Един от най-красивите изгледи в Долината на розите в Казанлък

...
Един от най-красивите изгледи в Долината на розите в Казанлък
Коментари Харесай

„Чети етикета“: Ще изчезне ли розопроизводството в България?

Един от най-красивите изгледи в Долината на розите в Казанлък - цъфналите масиви с благоуханното цвете, може да се трансформира в тъжна панорама. Заради ниските изкупни цени на розовия цвят огромна част от продукцията в региона може да бъде изкоренена.

" Невиждана рецесия в бранша "
Снимка: btvnovinite.bg
18 години Койчо Михов от Твърдица се занимава с розопроизводство. Стопанинът има да получава 7000 лв. от миналогодишната акция. Тази година годишна продукция му ще остане неприбрана.

„ За първи път ще останат на полето. Ще ги изрежем и това е... Не да ми се плаче, ами не знам какво ми се прай... Щото съм ги основал розите от нищото и най-после споделят: „ Гледай си работата “, споделя през сълзи Стойчо.
Снимка: btvnovinite.bg
Две десетилетия с розопроизводство се занимава и фамилията на Петър Симеонов. Обработват 120 декара рози край Гурково. Тази година прибират цвят единствено от 70 декара. Останалите 50 са изрязани. А повода – „ ниската изкупна цена и неналичието на работна ръка “.

От три години изкупната цена на розовия цвят пада. Тази година за кг дестилериите заплащат 1,60 лева От тези пари към лев са разноските за берачите. До тях обаче доближават 80 стотинки за кг набран розов цвят.

Заради ниските изкупни цени Петър Симеонов е в обстановка да си заплаща, с цел да работи като розопроизводител.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Моето стопанство, с цел да произведа кг розов цвят, е към 80 стотинки. Тези две години ний дотираме с наши средства, с цел да може да ги поддържаме насажденията “, споделя Петър.
Снимка: btvnovinite.bg
Според розопроизводителите договорите за настоящата акция би трябвало да се подписват с дестилериите не по-късно от февруари. Те упорстват и за предпазена цена на розовия цвят не по-ниска от 2,80 лева
Снимка: btvnovinite.bg
От страната зависи дали в Розовата котловина ще ухае на рози или ще останат единствено бодлите, споделят хората от сектора.
Снимка: btvnovinite.bg
През последните години цената на розовия цвят спада стремглаво - от 3,10 лева през 2018 година до 1,60 лева тази, а за производството на 1 кг розово масло е нужен 3 това розово цвят.
Снимка: btvnovinite.bg
" Последната година е безспорна покруса. Тя не може да бъде поправена тази година,. Търсим разновидности да обезщетим производителите. Коронавирус рецесията докара доста проблеми в бранша на земеделието, които занапред ще ги виждаме. Всъщност, потреблението на розово масло по една или друга причина е спаднало много съществено. Сринало се е напряко на процедура, което води до неизкупуване на розовото масло налично в България. Съответно огромна част от компаниите понижават количеството, което изкупуват за преправка, даже има компании, които декларират, че въобще няма да отворят за преправка, щото имат налични количества. Розата е просвета, която не може да се съхранява – днеска го береш, днеска би трябвало да го преработиш, тъй като не се получава артикул ", съобщи заместник-министърът на земеделието Явор Гечев.

„ Заварваме нулев запас за подкрепяне на бранша. Всичко е занулено, отцеждаме всичко, което може, от разнообразни пера на министерството, с цел да можем да компенсираме розопроизводството и да продължи да съществува бранша. Парите са доста. На базата на неизкупения свят трябват милиони за обезщетение. Както разбрахте, себестойността е 1 лев. Това е бутиков бранш, само че е най-емблематичен в България “, сподели Гечев.

„ Проблемите са, че не съществува политика за бранша “, сподели заместник-министърът.
Снимка: btvnovinite.bg
Мярката за компенсацията на розопроизводителите ще става на база „ информацията кой какъв брой декара рози има и какъв брой е продал “.

Един от огромните проблеми е и вноса на розово масло от чужбина, защото българското розово масло е пример, защото „ има нискокачествено масло и повреждане на артикули “, сподели Гечев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР