Един от най-изтъкнатите църковни дейци в следвоенната история на Германия

...
Един от най-изтъкнатите църковни дейци в следвоенната история на Германия
Коментари Харесай

Обвиниха германски кардинал в сексуални посегателства

Един от най-изтъкнатите църковни дейци в следвоенната история на Германия е обвинен в злоупотреби: кардинал Франц Хенгсбах, умрял през 1991 година, е упрекнат в полови похищения против малолетни през 50-те и 60-те години на предишния век. Епископът, който е създател на епархия Есен и е известен и до през днешния ден, се изявява в продължение на три десетилетия най-вече като бранител на миньорите в Рурската област.

Тъй като трима души към този момент са отправили обвинявания против него, Есенската епархия в този момент направи тези съществени обвинявания обществено притежание. Същевременно тя прикани и други възможни жертви да дадат показания. Според епархията последното обвиняване е било отправено през октомври 2022 година Други две обвинявания датират от 2011 година Епархията не дава никакви детайлности за естеството на похищенията и оправдава това със отбраната на персоналните права на засегнатите. Хенгсбах е първият немски кардинал, обвинен в полови злоупотреби. Обвиненията са отправени и против други двама немски епископи: против някогашния задграничен свещеник Емил Щале (1926-2017), който е от архиепископията на Фрайбург, и някогашния свещеник на Хилдесхайм Хайнрих Мария Янсен (1907-1988). Хенгсбах е първият свещеник, който основава епархията Есен, учредена през 1958 година от елементи от епархиите Кьолн, Мюнстер и Падерборн. Ръководи я в продължение на 33 години до 1991 година, като преди този момент е бил спомагателен свещеник в Падерборн.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР