Един от историческите и знаковите имоти в центъра на София

...
Един от историческите и знаковите имоти в центъра на София
Коментари Харесай

Продадоха бившата резиденция на американските посланици в София

Един от историческите и знаковите парцели в центъра на София - някогашната резиденция на американските посланици в България до 2020 г е към този момент продадена.

Фондация " Америка за България " е новият притежател на постройката на ул. " Велико Търново " 18 в София, оповестиха от американското посолство и фондацията.

Фондацията ще продължи близо 80-годишната традиция тази постройка да е дом на българо-американските връзки и другарството сред народите на България и Съединени американски щати.

Като Дом " Америка за България " постройката ще служи както за офис на Фондацията, по този начин и за пространство за събития и изложения и средище за развиване на българския частен бранш и гражданското общество, продължавайки традицията на доброжелателство сред България и Съединени американски щати.

" За нас е чест да съхраним постройката като културен монумент на столицата и България и неразделна част от историята на българо-американското другарство и споделени демократични полезности, " акцентира Нанси Шилър, президент на Фондация " Америка за България ", във връзка със закупуването на парцела.

Н.Пр. Херо Мустафа, посланикът на Съединени американски щати в България, изрази увереността си, че " Фондацията освен ще резервира духа и гостоприемството на някогашната резиденция на 23-ма американски посланици, само че и ще даде подтик на още нови начинания в интерес на нашия стратегически сътрудник и другар - България ".

В известието не се споделя на каква цена е продаден парцела, само че сигурно цената му е висока и коства над 1 милион евро. Причините за това са историческата стойност на постройката и местоположението му - среща се покрай Докторската градина, където парцелите държат високи цени, а предлагането е лимитирано.

Резиденцията на някогашните американски посланици съставлява къща от 220 кв. м на два етажа със личен двор от към декар и гаражи. Има висока ограда.

Къщата е издигната през 1936 година по план на архитектите Станчо Беловски и Иван Данчов за българския посланик, търговец на тютюн, банкер, а след това и полковник от американското разузнаване Анжело Куюмджийски. По това време той е бил шеф на Френско-белгийската банка. Куюмджийски имал още един семеен парцел в региона - днешната постройка на френското посолство. През 1940 година емигрира в Америка и продава двата парцела надлежно на Съединени американски щати и Франция. Така през последните 80 години постройката на ул. " Велико Търново " 18 е била резиденция на американските дипломати. По данни на посолството на Съединени американски щати в нея са живели 23-ма американски пълномощни министри и посланици .

Настоящият дипломат на Съединени американски щати Херо Мустафа от юли 2020 година се придвижи в новата резиденция в " Бояна ", която се намира наоколо до държавната резиденция на президента и премиера.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР