точно на Черния понеделник – в действителност е нечовечен шанс.

На 16 октомври – петък или последният работен ден се прибавя още 5% спад. Събота и неделя нито една борса не работи, само че това не значи, че няма фактори, които могат да повлияят фрапантно на обстановката. През уикенда Английският канал е неподвижен от ураганни ветрове, които даже стигат до съдбовни случаи, плавателните съдове със артикули не могат да мръднат и по този начин обстановката се утежнява още повече.

 Trader On Floor Reads About Black Monday

Всичко това дава своя първи отзив в понеделник сутринта, когато борсата в Хонконг стартира да следи сриването на пазарите, малко по-късно цяла Азия следи един от най-неприятните дни за търговия, а малко по-късно и другите пазари стартират да регистрират тежестта след „ шокът “. Логичното се случва и скоро цяла Европа поема по същия маршрут, като борсата в Лондон отваря порти с червени статистики. До отварянето на Американската борса, всичко лети надолу като метеор и никой не може да се ангажира със идващият по-сериозен проблем – по кое време вероятно може да спре. Единственият въпрос е: за какво?

До през днешния ден доста специалисти влизат в някои забавни несъгласия по отношение на повода за внезапния завой. Ще бъдат нужни много месеци, преди да стартира да се приказва за възобновяване на пазара, само че дано забележим някои от главните аргументи. Според брокерите, „ Черният понеделник “ е просто разследване на 5-годишната безкомпромисна власт на пазара на бика – всичко пораства нагоре.

Балансът идва със спад на всичко, като множеството клиенти го назовават промяна. Проблемът в такива моменти е, че мнозина не помнят да наблюдават по-обстойно пазарите и при 5-годишен растеж, никой не желае да регистрира спадовете и ударите по-късно. За интервал от 5 години, цените на някои акции са се повишили към 3 до 4 пъти, като на половин година порастват до 44% и всичко това до съдбовният понеделник.

За други анализатори е виновен компютърът. Според някои наблюдаващи, когато системата се вкарва през 80-те години, банките и брокерите остават доста очаровани от концепцията, че могат да се насладят на автоматизиран развой, способни да избират по кое време автоматизирано да продават или купуват, а по-късно имат вяра, че машината ще си свърши работата. Проблемът в това отношение е, че въпреки през днешния ден огромна част от компютрите да се оправят повече от чудесно, първите им крачки в търговията се оказват много криви. Всеки един рационален брокер настройва своята система със предпазен механизъм – в случай че дадени акции стартират да падат, системата да ги продава автоматизирано. С един доста специфичен и драматичен сюжети, множеството системи са получи директива да продават тогава, когато акциите паднат под 5% или 10%, а при съществуването на 22% спад е разумно да се сътвори нещо нечувано.

При стартът на Черния понеделник, всеки един компютър основава резултатът на доминото и стартира да продава, правейки това, цените не престават да падат, до момента в който не излизат отвън надзор. И най-лошото е, че мрежата стартира от най-високото равнище и продължава да задейства всички останали процеси. Тук би трябвало да прибавим и съществуването на по този начин наречените краткотрайни застраховки. Някои от огромните вложители постоянно взимат краткотрайни позиции и с няколко % растеж ги продават.

Закупуването им тук е за облага, затова при стартът на деня със спадове, брокерите автоматизирано не престават да продават, следвайки образеца и на всички останали, пробвайки се да избягат от потъващия транспортен съд, преди да останат без безусловно никакви средства. Малко по-късно всички стартират да гледат цените на петрола, лихвите и инфлацията, осъзнавайки една от най-сериозните и огромни нелепости, които предстоят. Истината може да се изясни доста елементарно – към 5 години всички акции са с прекомерно повишени цени и издигнатата кула, освен това без здрава основа, може да падне във всеки един миг, като в този е знамение, че се е задържала толкоз доста.

 Panic Sinks Shares

Добрата страна на този феномен е, че резултатът от него е доста по-кратък от този през 1929 година и този през 2008 година Индексът на Доу се възвръща на половина единствено в границите на няколко дни. До септември 1989 година целият пазар съумява да възвърне всичките си средства и да продължи да бъде следен от бика до 1999 година След този къс урок за произшествия, тържищата вкарват една нова техника, която би трябвало да спре жестокият потрес. Нарича се комутатор на мрежата и на практика стопира търговията, в случай че някой показател стартира да пада с избран %.

През 2019 година показателят на S&P 500 пада под 7% и първата спирачка се задейства за към 15 минути. Втората се задейства след още 13% спад и третата стартира да работи при спад от 20%, като последната приключва търговията до края на деня. Идеята на този тип спирачка е да спре по този начин наречената суматоха, която явно се е случила през 1987 година След като излиза наяве, че при огромните очаквания и последните вложения са направени за бъдещето, можем да забележим дивата суматоха да унищожава един добър пазар.

Логичното е, че страхът в този миг е бил несдържан по няколко аргументи. На първо място спад от такава големина не се е виждал в никакъв случай. Нито по време на Голямата меланхолия, нито при влизането на Съединени американски щати във Втората Световна война, нито след убийството на Кенеди, а внезапно, като гръм от ясно небе, суматохата стартира да показва безспорната полуда.

Преди 1987 г.  ще открием, че един неприятен ден на борсата е спад с 4-5%, формата на чистото проклинание идва с 10-11% и на 19 октомври се случва това, което никой не е очаквал, като до края на деня са се появили хора, които вярвали, че ще има толкоз нечовечен провал, че цялата финансова система ще изгуби цената си и занапред ще се връщаме към пещерите. Паниката е толкоз мощна, че Токио и Хонконг затварят своите тържища, до момента в който други съумяват да спрат лудостта в края на деня и да останат на ръба. Според главната информация, загубите се пресмятат на сума по-голяма от 1 трилион $ и визира към 19 страни.

Резултатът от всичко това е доказателство по какъв начин серия от неточности и пропуски може да поведе хората към пропастта, освен това без да подозират какво в действителност може да се случи в това отношение и най-важното е, че няма по какъв начин да не открием нещастието във всичко това. Поуката е взета, само че до момента в който технологията може да ни опази до идващия безразсъден сюжет, започваме да се чудим дали след толкоз време ще има сходен трус още веднъж.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР