Един от най-често задаваните въпроси в днешно време е дали

...
Един от най-често задаваните въпроси в днешно време е дали
Коментари Харесай

Нови снимки от Луната показват, че знамената, оставени от астронавтите на мисиите “Аполо”, все още стоят!

Един от най-често задаваните въпроси в днешно време е дали актуалните лунни задачи ще съумеят да снимат останките, които астронавтите от галактическите задачи “Аполо ” са оставили на Луната в края на 60-те години на предишния век и началото на 70-те. Този интерес се подклажда явно от последователи на тайни теории, твърдящи, че човек в никакъв случай не е стъпвал на Луната – само че както споделя руският космонавт Алексей Леонов (първият човек, излезнал на разходка в ксомоса) в изявление през 2009 година – тези популяризатори на лунната интрига са извънредно невежи и необразовани в техническо отношение хора.

Хора в действителност са стъпвали на Луната – по време на задачите “Аполо 11 ”, “Аполо 12 ”, “Аполо 14 ” ( “Аполо 13 ” не реализира кацане на Луната), “Аполо 15 ”, “Аполо 16 ” и “Аполо 17 ”.  По време на всяка от тези задачи астронавтите забиват в лунната повърхнина по едно американско знаме.

Доскоро Марк Робинсън, основен откривател на камерата на актуалната лунна задача “Лунър Риконисънс Орбитър ”, е мислел, че пръчките на знамената към момента стоят, само че съгласно него самите флагове не са оживели след дългия престой на лунната повърхнина и материята им се е разпаднала. Нови фотоси обаче демонстрират, че това не е по този начин – те към момента са непокътнати и хвърлят сянка на лунната повърхнина!!!

 Aldrin on the Moon

Иконичната фотография на астронавта Бъз Олдрин, изравен пред американското знаме. Photo credit: NASA

“Лично аз бях сюрпризиран, че знамената са оживели през суровата ултравиолетова радиация и суровите температури на лунната повърхнина, и явно това е по този начин ”, оповестява Робинсън. Но прибавя – “Как наподобяват към момента е различен въпрос (лошо избелели?) ”

 Apollo 17 flag still standing

Съвременната автоматизирана лунна станция “Лунър Риконисънс Орбитър ”, която от 2009 година до ден сегашен обикаля към Луната, съумя да снима знамето, оставено от астронавтите на “Аполо 17 ” и сянката, която то хвърля. Photo credit: NASA/GSFC/Arizona State University

Как НАСА съумя да снима следите от знамената на “Аполо ” и сенките, които те хвърлят цели 40 години по-късно? Според Джеймс Финканън, инженер от НАСА, това е реализирано като е снимано неведнъж при идентична ориентировка, само че при друг ъгъл на рухване на слънчевите лъчи. Именно тези дълги сенки, които са снимани на Луната през днешния ден, четиридесет години по-късно, демонстрират, че знамената от задачите “Аполо 12 ”, “Аполо 16 ” и “Аполо 17 ” към момента стоят прикрепени към носещите ги пръчки.

Засега се знае само сигурно, че единствено знамето от първата лунна задача – “Аполо 11 ” не стои на мястото си. Но това е докладвано още от дълго време – по време на приключването й. Астронавтът Бъз Олдрин е следил, че знамето е било отвято от работата на мотора при излитането от Луната.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР