Един от най-хубавите месеци от годината е пред нас и

...
Един от най-хубавите месеци от годината е пред нас и
Коментари Харесай

10 книги за ценителите на интелектуална проза

Един от най-хубавите месеци от годината е пред нас и можем да се любуваме на зелената хубост, която ни изпълва с сила.

Пролетта е тук и с цялостна мощ завладява всички. Предизвиква ни към разходки на открито, в компанията на обичани хора, или пък… с нещо прелестно за четене.

От издателство „ Колибри “ са се погрижили за случаите, в които имаме потребност от тихата и приятна компания на книгата. Този месец ни оферират да се спрем на интелектуалната прозаичност.


1. Двоен прозорец
Халдоура Тородсен

 10 книги за ценителите на интелектуална прозаичност

Нашумялата исландска писателка Халдоура Тородсен, която ще гостува в София на 14 май, споделя една история без прочувственост, със стегнат, непознат на всевъзможен заряд жанр, чиято автентичност с право ѝ печели Европейска премия за литература!

Една стара дама следи света през двойния прозорец на жилището си. Съпругът ѝ е умрял неотдавна, околните ѝ живеят всеки своя живот, другари съвсем не са ѝ останали, здравето ѝ запада, всичко, което я чака, е изолираност и гибел. Но не щеш ли се случва знамение – една нова обич раздвижва самотното ѝ битие, изпълвайки я по едно и също време с вяра, подозрения и страхове. Как ще огледа светът на тази обич, върху която тегне поколенческо табу, която буди подбив и даже поражда неприязън?

2. Баба Яга снесла яйце
Дубравка Угрешич

 10 книги за ценителите на интелектуална прозаичност

Световноизвестната хърватска писателка от български генезис Дубравка Угрешич сервира една истинска, ексцентрична интерпретация на облика на страховитата бабичка, била в миналото Велика богиня. В типичния си жанр, комбинация от мощно въображение, комизъм, подигравка, феминистичен дух, прикрит смисъл и непредвидени обрати, Дубравка Угрешич ловко преплита действителност и легенда, съвремие и античност, живописен роман и културологичен разбор.

От яйцето на Баба Яга се излюпват превъплъщенията на митичната героиня и на днешните ѝ посестрими, изтъкавайки мъдра, сюрреалистична, наситена със знаци и послания приказка за женската психика, за тестванията и провокациите на старостта и тленността.


3. Разкази
Вирджиния Улф

 10 книги за ценителите на интелектуална прозаичност

През целия си креативен живот Вирджиния Улф основава дребен брой разкази, нормално в късите почивки сред два романа. Самата тя споделя: „ За мен ритмическата прозаичност е по-естествена, в сравнение с повествователната, само че тогава се постанова да изобретявам някакво избавително сюжетно въже, което да хвърля на читателя “.

Разказите в този том са подредени хронологически, тъй като единствено по този начин може да се наблюдава изумителната еволюция на писателката, която стартира да твори в обичаен жанр, минава през модернизма, стига до постмодернизма и още веднъж се връща към традицията.

Колко малко от това, което играе пред очите ми, съумявам да уловя с перото си, и освен пред очите, а и във всяка фибра на тялото ми “ – написа във връзка разказите си Вирджиния Улф, само че изчитайки този дребен том читателят ще се увери какъв брой доста в действителност е уловила една от писателките, дали образа на литературния XX век.

4. Тил
Даниел Келман

 10 книги за ценителите на интелектуална прозаичност

Даниел Келман се завръща триумфално към историческия разказ с тази блестяща история за Тил Уленшпигел! Странстващият актьор и подбудител се ражда при започване на XVII век като наследник на воденичаря в едно малко село. Баща му е вълшебник и откривател на света, заради което влиза в спор с представителите на Църквата и е изгорял като вещер. Тил бяга от селото, съпроводен от приятелката си Неле, дъщерята на пекаря.

По пътя им през унищожената от религиозните войни страна двамата срещат величията на времето си: младия публицист Мартин декор Волкенщайн, който би желал да опише войната, меланхоличния главорез Тилман, прокудената от империята кралска двойка Елизабет и Фридрих Бохемски, драконолога Атанасий Кирхер и още странни персони, всеки със своята невероятна история.

Съдбите им се преплитат и сформират картината по време на Тридесетгодишната война – време, което учудващо припомня на днешното. Нахалникът Тил не желае да прави света по-добър, неговото предпочитание е единствено едно: да остане вечен. И съумява!


5. Новели за една година
Луиджи Пирандело

 10 книги за ценителите на интелектуална прозаичност

Подбраните в това томче 14 новели будят горест, усмивка, учудване, състрадание, подтикват към размисъл за многоликата орис човешка, поднесени от перото на един публицист хуманист. С размаха на замисъла и ярката заложба на разказвача се открояват стотиците истории, събрани под наслова „ Новели за една година “ – по една за всеки ден, като „ голям брой огледалца “, отразяващи живота в неговата целокупност.

Героите са несретници, самотници, чудаци, гарибалдийци, ветерани от борбите за обединяване на Италия, люде почтени и безчестни, решителни и слабоволни, простодушни и притворни. С проницателен психологизъм Пирандело рисува пъстра мозайка от парчета човешко съществуване, трагични, комични и трагикомични, парадоксални, гротескни, от време на време неуместни, които раняват или просветляват, обръщат ориси или убиват.

6. Прекалено шумна самотност
Бохумил Храбал

 10 книги за ценителите на интелектуална прозаичност

Романът „ Прекалено шумна самотност “ е измежду най-успешните и най-въздействащите творби на Храбал. Една история от 70-те години на предишния век за ексцентричната и буйна обич към света на книгите и изкуството.

От дълги години Хантя работи в пункт за преправяне на остаряла хартия. Превърнал работата си в обред, той деликатно отделя от купчините редките книги, избавя ги от разпродажба и буйно се отдава на тяхното четене. Както постоянно е при Храбал обаче, „ сивият “ житейски факт придобива неподозирани метафизичен и лирични измерения, мрачна и въпреки всичко сияйна хубост.

Пунктът за вторични първични материали се трансформира в „ последна гара “ освен на словесни шедьоври, само че и на една човешка орис, а „ дребният човек “ се оказва необозрима духовна галактика. „ Прекалено шумна самотност “ е пояснение в обич към книгата, само че и замайващ калейдоскоп на комплицираните и страховити премеждия на ХХ век.


7. Възпоминание за манастира
Жозе Сарамаго

 10 книги за ценителите на интелектуална прозаичност

Португалия при започване на XVIII век. Крал Жоао V дава обет пред Бога, че ще построи манастир в Мафра, в случай че кралицата го подари с правоприемник. Започва невъобразим по мащабност строеж, обвързван с големи старания и жертви, в който вземат участие хиляди жители от цялата страна. В същото време Балтазар Седем Слънца, еднорък боец, и Блимунда Седем Луни, жена с невероятна заложба, оказват помощ на отец Бартоломеу Гужмао в градежа на летателна машина.

С епична мощ на словото Сарамаго пресъздава великолепието на кралския двор, ужаса на Инквизицията и суеверието на народа. Редуват се епизоди, показващи битието и обичаите на елементарните хора, религиозни процесии и аутодафета, значими моменти от живота на кралското семейство… И на този цветен декор се разпростира чистата и пламенна обич сред Балтазар и Блимунда.

8. Смърт във Венеция и други новели
Томас Ман

 10 книги за ценителите на интелектуална прозаичност

В това издание са включени пет от най-известните новели на Томас Ман (1875-1955) – един от най-големите немски писатели и притежател на Нобелова премия за литература: „ Дребният господин Фридеман “ (1897), „ Тристан “ (1903), „ Тонио Крьогер “ (1903), „ Смърт във Венеция “ (1911), определяно като най-хубавото произведение, написано на немски език, и „ Марио и фокусникът “ (1930).

И петте творби се отличават с размишления за спорния и непосилен развой на творчеството, както и с финия разбор на възприятията, с бездънен до мъка психологизъм, с разсъждения за желанието за гибел и за гибелта като величие. С тези новели, подбрани измежду обемистото творчество на Томас Ман, ИК „ Колибри “ отдава своята респект към един от великите класици на XX век.


9. Недоразумение в Москва
Симон дьо Бовоар

 10 книги за ценителите на интелектуална прозаичност

Новелата „ Недоразумение в Москва “ е предопределена в началото за сборника „ Сломената жена “, само че изоставена след това и оповестена във Франция през 1992 година. Ставаме очевидци на съпружеската и личностната рецесия, която изживяват Никол и Андре, двойка пенсионирани учители, по време на едно пътешестване до Москва при дъщерята на Андре от първия му брак – Маша.

Редувайки гледните точки, Симон дьо Бовоар разбулва взаимните огорчения и обвинявания на героите, в които без тъга разпознаваме нея и Сартр, както и страха от наближаващата напреднала възраст.

В новелата тясно се преплитат персоналната и груповата история – недоразумението сред съпрузите, зародило по време на пътуването, и политическото отчаяние. Творбата дава завладяващо сериозно удостоверение за Съветския съюз в средата на шестдесетте, а транспарантният, въздействащ жанр я сродява с най-хубавите страници от творчеството на писателката.

10. Музите се чуват
Труман Капоти

 10 книги за ценителите на интелектуална прозаичност

В средата на 50-е години на предишния век Капоти съпровожда в качеството си на публицист режисура на „ Порги и Бес “ в Съветския съюз. В резултат на това свое посещаване той разгласява „ Музите се чуват “ в две елементи в сп. „ Ню Йоркър “. Заглавието е взето от изявление на чиновник в руското Министерство на културата, който споделя: „ Когато приказват оръдията, музите мълчат. Когато оръдията млъкнат, музите се чуват “.

По-късно Капоти сплотява двете елементи, като назовава творбата си „ Отчет “. Този „ доклад “ е следващото доказателство за гения на писателя, от който се е очаквало да съобщи в розова светлина гастролите на трупата, само че правилен на себе си, Труман не е в положение да затвори очите си пред руската реалност.

За самия Капоти тази книга е значимо събитие в писателската му биография, за което той споделя: „ Докато я пишех, осъзнах, че най-сетне съм намерил отговора на нещо, което постоянно е било най-голямата ми креативна главоблъсканица… “

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР