Един от най-големите християнски празници е Великден. Този ден обаче

...
Един от най-големите християнски празници е Великден. Този ден обаче
Коментари Харесай

Православният свят е в очакване на снизхождането на Благодатния огън

Един от най-големите християнски празници е Великден. Този ден обаче е наложително обвързван с едно от най-древните мистерии, които и до през днешния ден ни удивяват – слизането на Благодатния огън.

Благодатният огън, който е именуван още Свещен или Небесен, е едно от чудесата, които годишно се случват само и единствено на Велика събота .

Повече от две хилядолетия християните се събират в Йерусалим, с цел да станат очевидци на чудото на запалването на Благодатния огън, което остава неразгадано от учените.

Ето и по-интересните обстоятелства за Благодатния огън:

Първите сведения за спонтанното запалване на свещите и кандилата в църквата Възкресение Христово датират от IV век сл. Хр.

Тогава за Великден в обителта нямало масло и патриарх Нарцис разпоредил да изпълнят кандилата с вода.

И ненадейно на среднощ всички кандила и свещи в църквата се запалили. Чудото траяло да се случва всяка година и християните раздавали от него на събратята си.

Любопитен факт е, че през 1579 година свещеници от арменската черква подкупили градската администрация в лицето на турците, да не позволяват в църквата православния патриарх и само те да вземат от божия огън, с цел да празнуват Пасха в храма.

Патриарх Софроний и хиляди православни християни били принудени да останат пред стените на храма, като не били позволени даже до параклиса над Божия гроб. В храма влезнал единствено арменския епископ, който прекарал деня в пламенни молебствия, само че огънят по този начин и не слязъл при него.

 Вместо това гръмотевица проблеснала до една от колоните, до която се молел православният патриарх и по този начин православните още веднъж получили плодородния огън.

Самата гала за слизането на огъня стартира още в ранни зори на съботният ден. Параклисът деликатно се ревизира за запалителни средства. Така би трябвало да отпадне всякакво подозрение, че огънят се пали и не е божествено дело.

След инспекцията вратите на църквата Възкресение Христово се запечатват с пита пчелен восък. В храма се позволява единствено основният участник в измолването на огъня, който се усамотява в параклиса, а останалите затаяват мирис в очакване на чудото.

Благодатният огън слиза единствено при православните християни, които наложително би трябвало да го споделят и с другите изповедания.

Поверието гласи, че в случай че Благодатният огън не слезе от небето на Велика събота, това ще бъде последният ден на човечеството. Тогава Божият гроб ще бъде опустошен и ще настъпи Второто пришествие.

Но в продължение на близо две хилядолетия едно от кандилата над Божи гроб се самозапалва и тогава патриархът възпламенява снопчета от по 33 свещи, които изнася след това от храма.

И все пак, слизането на Благодатния огън постоянно е било подлагане на рецензия и подозрения. През 2009-та година в Москва, бяха обнародвани резултатите на научния опит, извършен от съветски учени на Велика събота 2008 година в храма на Гроба Господен в Иерусалим.

Сътрудникът на Института по атомна сила " Курчатов ", претендентът на физико-математическите науки Андрей Волков описа за направените от него измервания на нискочестотните дълговълнови радиосигнали в Йерусалимския храм по време на годишното слизане на Благодатния огън.

 В продължение на шест часа преди службата той правел замервания на електромагнитното поле в храма.

Всичко било обикновено, само че когато почнала молитвата на патриарха, полето се усилило.

Волков счита за " безусловно знамение " разликата в индикаторите, получени в деня на слизането на огъня и в предходния ден. Освен това, съгласно него, " анализът на пукнатините на колоната на входа в храма фактически навежда на мисълта, че те биха могли да се появат в следствие от електрически разряд ".

Tова не би могло да стане с инсталация или някакво запалително средство в изискванията на храма, бил безапелационен ученът.

Разбира се, от едно само проучване не може да се удостовери една научна истина, само че това проучване остава в историята, като едно от дребното научни доказателства на християнските чудеса.

Тази година хиляди участват на чудото на Благодатния огън, макар войната, която се води в района.

Церемонията нормално притегля десетки хиляди богомолци към дребната черква на Bожи гроб, за която се счита, че е издигната върху мястото, където Исус е бил заровен преди две хиляди години.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР