Един от най-любимите съвременни поети Добромир Банев навършва 54. Самият

...
Един от най-любимите съвременни поети Добромир Банев навършва 54. Самият
Коментари Харесай

Добромир Банев пред Lupa.bg: Мечтая да си подредим държавата

Един от най-любимите модерни поети Добромир Банев навършва 54. Самият той се дефинира като романтик, само че крепко стъпил на земята. Завършил е право, само че не може да живее, без да написа.

Автор на книги с лирика и прозаичност, написал е и доста текстове за български поп–песни. До края на годината следва да издаде и нова поетична книга. Тя още няма заглавие, само че ще включва над 100 стихотворения, написани по време на пандемията от Covid 19.

„ Думите са значими за мен. Без тях шерването и общуването са невъзможни. Вярвам, че благите думи ни вършат повече хора “ – споделя Добромир Банев, с който беседва кореспондент на Lupa.bg точно на рождения му ден.

- Кой е най-големият комплимент за Вашите стихове?

- Когато чуя, че индивидът против мен се припознава в тях. Това ми дава смисъл да не преставам да пиша. Усещането, че правиш някого благополучен, прави благополучен теб самия. Получавам голяма обич, а тя ме прави по-отговорен. Словото е велика мощ, отлично е, че неговата магия работи в името на положителното.

- Как оцелява същинското изкуство при толкоз халтура?

- Трудно, само че постоянно оцелява, това е значимото. В днешно време националният ефирен ефир е главно средство, посредством което културата стига до хората. Пошлостта основава долнопробност, хубостта основава повече хубост. Всички би трябвало да бъдем виновни към това, което гледаме по малкия екран, към книгите, които четем, към музиката, която слушаме. Нашият избор е извънредно значим, тъй като образува усет и в децата ни. Свидетели сме на огромна замяна в културен аспект, само че имам вяра, че стойностното постоянно ще има своето почтено място, а който желае, ще намира метод да доближава до него.

- На мода ли е през днешния ден поезията?

- Поезията постоянно е на мода. Словото е огромна мощ, а ритмичното слово може да ни накара да полетим или пък да стъпим крепко на земята. Поезията не е просто средство за оцеляване, а нужда, тъй като е най-откровеното огледало на живота.

- Занимание самотно ли е поезията?

- Определено да. Докато пиша, нуждая се да съм предан напълно на мислите си. Обичам самотата тъкмо толкоз, колкото и купоните, само че само тя ми дава опция да създавам. Невероятно е по какъв начин нещо, основано в миг на търсена самодостатъчност, след това прави хората щастливи. Споделена самотност, която дава уют.

- За какво мечтае Добромир Банев?

- В огромна степен съм постигнал фантазиите си. На 54 се усещам благополучен, само че в случай че не преставам да бленувам за нещо, то е да си подредим страната, а манталитетът ни да се промени към положително. Вярвам в положителното, иска ми се хората да го одобряват като нужда.

Снимка: Личен списък

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР