Един от най-добрите автожурналисти на планетата – Джейсън Камиса и

...
Един от най-добрите автожурналисти на планетата – Джейсън Камиса и
Коментари Харесай

Няма друга компания като Honda. Няма друг модел като NSX

Един от най-хубавите автожурналисти на планетата – Джейсън Камиса и този път не пропуща да удари ъперкът на следващото автомобилно факсимиле. Този път става за любопитния случай на Honda NSX.

Автомобил „ скъсал трътките “ на все де що е имало съперник от ранга на Порше и Ферари, освен като Performance, само че като надеждност и ергономия (а става и на газ). В същото време е създаван в продължение на 13 години, само че по-голямата част от продажбите се случила през първите 3.

Препоръчвам на всеки авто запалянко в междинна категория, който не познава труда на Джейсън, да се запознае с творчеството му. Серията Откровения (Revvelations) е примерен образец за приятна нърди автожурналистика. Помози Бог скоро и в България да се радваме на такава продукция.

Вижте резюмето на carscoops във връзка видеото на Камиса.

Оригиналната Acura NSX е доказателство, че купувачите на суперавтомобили не постоянно желаят по-добър автомобил. NSX задава огромен въпрос: дали суперколите са единствено инженерни чудеса, или има и освен това?

Няма друга компания като Хонда

В рамките на две години след основаването на първия си автомобил тя печели първото си съревнование във Формула 1.По-малко от 20 години по-късно тя господства в спорта (макар единствено като снабдител на двигатели), побеждавайки на пистата такива като Ferrari. Изпълнени със самочувствие, от Хонда вземат решение да се опитат да победят италианския авто производител и на пътя.

Резултатът е първото потомство на Acura (или Honda, според от това къде четете този текст) NSX. Суперавтомобил със средноразположен мотор, планиран благодарение на първенеца Айртон Сена, инженерите на Honda са употребявали всички средства за основаването на автомобила.

Марката е била толкоз решена да се пребори с Ferrari, че нае дизайнерска компания Pininfarina (традиционно работеща за Ферари), с цел да изготви първите дизайнерски изследвания. Междувременно инженерите на Honda бяха заети със основаването на първия сериен алуминиев монокок, както споделя Джейсън Каммиса в ново видео за Hagerty.

За да се увери, че новият елемент може да се оправи с напрежението при нападателно шофиране, Honda се обръща към Cray-2, най-бързия суперкомпютър на земята по това време. Въпреки това Сена назова автомобила нежен, тъй че автомобилният производител се откри на Нюрбургринг и се зае да открие слабите места на шасито, да ги поправи, а по-късно да се върне при суперкомпютъра, с цел да ги направи по-леки.

Това оказа помощ за основаването на автомобил, който беше задоволително лек, с цел да бъде задвижван от 3,0-литров V6 с атмосферно пълнене. Въпреки че е явен пропуск при първите прототипи, серийният NSX в последна сметка ще се трансформира в първия автомобил на Honda в Съединени американски щати, който ще разполага с VTEC, нейната към този момент именита технология за два режима на разпределителните валове.

Когато най-сетне беше подготвен за първите самостоятелни тестови карания, моторът можеше да се развърта до 8000 об/мин и развиваше 270 к.с. (201 kW/274 PS). Макар че през днешния ден това не звучи доста, автомобилът е бил толкоз лек, че е можел да изпревари с половин секунда еквивалентното Ferrari.

Шасито е било толкоз добре настроено, че е можело да надмине и множеството италиански суперавтомобили на пистата. Това го трансформира в сензация за критиците. За страдание, както и в света на киното, от време на време възторжените мнения не водят до триумф в боксофиса.

Само три години след стартирането си на пазара NSX се продаваше в съответствие 1:10 по отношение на Ferrari (в изгода на италианците), което беше проектирано да погребе. Както се изрази един ревюиращ, японският автомобил се управляваше с „ мозъка и върховете на пръстите. При Ferrari или Lamborghini това са бравада (безцелно геройство, самоизтъкване) и бицепси “.

Макар мнозина да допускат, че автомобилът е бил прекомерно добър и затова отегчителен за притежателите на суперавтомобили, аз мисля, че статутът му на паметна класика и любим на рецензията, както и въздействието, което е оказал върху основаването на по-добри по-късни Ferrari, демонстрират и нещо малко по-различно. Освен че хвърля ръкавица, та даже се гаври с Ferrari, NSX наскърбява и купувачите на Ferrari: богати хора, които са удовлетворени от статуквото, тъй като то работи за тях. В същото време тези, които желаеха да се нахвърлят върху богатите, просто не можеха да си го разрешат.


Към ден-днешен обаче, фактът, че Хондата е по-надеждна от Мерцедесите по това време, единствено може да носи нови клиенти. Колата има паметен статус, нейното значение за развиването на Ферари, на суперавтомобилите е голямо. Поднесено с безпроблемно прилагане, тя се трансформира в мечтан образец за всеки автоентусиаст с 200 000 лева в джоба (по толкоз вървят в аутоскаут, тъпо че софийските богаташки синове нямат и толкоз автомобилна култура).

Съвсем неотдавна излезе прелестен образец, от късните години на произвеждане, на малко километри. 

2005 Acura NSX с невисок пробег е съвсем съвършена в Long Beach Blue Pearl

Тази Acura NSX-T е първият от единствено 249 екземпляра, създадени за Северна Америка през последната моделна година на автомобила

Всеки NSX, създаден от Honda, е специфичен, само че този съответен образец е един от по-късно издигнатите модели. Всъщност той е първият от едвам 249-те, създадени за пазара в Северна Америка през последната година на произвеждане на автомобила, и е бил съхраняван в гараж с следен климат от единствения си притежател от новопроизведената си кола.

Автомобилът се продава от RM Sotheby’s на търга в Монтерей, а в обявата е маркирано, че е минал единствено 8 228 км. Автомобилът е оцветен в просто ефектен колорит на синьото, прочут като Long Beach Blue Pearl, и е запазил истинските сребристи джанти със седем спици, с които е напуснал завода. Като се има поради, че автомобилът е бил държан в гараж през целия си живот и съвсем не е бил каран, не е изненада, че екстериорът е в извънредно положение.

Подобна е ситуяцията и в купето. Черна кожа украсява седалките и демонстрира доста малко признаци на изхабяване. Панелите на вратите и арматурното табло също наподобяват като нови и даже не наподобява, че скоростният лост е бил употребен.

В обявата е маркирано, че автомобилът има фактури, в които в детайли са разказани осъществените през годините услуги. 

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР