Един от големите фискални проблеми на България е липсата на

...
Един от големите фискални проблеми на България е липсата на
Коментари Харесай

МВФ пак съветва България да махне плоския данък

Един от огромните фискални проблеми на България е неналичието на визия за дълготраен растеж на приходите в бюджета, а в това време обществените и финансовите разноски порастват. Вариант за попълване на приходната част е премахването на тавана на осигуровките, тъй че всеки да се обезпечава върху действителната си заплата. Друга опция е въвеждането на напредничав налог за физическите лица, с който да се понижи неравенството в страната. Това виждане показаха пред депутати в Народното събрание представители на Международния валутен фонд (МВФ), които са на годишната си задача в България.

Ръководителят на експертната задача Жан-Франсоа Дофен обърна особено внимание на Бюджет 2024 и акцентира, че в случай че той се извърши както е заложен, ще

докара до повишение на търсенето и ще сътвори спомагателен инфлационен напън “.

преди приемането му предходната година.

От МВФ бяха безапелационни, че България би трябвало да мисли за стесняване на бюджетния недостиг, само че изрично не посредством орязване на вложенията, тъй като това би довело до по-нисък стопански напредък в дълготраен проект. Именно финансовите разноски обаче от години са жертва на нуждата да се балансират недобре плануваните доходи и разноски в бюджета и нормално се извършват отчасти.

В Бюджет 2024 финансовият министър Асен Василев заложи 3% недостиг, което е и прага за Маастрихтските критерии. Министърът предвижда той да остане на това равнище и през идващите няколко години.

Според Жан-Франсоа Дофен България би трябвало да се придържа към „ деликатна “ фискална политика, тъй като обстановката в света продължава да бъде несигурна, както и тъй като в дълготраен проект България би трябвало да си резервира задоволително фискално пространство, откакто финансовата поддръжка от Европейския съюз стартира да понижава.

Мисията на МВФ в България насочи рецензии и към още няколко от концепциите на финансовия министър, като отнемането на 100% от облагата на държавните сдружения, защото е „ рисково и подкопава опцията им да влагат “. Експертите на Фонда показаха и съмнение по отношение на резултата, който ще окажат законодателните промени от края на предходната година, които на доктрина би трябвало да покачат събираемостта на налозите. Пример за това е дадената опция клиент да не заплаща сметка в ресторант, без да му е издадена касова записка. От приходната организация не съумяха да обясняткак дейно би работил този модел.
Пътят към еврозоната
Екипът на МВФ в България не пожела да се ангажира с съответна прогноза във връзка с влизането на България в еврозоната, само че уточни, че

в случай че България продължи да следва рационална фискална политика, считаме, че в някакъв миг през 2025 година България може и да влезе в еврозоната “.

Към момента страната към момента не дава отговор на критериите за инфлация.
Препоръките на МВФ
Премахването на тавана на осигуровки е главният дирек в рекомендациите на МВФ, който цели да понижи големия недостиг в пенсионната система. За 2024 година да вземем за пример държавният бюджет към този момент финансира посредством налози към 50% от разноските за пенсии. В стойностно изражение това съставлява към 10 милиарда лева и демонстрира, че пенсионната система надалеч не съумява да се устоя сама. Според Жан-Франсоа Дофен

единственият лост, с който разполагате, е приходната страна “, т.е. генерирането на повече доходи от осигуровки.

Друг съвет на МВФ към България е въвеждането на прогресивно данъчно облагане – първоначално единствено за физически лица – което да увеличи приходите от налози върху приходите на жителите и да понижи неравенството. Това е обичайно мнение на Фонда, което той насочва към България при всяка своя задача на място.

Този плосък налог е спънка, която не ви разрешава да инвестирате в човешки капитал и инфраструктура “, уточни още Жан-Франсоа Дофен.

Представители на ГЕРБ, „ Продължаваме промяната – Демократична България “ и Движение за права и свободи подчертаха, че не са съгласни с оферти метод.

МВФ е безапелационен също, че Данък добавена стойност ставката би трябвало да бъде върната назад на 20% за всички категории артикули, като се изключи хотелската услуга, както бе преди пандемията. През 2020 година обаче тя бе свалена за редица браншове, а.

МВФ насочи и рекомендация към Национална агенция за приходите за възстановяване на контрола и данъчните проверки, които реализира, в сегмента на огромните данъкоплатци, „ с цел да се усъвършенстват приходите “.
Трябват промени
Подобряване на системата за публични поръчки, повишение на прозрачността във фискалната система и стабилизиране на държавните предприятия бяха измежду главните промени, които посочи МВФ като нужни в България. Мисията акцентира на значимостта на образованието и вложението в учене през целия живот и в развиването на цифровите умения, както и в битката против корупцията в България, които са нужни за икономическия напредък на България и догонването на страните от Западна Европа по приходи и стандарт на живот.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР