Един от най-известните съвременни британски писатели - Иън Макюън, ще

...
Един от най-известните съвременни британски писатели - Иън Макюън, ще
Коментари Харесай

Известният британски писател Иън Макюън идва в България

Един от най-известните модерни английски писатели - Иън Макюън, ще посети България тази есен.
Макюън е роден на 21 юни 1948 година в Алдершот, Англия, Макюън е притежател на " Букър ", " Уитбред”, " Джеймс Тейт Блак Мемориал Прайз “ и още доста влиятелни награди и оценки. Общо 6 пъти е номиниран за премията " Ман Букър " и 2 пъти за Международната премия " Ман Букър ".
Автор е на 15 романа, преведени на над 30 езика. Повечето от книгите му имат сполучливи кино акомодации по негов сюжет. Шедьовърът " Изкупление” по едноименния му разказ е номиниран за " Оскар” в 7 категории, в това число за най-хубав филм. Печели още 50 награди, в това число 2 награди " Златен глобус”. Само през миналата 2017-а година са филмирани три от неговите най-ярки творби – „ На плажа Чезъл “, „ Законът за детето “ и „ Дете във времето “.
В киното Макюън е работил с Антони Хопкинс, Изабела Роселини, Ема Томпсън, Кийра Найтли, Джеймс Макавой, Сирша Ронан, Даниел Крейг, Хелън Мирън, Рупърт Евърет и други известни артисти.
През 2008 година " Таймс” го включва в листата " 50-те най-велики английски писатели от 1945 година насам”, а " Дейли Телеграф” му отсъжда 19-о място в класацията " 100-те най-могъщи персони в английската култура”.
Макюън идва в България по покана на CineLibri и " Колибри " за формалната гала по разкриване на кино-литературния фестивал. Освен че ще се срещне с читатели и фенове, по време на гостуването си писателят ще бъде почетен с купата Доктор хонорис идея на Софийския университет.
Четвъртото издание на фестивала CineLibri ще се организира от 11 до 24 октомври и ще показа над 300 прожекции, 40 кино лентата с национални министър председатели, доста специфични посетители и събития.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР