Един от коалиционните партньори на „Продължаваме промяната“ - ПД „Социалдемократи“,

...
Един от коалиционните партньори на „Продължаваме промяната“ - ПД „Социалдемократи“,
Коментари Харесай

От ПП искат ограничени мандати или отзоваване за кметовете

Един от съдружните сътрудници на „ Продължаваме промяната “ - ПД „ Социалдемократи “, ще предложи ограничение на мандатите за кметове и общински съветници.

Предложението ще бъде импортирано в Народното събрание доникъде на март. Целта е да се лимитират корупционни практики, оповестява БНР, като обаче не излиза наяве дали всички обединения, съставляващи управническата коалиция го поддържат, с цел да влезе то за разискване в Народното събрание, както изисква съдружното съглашение.

„ Това е напълно самодейност на Политическо придвижване „ Социалдемократи”, тя е коментирана в границите на нашата коалиция на смяната, за което имаме поддръжката и на останалите членове на нашата коалиция. (…) Идеята е да се лимитират мандатите на кметовете на общини и на региони, без кметовете на обитаеми места, а също и за общинските съветници “, разясни в Елена Нонева, ръководител на „ Социалдемократи” и главен адресат на партийната дотация след последните избори.

Очертават се две групи оферти – едната е кметовете и общинските съветници да имат два поредни мандата, последвани от спиране. Това е по-мекият вид, тъй като допуска възобновяване на кандидатирането след спирането. По-твърдият е избираемостта да се лимитира до два мандата.

Днес полемиките ще бъдат финализирани преди дефинитивно внасяне на предложение за промени. Предстои да се разяснява дали това няма да ограничи изборните права на претендентите.

„ До средата на идващия месец ние ще внесем това предложение в Народното събрание, да може да бъде разисквано в границите на обединението и към този момент да се търси законодателна смяна “, посочи Нонева.

„ Аз персонално поддържам концепцията за мандатност, само че аз съм по-голям последовател на опцията да бъдат отзовавани кметове и общински съветници. Въпросът е по какъв метод да става това. В България има голям проблем в локалната власт “, сподели и Настимир Ананиев от Политическа партия, по време на полемика на тематика “Ограничаване на броя на мандатите на кметове и общински съветници ".

„ Отзоваването на претенденти сме мислили да се вкара, когато има електронно гласоподаване, по този метод всеки един гласоподавател може да си смъкна доверието, обещано по време на избори и в случай че се стигне до висок % от страна на гласоподавателите, може да се стигне до отдръпване “, счита той.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР