Един от деветимата български европейски делегирани прокурори подаде оставка от

...
Един от деветимата български европейски делегирани прокурори подаде оставка от
Коментари Харесай

Европрокурор напуска Кьовеши, връща се при Гешев

Един от деветимата български европейски делегирани прокурори подаде оставка от европрокуратурата. Това се разбра преди дни по време на заседанието(link is external) на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет.  

На 13 януари служебният министър на правораздаването Крум Зарков е получил писмо от европейския основен прокурор Лаура Кьовеши. С него тя го осведоми за оставката на Бойко Калфин. научи, че повода Калфин да напусне службата при Кьовеши е, с цел да стане прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП). По принцип, откакто завоюва състезанието за ВКП, Калфин имаше право да продължи да работи като европрокурор, а мястото му на висш обвинител щеше да се пази. Той обаче е предпочел да напусне европейската прокуратура. Преди да стане европейски делегиран прокурор Калфин беше прокурор в Окръжната прокуратура в Кюстендил.

Калфин не е първият европрокурор, който взема решение да се махне преди да изтече 5-годишния му мандат. В края на м.г. сътрудника му Ивайло Илиев се кандидатира за народен член и асистент на националния член от България в Агенцията на Европейски Съюз за съдействие в региона на наказателното правораздаване (Евроюст).
По-рано през м.г. Станислав Стойков също беше подготвен да напусне европейската прокуратура. Той бе номиниран за член от прокурорската квота на идващия състав на Висшия правосъден съвет, само че не получи задоволително гласове.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР