Един от най-енергоемките елементи на всеки ноутбук е неговият дисплей.

...
Един от най-енергоемките елементи на всеки ноутбук е неговият дисплей.
Коментари Харесай

Ето защо Intel възнамерява да наблюдава потребителите чрез уеб-камерите на ноутбуците

Един от най-енергоемките детайли на всеки ноутбук е неговият екран. За да понижи изтощаването на батерията посредством екрана на преносимите компютри, Intel създаде система, която автоматизирано ще изключва екрана на преносимия компютър, когато не се гледа в него, и ще го включва още веднъж, когато потребителят има потребност още веднъж от него. Системата е основана на уеб-камерата, която ще следи потребителя.

Енергоспестяващата функционалност стана част от технологията Intel Intelligent Display, която може да се употребява за разнообразни цели. Например, тя може автоматизирано да понижи честотата на освежаване и яркостта на екрана, с цел да понижи общата консумация на сила от ноутбука. Технологията беше демонстрирана от Intel на конференцията Innovation 2023, която се организира в Калифорния.

Не е загадка, че намаляването на яркостта на екрана или честотата на освежаване ще удължи живота на батерията на вашия ноутбук. Но в такива случаи постоянно е належащо да се създадат някои взаимни отстъпки. Технологията на Intel от своя страна може динамично да трансформира настройките на екрана, без да губи качеството на изображението. На доктрина потребителят не би трябвало да забележи никакви промени, а в това време преносимият компютър ще може да работи по-дълго.

Как технологията Intel Intelligent Display ще дефинира наличието ви пред екрана?

Технологията Intel Intelligent Display включва функционалност за контролиране на „ честотата на освежаване на екрана, като се вземе поради наличието на потребителя “ (user-based refresh rate, UBRR). Когато е включена, камерата на преносимия компютър ще дефинира дали лицето на потребителя е обърнато към екрана или не. Съответно системата независимо усилва или понижава яркостта на екрана и неговата периодичност на освежаване. И в случай че функционалността откри, че човек изцяло се е отдалечил от преносимия компютър или се е обърнал с тил към него, тогава изцяло изключва екрана, с цел да спести още повече от заряда на батерията.

Технологията Intel Intelligent Display може автоматизирано да трансформира честотата на освежаване на екрана въз основа на показаното на екрана наличие. Пример би бил стартирането на приложение за видео-разговори, при което честотата на освежаване на екрана е лимитирана до 30 фрагмента в секунда и няма изгода от висока периодичност на освежаване. Освен това, системата може автоматизирано да контролира равнищата на бляскавост и контрастност въз основа на наличието — да вземем за пример по време на избрани подиуми във филмите.

С какъв брой % може да се понижи потреблението на сила?

Intel пресмята, че новата им технология за икономисване на силата може да понижи потреблението на батерията с до 24%. И в случай че е задействана функционалността за надзор „ честотата на освежаване въз основа на наличието на потребителя “ разрешава изцяло да се изключи екрана и тогава икономията на сила доближава 42%.

Кога и в кои ноутбуци ще бъде внедрена технологията Intelligent Display?

Intel отбелязва, че технологията Intelligent Display не е вградена в новите им процесори. За работата ѝ е нужен специфичен чип, който е вграден в екрана. Този чип също употребява графичния драйвер на Intel за своята работа. Компанията си сътрудничи с производителите на ноутбуци, с цел да интегрира тази технология в техните артикули.

Енергоспестяващата технология Intel Intelligent Display се чака да бъде налична през декември в новите преносими компютри, основани на неотдавна показаните процесори Intel Core Ultra (Meteor Lake). Компанията прецизира, че сега консолидираното на технологията е скъпо, тъй че в началото ще я получат единствено премиум-модели ноутбуци.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР