Един от най-известните рок-музиканти в Русия Юрий Шевчук ще бъде

...
Един от най-известните рок-музиканти в Русия Юрий Шевчук ще бъде
Коментари Харесай

Те отказват да пеят Za Путин и осъждат войната - сега руските служби погнаха ДДТ и Би-2

Един от най-известните рок-музиканти в Русия Юрий Шевчук ще бъде съден поради " дискредитация на Въоръжените сили на Русия " след концерт, на който артистът осъди войната в Украйна и разкритикува остро Владимир Путин. 

На 18 май неговата група ДДТ провежда концерт в столицата на руската башкирска република - Уфа, откъдето потегля и историята на състава му през 80-те. 

В една от паузите сред песните Шевчук взема решение да се обърне към публиката с къса тирада, която се трансформира в шлагер в обществените мрежи в Русия. 

Музикантът връща спомените си към 1995 година, когато посещава Чечня в разгара на войната и " едвам не губи разсъдъка си " от касапницата, на която става очевидец. 

" В Чечня умираха хора - по този начин, както и в този момент умират. Нашите момчета умираха. Умираха и дами, деца, старци. За първи път попадах в толкоз тежък спор. Когато се върнах, просто не можех да върша нищо - нито да приказвам, нито да мисля. Не знаех какво да върша. Когато се върнеш от война, забелязваш нещо, което другите не схващат - хората се разхождат по магазините, седят по заведенията за хранене, пийват си. А на хиляда километра разстояние от нас тече борба, лее се кръв, гибел, цялостен смут. Тук обаче всичко е умерено. Ние се дистанцираме от всичко това. Защото другояче ще ни стане напълно мъчно да живеем ", споделя той. 

Юрий Шевчук обаче приканва публиката си да не разрешава на " емпатията си да пресъхне " и незабавно прави отпратка към войната в Украйна. Още след първите му думи залата избухва в овации. 

" И в този момент в Украйна се избиват хора. Защо? Нашите момчета отново умират - за какво? С каква цел? Пак умират хора и от Русия, и от Украйна. Умират старци, дами и деца поради някакви Наполеонови проекти на следващия ни Цезар. 

Приятели, родината не е задникът на президента, който непрекъснато би трябвало да се целува. Родината е бедната баба на гарата, която продава картофи. Това е родината ", споделя Шевчук. 



Реакцията на службите за сигурност след концерта е незабавна. Продуцентът на ДДТ споделя, че незабавно след края на събитието няколко " силовики " изолират артиста от останалите членове на групата и в продължение на два часа го разпитват за случилото се. Първоначално са възнамерявали да арестуват Шевчук, само че след това му оферират да подпише протокол за административно нарушаване. 

Това е вторият случай, в който група ДДТ демонстрира съпротивата си против военната агитация в Русия. 

В края на април концертът им в Тюмен е неразрешен, откакто музикантите отхвърлят да свирят в зала на Филхармонията, на чиято фасада е нарисувана голяма писмен знак " Z " в цветовете на Георгиевската лента и упорстват местоположението да бъде изменена. 

ДДТ не са единствените представители на рок-сцената в Русия, които отхвърлят да се преценяват с разпоредбите на Кремъл за " патриотична " просвета - и търпят наказания от страна на локалните управляващи. 

Изпълнителите от " Би-2 " бяха принудени да прекратят всички свои концерти в Русия до есента, тъй като отхвърлиха да излязат на концерт с транспарант с надпис " Za президента " на фона на съветското знаме. 

Администраторите на стадион " Червена звезда " в Омск са забранили на групата да построи декорите си, които включват специфични черни завеси около сцената, скриващи надписа в поддръжка на Путин. 

Веднага след случая в Омск, управляващите в още 7 града в страната анулират плануваните осъществявания на " Би-2 ". 

" Нашата музика постоянно е обединявала хората. Искаме по този начин да бъде и отсега нататък. Оставаме с вас, само че към този момент ще сме без концерти онлайн ", разясняват сбито музикантите в обществените мрежи.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР