Един от най-класните играчи в селекцията на Левски Жорди Гомес

...
Един от най-класните играчи в селекцията на Левски Жорди Гомес
Коментари Харесай

Жорди Гомес: Трофей с Левски ще значи повече от ФА Къп

Един от най-класните играчи в селекцията на Левски Жорди Гомес гостува в предаването „ Код спорт “ по ТВ+.

Кариерата му стартира на най-хубавото място - „ Ла Масия “ - митичната футболна академия на Барселона. За първия тим на петкратния европейски първенец обаче записва единствено един мач. Докосва се до каталунската магия през 2006 година, когато сменя славния Тиато Мота при триумфа с 6:0 над Замора за купата на краля. Облича екипа и на другия тим от региона - Еспаньол.

Следва британски интервал. Минава през Чемпиъншип и Суонси, с цел да стигне до Висшата лига, където има мачове за Уигън и Съндърланд. Кариерата му продължава във второто равнище на локалния футбол в съставите на Блекбърн и още веднъж на Уигън. Тръгва си от родината на най-популярния спорт след 240 мача и 39 гола.

За малко се връща в родната Испания и играе в Сегунда дивисион. През лятото реализира ефектен трансфер в Първа лига и към този момент е любим на почитателите на Левски.

източник: Gulliver/GettyImages

- Здравей, Жорди! Свикна ли към този момент с българския футбол и приспособява ли се елементарно към него?

- Не познавах до момента българския футбол. Харесва ми доста да съм тук в Левски и се любувам на всеки мач, който играя с клуба. Надявам се и отсега нататък да не преставам по този начин. Досега сме изиграли 10 мача от шампионата и водим борба, с цел да бъдем в челото на класирането.

- Значи с една дума не съжаляваш, че си в България?

- Не, несъмнено.

- Какво промени експертът по тактичност Делио Роси на „ Герена “?

- Както всички знаят, не започнахме сезона по най-хубавия метод. С идването му се усъвършенства организацията в тима, както в отбрана, по този начин и в нахлуване. Мисля, че нещата ни се получават добре. Очевидно е доста мъчно още първоначално човек да успее незабавно да промени всичко, само че съм сигурен, че последователно ще ставаме все по-добри като тим. Мисля, че ще имаме сполучлив сезон.

- Знам, че притежателят на „ сините “ Спас Русев е направил предложение, на което не си могъл да откажеш, само че въпреки всичко по какъв начин те завоюва за идеята Левски?

- Истина е, че с него говорихме преди да подпиша с Левски. Обясни ме какви са задачите му, какъв е планът му и какво желае да направи за клуба след няколко не доста сполучливи години. Обясни ми, че желае да промени най-популярния тим в България. Успя да ме убеди да дойда тук и да бъда част от плана му. Да се надяваме, че всичко ще върви добре.

- Чувстваш ли се звезда, въпреки всичко визитката ти е много впечатляваща?

- Не, не се усещам никаква звезда. Моята цел е, без значение в кой тим съм, да упражнявам всеки ден на 100 % и да давам всичко от себе си във всяка минута, прекарана на терена. Това е моята задача тук в Левски - да оказвам помощ на тима и на клуба да реализираме триумфи.

- Левски направи огромна селекция с играчи с впечатляващи визитки и е ясно, че е нужно време за сработване. Но въпреки всичко допустимо ли е да спрете шестгодишната доминация на Лудогорец в родния шампионат?

- Да, в действителност Лудогорец е доминирал през последните 5-6 години, само че нашето желание е да прекъснем тяхната надмощие. Разбира се, триумфите не идват за един ден. Това би трябвало да е ясно на всички. Целта на нашия притежател Спас Русев е тъкмо тази – да се промени статуквото от последните години и да детронираме Лудогорец.

източник: Gulliver/GettyImages

- Наясно ли си, че дербито на България е сред Левски и ЦСКА и усети ли магията на „ сините “?

- Да, още от началото разбрах, че Левски е тимът в България с най-вече последователи. Най-големият клуб в страната и това несъмнено се усеща във всеки миг, прекаран тук. Също ми описаха за дербито с ЦСКА и неповторимата атмосфера на тези мачове. Говориха по какъв начин животът в целия град стопира и тапите блокират всички артерии на София, тъй като дербито се играе на безпристрастен терен. Сблъсъкът сред „ сини “ и „ червени “ е този месец и още в този момент в съблекалнята приказваме за срещата. Ще играем против тях и към този момент нямам търпения да изживея първото ми дерби с ЦСКА, тъй като са ми разказвали, какъв брой значима за нашите последователи е успеха в тези мачове. Искам да ги създадем щастливи.

- С кой от съотборниците си непосредствен?

- В момента отивам на уроци по български език, с цел да мога да си приказвам с българите в тима. Засега повече поддържам връзка с тези, които приказват британски като Обертан и някои други. Разбирам се добре с всички и съм прелестно сюрпризиран от това по какъв начин бях признат в тима още с идването ми. Много добре се усещам и както към този момент споделих - решени сме на 100 % да дадем всичко от себе си, с цел да реализираме доста триумфи.

- Коя е първата дума, която научи на български?

- Първата дума, която научих на български беше: „ Само Левски “. Продължавам с уроците, ставам все по-добър и се надявам след няколко месеца към този момент да мога да приказвам.

- Кое място в София най-вече ти харесва и липсва ли ти нещо тук?

- Аз съм от Барселона – един от най-хубавите, да не кажа най-хубавият град. Не познавах София до момента и съм в действителност прелестно сюрпризиран. Аз и фамилията ми се усещаме доста добре в града и се любуваме на престоя ни. Засега всичко е наред и съм доста благополучен да бъда тук. Опознавам лека-полека града и това, което до момента съм видял, ми харесва доста.

- Спомена Барселона, в този момент ще те върнем в твоето детство. Кой те възпламени по футбола и кой те заведе на стадиона?

- Любовта към футбола... Започнах да играя, когато бях на пет години в една футболна школа и както всички деца се любувах доста на най-популярния спорт. Точно това правех тогава – любувах се на футбола, тъй като доста ми харесваше. После пристигна моментът, в който настъпи смяна и към този момент трябваше да виждам на играта много по-сериозно и професионално, само че и до ден-днешен обичам футбола и се любувам на играта. Практикувам футбол, тъй като това е нещото, което обичам най-вече. Съмнявам се, че в миналото ще пристигна ден, в който към този момент няма да се развличам със спорта, на който съм предан. Мисля, че постоянно ще ми харесва. Един ден кариерата ми ще завърши, само че към този момент не мисля за това и се любувам на всеки момент. Играя футбол, с цел да се развличам и към този момент това се получава тук в Левски. А пък в случай че успеем и да спечелим купата или купата и да имаме триумфи с клуба, ще бъда още по-щастлив. Най-важното за мен е да не преставам да се развличам като играя футбол и тъкмо това имам намерение да върша тук.

- Какво е чувството да си в школата на Барселона – „ Ла Масия “? Как на това място се основават толкоз доста велики играчи?

- Барса има една от най-хубавите футболни школи в света. Всяка година от там излизат играчи, почтени за първия тим на клуба и за останалите в Примера дивисион. Там те построяват освен като състезател, което несъмнено е значимо, само че те построяват и като човек и ти дават ценностната система на клуба. Това е значимо освен за кариерата ти на експерт, само че и за целия ти живот. Мисля, че това е най-важното за всеки футболист. Разбира се не всички играчи доближават до триумфа да влязат в първия тим, какъвто е и моят случай – трябваше да отида да играя в други сформира, само че се гордея с това, че съм излязъл от школата на Барса. „ Ла Масия “ е нещо извънредно! Сигурен съм, че от там ще не престават да излизат доста положителни играчи, както за първия тим на клуба, по този начин и за други отбори и шампионати.

- В юношеските обединения си играл с Лео Меси. Какъв бе петкратният притежател на „ Златната топка “ в тези години?

- Да, аз му подавах и той вкарваше головете. Засякохме се с него за една година. Аз бях на 18, а той на 16 години. Още тогава се виждаше ясно, че ще стане огромен състезател. Правеше неща, които другите не можеха. Но без значение от всичко, не допусках, че ще реализира това, което направи по-късно. От 10-12 години е най-хубавият в света и имам възприятието, че за него няма граници, тъй като всяка година реализира още и още. Това е нещо доста мъчно, а той го прави.

източник: Gulliver/GettyImages

- Разкажи ни някоя любопитна история с гения на международния футбол.

- Често казано не мога да си спомня някаква забавна история. Това, което обаче мога да кажа е, че тогава съвсем не говореше. Отговаряше единствено, когато го питаха. Беше с дълга коса. И мисля че тогава, както и в този момент, не го интересуваха думите, а езикът на футбола, който демонстрира на терена и го прави, както никой различен.

- Защо Меси е най-хубавият в света и по какъв начин съумява да бъде на върха толкоз доста години?

- Както към този момент споделих има доста играчи, които са били най-хубавите за година, две или три. Но Меси е на върха още от деня, в който пристигна в първия тим на Барса и по този начин до ден-днешен – 10-12 години. Това го реализират единствено най-великите играчи и той е един от тях. В Барселона той прави всичко – вкарва голове, асистира по прелестен метод на съотборниците си, прави играта на състава и оказва помощ на младите да израстват дружно с него. Не е добър единствено като самостоятелна единица, а е един в действителност екипен състезател. Прави по този начин, че всички към него да стават по-добри.

- Какво носи на футбола борбата сред брилянтния аржентинец и неговия максимален конкурент за „ Златната топка “ Кристиано Роналдо?

- Най-вероятно това, че съществуват и двамата, ги кара да бъдат още по-взискателни към себе си, с цел да бъдат най-хубавите. Ако да вземем за пример съществуваше единствено Меси или единствено Роналдо, може би щяха да се провиснал и да кажат: „ Най-добрият съм. Няма какво повече да спечелвам. “ Но в тази ситуация съревнованието сред двамата им оказва помощ и движи футбола. А всички ние се любуваме на техните осъществявания, тъй като те са изключителни!

- Къде е мястото на Неймар?

- Неймар ще го наредим незабавно след тях. Той въпреки всичко е и по-млад от двете мегазвезди на международния футбол. Неймар също е огромен състезател. Все още има доста път пред себе си и след време несъмнено ще смени тези двама играчи на върха, тъй като към този момент се потвърждава.

- Сред твоите идоли са Роналдиньо, Феномена Роналдо и Зинедин Зидан. Ако имаше опция, с кого от тях би желал да играеш в един тим?

- С всичките дружно. Разбира се и тримата, които споменахте, са велики играчи и не бих могъл да избера единствено един от тях.

- Като дребен си гледал мачове на „ дрийм отбора “ на Барселона. Какво си спомняш от оня прословут тим на Йохан Кройф?

- Бил съм несъмнено на 6-7 годинки, когато се появи този феномен. Футболът стартира да ми харесва, когато видях за първи път оня тим. Спомням си по какъв начин завоюваха първата европейска купа за Барса на „ Уембли “ с гола на Куман. Благодарение на тях се влюбих във футбола и взех решение да стана футболист.

- Какво мислиш за голмайстора и водач на първия огромен тим на Барселона Христо Стоичков? Срещал ли си се с него?

- Стоичков беше кумир за Барселона в епохата на „ дрийм отбора “. Продължава да бъде подобен и до през днешния ден поради приноса му към клуба. Мисля, че доста от тези играчи и несъмнено Стоичков, ще останат вечно в историята на тима поради това, което направиха в онази ера. Всички почитатели на Барса помнят и в никакъв случай няма да не помнят оня прочут отбор.

- Предполагам знаеш, че Христо е емблема на най-големия противник на Левски – ЦСКА.

- Да, знам, само че това не трансформира обстоятелството, че беше един огромен състезател.

- В другия тим на Каталуния – Еспаньол си работил с сегашния треньор на Барселона Ернесто Валверде. Каква е философията му за футбола?

- Най-важното за мен бе, че Ернесто Валверде беше индивидът, който ми гласоподава доверие. Благодарение на него дебютирах в Примера дивисион с Еспаньол, тъй като преди този момент бях във втория тим на клуба. Той ме взе в първия отбор и беше треньорът, с който дебютирах. Затова постоянно ще съм му признателен. Разбира се той е огромен експерт, тъй като в случай че не беше подобен, нямаше да е в Барса и клубът нямаше да го сложи отпред на новия си футболен план. Видяхте, че стартира доста добре сезона и съм сигурен, че Барселона ще жъне триумфи с него. Изключвам мачовете за суперкупата с Реал.

- Преминаваме към британския ти интервал. Може ли да се каже, че си като наследник на Роберто Мартинес, който те притегли първо в Суонси, а по-късно и в Уигън?

- Да, Роберто Мартинес е различен значим треньор в моята кариера. Той ми гласоподава доверие и ме взе първо в Англия и след това в Уигън. Може да се каже, че е най-важният треньор за мен в кариерата ми. Заради гласуваното доверие в оня значим за мен миг, ще му бъда постоянно признателен.

- Какво е възприятието да спечелиш ФА къп на митичния „ Уембли “?

- Беше в действителност неповторимо преживяване.

- И то против Манчестър Сити.

- Да, Уигън е един дребен клуб спрямо Манчестър Сити. Никой не очакваше от нас да стигнем до полуфинала или финала, а камо ли да спечелим купата. Мисля обаче, че справедливо спечелихме купата и това ще остане вечно в историята на Уигън. Ще бъде паметен спомен за всички играчи, които постигнахме този триумф.

- Това ли е най-щастливият ти миг в кариерата ти до момента?

- Може да се каже. Разбира се пробвам се да се любувам на всеки ден, на всяка подготовка и на всеки мач, само че това в действителност беше паметен миг.

източник: Gulliver/GettyImages

- Най-доброто предстои…

- Разбира се! Дано успеем да завоюваме нещо и с Лeвски. Това за мен ще бъде даже по-важно от ФА Къп.

- Спомняш ли си да си играл против българи на Острова преди да дойдеш в Левски?

- Да, играл съм против Мартин Петров, Бербатов... Те са превъзходен образец за това, че българският футбол може да дава огромни играчи, които да се потвърдят даже в сложното британско състезание.

- Защо испанският футбол господства на клубно и на национално равнище?

- Имаме доста положителни играчи. Това доста оказва помощ за триумфите ни. Имаме една футболна философия, която е друга от тази на доста от останалите тимове. Това е философията на Барса – технични играчи и притежаване на топката. Малко страни имат това предимство и ние се възползваме от него.

- Кои са най-фанатизираните почитатели, които си срещал до момента?

- В Съндърланд на дербито Съндърланд – Нюкасъл изживях най-уникалната футболна атмосфера до момента в кариерата ми. Но с неспокойствие очаквам дербито Левски - ЦСКА. Мисля, че ще е още по-добро.

- Ще те изненадаме!

- Сигурен съм, че ще е най-великото ми прекарване.

- Нормално ли е съгласно теб към този момент за един футболист да се заплащат по 150 милиона евро?

- Ако един клуб може да си разреши да заплати такава сума – за какво не? Освен това, когато се заплаща такава сума, клубовете знаят доста добре, че с изключение на укрепване на тима, съответният състезател ще донесе и огромни финансови доходи. Не имам вяра някой да губи пари.

- Коя ще бъде идната спирка в кариерата на Жорди Гомес?

- Не съм мислил. Дойдох в Левски без да мисля къде ще отида по-късно. Концентрирам се върху плана ни тук в Левски и до момента в който клубът ме желае, ще остана тук. Така че в този момент се съсредоточвам върху това да реализираме триумфи с клуба.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР