Един от най-колоритните обреди, свързан с Коледно-новогодишните празници и който

...
Един от най-колоритните обреди, свързан с Коледно-новогодишните празници и който
Коментари Харесай

Григорианският календар, който ползваме, е астрономически правилният

Един от най-колоритните обреди, обвързван с Коледно-новогодишните празници и който е добре непокътнат, е сурвакането. То е съпроводено с наричане за предотвратяване от зли сили и пожелания за изобилие и благосъстояние.

 

Сурвачката неслучайно се прави от недопечен дрян. Това дърво е крепко, твърдо и се употребява от дълбока античност и като знак на резистентност, изясни пред БНР-Радио София културологът Георги Мишев. Той обърна внимание, че дрянът цъфти във време на годината, когато други типове още не са се събудили.

 

„ Този ритуал е обвързван с така наречен магия на първия ден. Цели да пожелае благоденствие през новия календарен интервал, да защищити индивида от неприятните неща, от премеждията (сериозни компликации и нещастия). Зимната обредност е най-вече мъжка. Има към този момент и промени. Тази година доживях да видя и коледарки “, означи Мишев.

 

Той означи, че Григорианският календар, който употребяваме в България от 1916 година, е астрономически верният.

Първоначално римският календар е бил от 10 месеца, започвал е от март. По-късно се прибавят януари и февруари, а началото на годината (1 януари) се свързва с встъпването в служба на високопоставените служители в Римската империя.

 

В същото време има разнообразие във вярванията и традициите. Трудно е да се каже, че нещо на всички места се извършва по идентичен метод.

Т.нар. „ мръсните дни “ да вземем за пример някъде са от Игнажден до Коледа, другаде - до Васильовден или Йордановден.

 

Георги Мишев означи смяната в трапезата по и след Коледа, появяването на свинското месо, ролята на свинската глава, която се прекадява, макар че не е жертвена храна, разрешена за курбан.

Ролята на водата по празника също е основна, добави културологът.

В „ мръсните дни “ светът на всички зли сили е отворен. Те свършват с кръщаването на водата на Йордановден. „ Мълчаната вода “ е ритуално чиста, с магическа мощ и се среща и в други нации.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР