Един от факторите за засилване на интереса към покупката на

...
Един от факторите за засилване на интереса към покупката на
Коментари Харесай

Очакването за инфлация стимулира покупката на имоти, делът на ипотеките нарства

Един от факторите за усилване на интереса към покупката на жилище са упованията за иден растеж на инфлацията, които в някои страни към този момент са факт. Българите имат спомен от предходни рецесии и доста хора избират да влагат парите си в разнообразни видове парцели вместо да ги държат в банки. Допълнителен подтик на покупко-продажбите дават и околните до нула лихви по депозитите. Традиционно българите обичат да влагат спестяванията си в действителен актив като парцел, който да резервира цената на парите във времето, написа вестник Труд.

Често при покупката на парцел хората прибягват до банков заем. Това вършат даже купувачи, които имат нужната сума в брой. Миналата година, а и актуалната, са положителни за ипотечния пазар, което съгласно Николай Лазаров, шеф на ръководство “Продажби самостоятелни клиенти ” в банка у нас, се дължи на държанието на всички пазарни участници.

“2020 година приключи с двуцифрен растеж от 10% на жилищното кредитиране, за разлика от потребителското и бизнес кредитирането, което се увеличи единствено с 1%. Миналата година беше доста по-добра за сегмента от първичните прогнози ”, означи Лазаров. Според него ипотечното кредитиране ще резервира здравословните си равнища и до края на актуалната година. Той добави, че близо половината хора, купуващи нови парцели, прибягват до финансиране от банка, до момента в който останалите купуват с подготвени пари в брой.

Редица специалисти чакат през актуалната година ипотечното кредитиране да означи растеж от над 20%. Ръстът при жилищното кредитиране се дължи на желанието на хората да живеят в по-голям и комфортен дом. А спомагателен тласък за покупко-продажбите са покачващите се цени и ниските лихви по депозитите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР