Един от най-големите проблеми в нашата страна е, че хората

...
Един от най-големите проблеми в нашата страна е, че хората
Коментари Харесай

Да си купим хляб и кисело мляко скоро може да стане лукс

" Един от най-големите проблеми в нашата страна е, че хората не са подкрепени по най-хубавия и ефикасен метод. Ние не търсим самостоятелната поддръжка за всеки един човек, който е в риск от беднотия. Най-уязвимите хора са възрастните. Проблемът е, че инфлацията доста бързо се повишава, а ние изоставаме с покачването на приходите. Както вървят нещата, да си купим самун и кисело мляко ще стане разкош ", заяви бившият зам.-министър на труда и обществената политика Султанка Петрова в ефира на  " България заран ". 

По думите на икономиста Преслав Райков най-вероятно през декември и януари инфлацията ще бъде към 20%, само че имаме доста непредвидима обстановка. 

" Води се война, и икономическа, която може да изстреля инфлацията в идващите 6 до 9 месеца и над 20%. Догодина лятото ще би трябвало да се финансираме по външния си дълг на равнища от 6 до 8% ", добави гостът. 

Икономистът посочи пред Bulgaria ON AIR, че единственият метод да повишим приходите, е да работим повече, да има повече бизнес, а не да събираме повече налози.

" Идеята на преизчислението на пенсиите беше да се реализира обективна пенсионна система. Да се направи по този начин, че разликата сред старите и новите пенсии да се минимизира, тъй като в годините заплатите растяха, а пенсиите изоставаха в своите нараствания и стана по този начин, че хора, които са имали еднакъв принос в пенсионната система, имаха разлика в пенсиите до няколко стотин хиляди лв. ", уточни Султанка Петрова.

Тя означи, че междинното нарастване на пенсиите след преизчислението е 123,71 лева, а междинната пенсия ще бъде 721 лв., като нарастването става на няколко групи. 

" 69% от тези хора, които ще получат нарастване, пенсиите им са отпускани от 2007 години до момента. Ковид добавката не биваше да се поставя към пенсиите, а да бъде изплатени посредством обществената система ", добави някогашният зам.-министър на труда и обществената политика.

" Не мога да нарека това нарастване, а е по-скоро индексация към пазарната икономическа среда. Този растеж е изяден. Трябваше по-рано да се създадат калкулации от кое място да дойдат тези пари, тъй като инфлацията може да скочи доста съществено. Надявам се държавното управление, което ще ръководи, да вкара малко по-детайлно обмисляне на разноските. За мен ограниченията от Ковид пандемията би трябвало ясно да се преструктурират ", заключи Райков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР